Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Prokletijah umrla planinca s Koroške

VečerMaks Čas, 37, s Prevalj in Branko Logar, 24, z Raven sta izgubila življenje zaradi snežnega udora

Maksimiljan Čas, 37, in Branko Logar, 24, alpinista, ki so ju iskali na Prokletijah, sta doma s Koroške, s Prevalj in z Raven. Včeraj je prišlo na Ravne sporočilo, da so ju našli, vendar mrtva.
Danes bodo prepeljali koroška planinca, ki sta se smrtno ponesrečila na Prokletijah, v domači kraj. Časa bodo pokopali v Šentanjelu, Logarja pa pri Barbari pri Prevaljah.
Zgodaj davi smo se pogovarjali po telefonu s Francem Telcerjem iz ravenske železarne, ki je oba alpinista zelo dobro poznal. Potrdil nam je žalostno novico, za katero smo zvedeli v uredništvu včeraj popoldan. Takrat je prispela tudi na Koroško (poročilo v beograjskih Večernjih novostih, ki smo ga povzeli včeraj, je navajalo podatek, da sta pogrešana alpinista z Jesenic).
Maks Čas, 37, je bil član gorske reševalne službe na Prevaljah. Delal je kot valjar v ravenski železarni, z družino, v kateri sta dva otroka, je stanoval na Prevaljah. Z alpinizmom se je ukvarjal najmanj deset let. Telcer je davi o njem dejal, da je bil eden najboljših gorskih reševalcev, najbolj pogumen, najbolj požrtvovalen, tako da so ga pošiljali tja, kjer je bilo najbolj tvegano. Bil je iskren tovariš.
Branko Logar, 24, neporočen, je hodil v višjo gostinsko šolo v Mariboru, sicer pa je bil zaposlen kot kuhar pri podjetju Peca v Mežici. Živel je na Čečovju na Ravnah. Z alpinizmom se je ukvarjal približno tri leta.
Čas in Logar sta bila člana odprave koroškega alpinističnega odseka na Prokletije. Odprava šteje pet članov, v njej so še Berti Vravnik, Jože Hvale in Jože Jakob. Na Prokletijah so skupaj s poljskimi alpinisti.
Na Ravnah še ne vedo za podrobnosti, kako se je pripetilo, da sta na Prokletijah umrla Čas in Logar. Med današnjimi časniki piše beograjska Politika, da so našli alpinista na kraju, imenovanem Jezerca, tri ure peš hoda od Gusinja. Po radiu sta se zadnjič oglasila v nedeljo, 10. februarja, okrog 22. ure in od takrat za njima ni bilo sledi. Na istem kraju se je pred dvema letoma ponesrečilo dekle, alpinistka iz Zagreba. Koroška alpinista sta izgubila življenje zaradi snežnega udora.
O tem, da na Prokletijah pogrešajo alpinista, smo prvič poročali minuli petek, vendar takrat še niso vedeli, kdo sta.
V Večeru smo januarja letos poročali o načrtih koroškega alpinističnega odse-ka, da sestavi odpravo v črnogorske Prokletije. Na pot so odšli skupaj s poljskimi alpinisti, saj je bil tudi poljski alpinist študent Tadej iz Varšave z njimi, ko so 1972 postavili tabor v črnogorskih Prokletijah. Tadej je dejal koroškim alpinistom spomladi 1973, da njihov študentski klub pripravlja zimski tabor v Prokletijah. Takrat so se tudi koroški alpinisti odločili, da bodo še enkrat obiskali čudovito dolino pod mogočnim masivom Vezirove brade, tokrat pozimi. Najprej je bilo 12 potencialnih kandidatov za zimski tabor, na pot jih je odšlo pet. V začetku so predvidevali, da pojdejo z njimi tudi starejši pripravniki, saj je bilo aktivnih samo šest članov. Po natančnejšem razčlenjevanju pa so ugotovili, da pripravniki kljub določenim izkušnjam v suhi skali nimajo potrebnega znanja in izkušenj v snegu in ledu.
Koroški alpinisti so poskušali zainteresirati za svoj načrt tudi člane drugih alpinističnih odsekov, vendar so naposled odšli le s Poljaki. Za odpravo so se skrbno pripravljali, saj so vedeli, da je bivanje v črnogorskih Prokletijah naporno.

 19.02.1974


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

 

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti