Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hudournik goratega raja

Direkt – Boris Marinkovič: Sidarta je z izdajo Karavank zadela žebljico na glavico. Čudoviti vodnik

Objavljeno: Direkt, ponedeljek, 17. september 2007
str. 15, info: pogled iz fotelja


Hudournik
goratega raja


De Sade je v svoje romane za ublažitev vročega poteka zgodbe in bralcev oddih prav po homersko pritikal filozofske vložke, ob katerih so razuzdani liki, kot je Saint-Fond, upravičevali svoje spolne odklone pred nežnim ljubimkanjem.
V zagovor za sadomazohistično trpinčenje kot pogoj za uspešen spolni odnos je De Sade za svoje like navajal primerjavo s pohodniki: zakaj se nekateri ne zadovoljijo z lenobnim potepom po ravnici in namesto tega lazijo po vrtoglavo navpičnih goratih skalah v hribovja? Tako se spomnimo na dve vrsti Slovencev. Prvi uberejo lažjo pot. Pomislimo na Prekmurce s panonskih ravnic, ki potijo ledeni pot groze ob kukanju čez balkon kakšnega višjega stanovanjskega bloka, vrh pohodništva pa so za njih vinogradi. Zanje je pravi balzam drago položno morje. Irena Mušič in Vladimir Habjan pa sta se v knjigi Karavanke spomnila na zahtevnejše nedeljske pohodnike in na gorske adrenalince. Veliko jih namreč najdemo na Koroškem, še več pa na denarno preudarnejšem Gorenjskem, kjer so hribi in gorovja blizu in predstavljajo rekreacijo. Ta v nasprotju z morjem ne povzroča stresnih denarnih odlivov.


Zelenica je priljubljen cilj izletnikov in smučarjev. Pred leti je sicer skoraj popolnoma zamrla, saj smučišče nekaj časa ni obratovalo, pa tudi koča na Zelenici je pogorela. Danes na istem mestu stoji manjše zavetišče, kjer nam postrežejo, smučišče pa pozimi spet deluje. Posledica »posodobitve« pa je tudi novozgrajena gozdna cesta od mejnega prehoda Ljubelj do zgornje postaje žičnice. Tako imamo zdaj več možnosti vzpona: po markirani poti, ki vodi po smučišču, po gozdni stezi /.../



Tokrat smo se lahko prepričali, da je založba Sidarta z izdajo Karavank zadela žebljico na glavico. Čudoviti gorniški vodnik po tretjem najpomembnejšem in najmanj obiskanem najnižjem gorovju, ki se bere kot zanimiva pustolovščina, da nas kar zasrbijo podplati. Kot v oglasu za red buli te odkrili in v copatah popelje na Grlovec, Stol, Ženiklovec in drugih 63 izbranih ciljev z obeh strani meje. Morda bi razvajeni in izživeti gorniki še iskali iglo v senu in bi jim uspelo najti v knjigi kakšno hibo. A oklevajoči spogledljivci se prepustimo potepanju skozi posnetke desetih fotografov. Skice in zemljevidi nam pomagajo, da se ne izgubimo, z besedili pa odtavamo skozi večtisočletno zgodovino, se pridružimo Keltom in se diahrono vrnemo v 21. stoletje, kjer lahko najdemo vse postojanke, planinske koče in bližnjice. V roke dobimo morebitne kline, GPS, opozorila o krušljivih terenih in sestopih, ocene in stopnje težavnosti poti ter oznake. Prepoznamo lahko praktično vsak gorski lišaj. Skupaj 256 strani, ki jih ob nedeljskih pohodnikih in izurjenih gornikih prebirajo tudi zapečkarji.

 

 

 

G-L, predstavitev Karavanke

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
Direkt novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti