Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 08.02.1973

  08.02.1973


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

četrtek, 8. februar 1973, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 821

Delo, Šport: ... Tekme reševalnih ekip

Komisija za GRS pri PZS in postaje GRS Kranj bosta 17. marca organizirali na Krvavcu zvezno tekmovanje z aki čolni in kanadkami. Na njem bo lahko sodelovala vsaka postaja z dvema ekipama, vsaka komisija pa z dvema najboljšima v republiki. Vse ekipe pa si morajo same preskrbeti vso tehnično in sanitetno opremo, ki je potrebna za reševanje na smučiščih ter tudi »ponesrečenca«. Prijave je potrebno poslati do 25. t. m. na naslov: Emil Herlec, 64000 KRANJ, Cesta talcev 23/e. Podrobnejša navodila bodo postaje dobile na osnovi pravočasnih prijav.
Za razvrstitev tekmovalnih ekip bodo odločali naslednji elementi: pristop na mesto nesreče, oskrba poškodbe in ponesrečenca, ocena tehnike vožnje in čas vožnje ter ocena stanja in oddaje ponesrečenca po transportu.

Desmaison znova v Jorassu
Vsem je verjetno še v spominu tragična epopeja Reneja Desmaisona in Sergeja Gousotta v levem boku Walkerjevega stebra (Grand Jorasses), ki je trajala od 10. do 25. februarja 1971. Gousott je 150 metrov pod vrhom podlegel izčrpanosti, Desmaisona pa so srečno izvlekli iz stene in edina posledica zanj je bila, da se ni mogel udeležiti francoske odprave na Makalu.
9. januarja letos je Desmaison zopet vstopil v severno steno Grand Jorassa, to pot v družbi svojega zeta Michaela Kralea in italijanskega vodnika Georga Bertoneja. Po štirih dneh je bila njihova radijska zveza z dolino prekinjena in kmalu nato se je razdivjalo neurje. Reševalna akcija je bila prekinjena. Šele sedmega dne je letalo italijanske alpinistične šole iz Aoste trojico opazilo okoli 100 m pod vrhom.

Mamutska odprava na Everest
Kje so meje za organizatorje alpinističnih odprav na Everest, bi se lahko vprašali ob akciji, katere avtor je italijanski milijonar Guido Monzino? V Kathmandu je že odpotovala (14. januarja) prva ekipa desetih članov odprave, v kratkem pa bo odpotovala še glavnina, ki šteje kar 36 alpinistov. Njihova prtljaga tehta skupaj 50 ton, poleg tega pa bodo razpolagali še z dvema helikopterjema »AV 205« in letalom »SH 130« za prenos prtljage. S pristopnim maršem bodo začeli 18. t. m., računajo pa, da bo trajal tri tedne. Bazni tabor (5400 m) naj bi bil organiziran konec marca, naskok na vrh pa naj bi bil maja.
Guido Monzino je znani italijanski organizator odprav, ki je imel v načrtu (in urejeno tudi rezervacijo vrha) raziskovalno odpravo že lansko jesen. Toda tako rekoč v zadnjem momentu jo je odpovedal in to je dalo Angležem možnost, da so poskusili v jugozahodni steni Everesta. Monzino je leta 1971 organiziral tudi veliko odpravo na Severni tečaj, iz prejšnjih let pa pozna praktično tudi skoraj vsa pomembnejša gorstva sveta.

Posvet o Makaluju
Da češkoslovaški alpinisti, ki so že vse pripravili za letošnjo odpravo na Makalu ne žele ničesar prepustiti naključju, potrjuje tudi telegram, s katerim napovedujejo obisk njihovega vodje Ivana Galfyja PZS. V Ljubljano bo pripotoval 14. t. m. in se dva dni posvetoval s člani naše lanske odprave o možnostih za prvenstveni vzpon (po južnem grebenu). Kakor poročajo, bo njihova odprava štela 19 mož, s seboj pa bodo vzeli 9,5 tone prtljage.

Predavanje »Makalu 72«
V četrtek 16. t. m. bo prvo uradno predavanje četrte jugoslovanske himalajske odprave. Predavanje bo ob 19. uri v kinodvorani KOMUNA, kjer bodo (po 8 din) v predprodaji tudi vstopnice.

Oznake: AN, GRS, HIM
eXTReMe Tracker