Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 11.01.1973

Delo, Šport: ... Rzenik pozimi

Vzpon, ki sta ga v začetku letošnje zimske alpinistične sezone opravila mlada ljubljanska plezalca Milan Rebula in Boris Erjavec v steni Rzenika, sodi prav gotovo med najtežje doslej opravljene pri nas. V steno sta vstopila v soboto, 23. decembra, ob 12. uri in prvega dne preplezala štiri vrvne dolžine do vznožja centralne zajede, kjer sta bivakirala.
V nedeljo sta pomotoma (zaradi klinov, ki so ostali v zajedi od poskusa tu izpeljati novo smer) plezala še dve dolžini navzgor, dokler nista naletela na led. To in vračanje nazaj v pravo smer je bilo vzrok, da sta drugega dne za plezanje v smeri porabila le pet ur in prišla komaj do streh, kjer sta drugič bivakirala. V ponedeljek naj bi že izplezala, saj sta začela navsezgodaj, toda deset metrov pod robom je prvega plezalca dohitela noč in moral se je spustiti nazaj na stojišče k tovarišu, tako da sta v steni prebila še tretjo noč. Sicer pa so bile razmere ugodne, v strmih odstavkih je bilo kopno, na položnejših pa sta mestoma naletela tudi na sneg in požled. Kljub temu pa sta izračunala, da sta v vsej smeri vpela le okoli 60 klinov, kar je za to smer (in še pozimi) izredno malo.

Novice iz Savinjskih Alp
Za konec leta se je na Okrešlju zbralo precej alpinistov AO TAM, ŠAO in iz Celja, ki so skoraj vsi opravili tudi po kak vzpon. Med drugim so naveze: Prelog – Tarkuš, Volk - Gombovc in Cverlin - Cimerman preplezale Tscadovo smer v Turski gori. Ti in vzpon teden dni pred tem so bili obenem tudi zimski »krst« plezalcev, iz AO TAM v Savinjskih Alpah, saj so poprej plezali le v Raduhi. Izpod Raduhe pa poročajo, da sta dva slovenjegraška plezalca prvič pozimi preplezala smer »Desno od plat« in v njej bivakirala, zaradi česar je eden od njiju dobil težje omrzline.

Zimski alpinistični tečaj
Komisija za alpinizem PZS se je na zadnji seji odločila, da letošnji zimski alpinistični tečaj, ki ga bo vodil Tone Sazonov, pripravi v Kamniška Bistrici, in sicer od 4. do 11. februarja. Zaradi omejenega števila udeležencev bodo imeli prednost tisti iz oddaljenejših krajev in tisti iz manjših AO ter oni, ki so opravili letni začetniški tečaj. Da bi lahko pravočasno pripravili vse potrebno prosi komisija, da AO pošljejo svoje prijave čim prej, po možnosti pred iztekom roka (19. t. m.).

Srečanje naših alpinistov
V počastitev 80-letnice organiziranega planinstva na Slovenskem bo v Vratih med 1. in 8. julijem srečanje alpinistov iz vseh AO Jugoslavije. Kot posebnost pripravljajo organizatorji »predstavitev« alpinizma v posameznih republikah in sicer tako, da bi bil vsak večer posvečen drugi republiki, ki naj bi z diapozitivi in besedo prikazala njihove gore in organizacijo. To bo še toliko pomembneje, ker bo hkrati v Vratih tudi začetniški alpinistični tečaj (tabor bo od 4. do 11. avgusta v Krnici), na katerem računajo, da se bo zbralo precej mladih iz vse Slovenije.

Dobra zamisel
Alpinisti, posebno mlajši, velikokrat ne vedo, kam bi. Zato se je porodila misel za organizacijo kratkih srečanj, ki naj bi jih pripravili posamezni AO. Organizatorji bi morali (po uradno sprejetem koledarju) na mestu sestanka pripraviti vse opise smeri, določiti nekaj dobrih poznavalcev terena za vodnike ter dežurno reševalno službo in po možnosti AO tudi pravočasno opozoriti s posebno okrožnico na značilnost terena. Udeleženci, ki bi prišli na lastne stroške, pa bi plezali smeri po lastni izbiri in nasvetih vodstva. Na ta način bi prav gotovo še izboljšali povezavo med posamezniki in AO, obenem pa bi lahko mlade plezalce tudi usmerjali v posamezne manj obiskane predele ter jim tam nudili vse potrebne napotke.

Poročila in registracija
Komisija za alpinizem PZS naproša vse AO, da ji čim prej pošljejo poročila o lanski dejavnosti (po vzoru dosedanjih poročil) in prilože tudi spiske članov, ki naj bi jih registrirali za letošnje leto. Ob tej priložnosti bi bilo prav, da pregledajo tudi zavarovalne police.

Za boljše lavinske pse
Komisija za GRS pri PZS bo tudi v letošnjem letu poskrbela za osvežitev znanja vodnikov in lavinskih psov, obenem pa bo skušala pritegniti nove. Lavinski tečaj bo bržkone v prvi polovici februarja na Komni, Zelenici ali Vršiču - odvisno od snežnih razmer.

Izbrani vzponi
Češkoslovaška alpinistična organizacija je za lansko leto prvič izbrala vzpone domačih plezalcev, ki so bili po mnenju večine najlepši. Že v začetku ankete so poudarili, da bodo v začetku morda težave, ker se alpinističnih dejanj ne da meriti z metri in minutami, toda - če se že v pogovorih in člankih govori o najtežjih, najpomembnejših in podobnem, zakaj tega ne bi tudi uradno izbrali. In so ne sicer za Kavkaz in Tatre poleti, ker je njihov vrhovni organ ugotovil, da tam v letu 1972 ni bilo posebno kvalitetnih vzponov, pač pa za Tatre pozimi in Alpe. Pozimi so najtežji vzpon opravili Prochazka, Pochyly, Čepela in Stribrny (3. do 6. januarja) v severni steni Male Kežmarske. V Alpah pa je po mnenju vseh na prvem mestu vzpon po novi (direktni) varianti v Les Droites, o katerem smo pred kratkim poročali. Na drugem mestu je severna stena Aig. de Triolet in nato nova varianta v Matterhornu.

Zimska alpiniada
V Sovjetski zvezi, kjer so pogoji za gojitev alpinizma precej drugačni kot drugod po svetu, so zelo upoštevane razne alpiniade. V Kazahstanu so decembra imeli prvo zimsko. Na Pik Sovjetov (4120 m) se je povzpelo kar 250 udeležencev, med njimi je bilo precej tudi gostov od drugod.

Japonci in nesreče
Vse večji Japonski obisk evropskih Alp prinaša s seboj tudi vse pogostejše nesreče alpinistov dežele vzhajajočega sonca. Konec lanske sezone sta se v Walkerjevem stebru zopet ponesrečila dva. Eden je zdrsnil z bivaka malo pod vrhom, drugi (izmed petih) pa je našel smrt med sestopom v ledeniški razpoki.

Dom na Lubniku zaprt
Planinsko društvo Škofja Loka obvešča, da bo dom na Lubniku do 1. marca zaprt in prosijo, da obiskovalci to upoštevajo.

  11.01.1973


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti