Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Pristovški Storžič, izlet za konec poletja

Večer, Narava, gore in ljudje: Lepa gora, prijazna pot in zanimiva zgodovina krajev

Pristovški Storžič, izlet za konec poletja


Lepa gora, prijazna pot in zanimiva zgodovina krajev, stisnjenih med visoke gore, in kamor pridemo preko visokega sedla Jezerski vrh


Pristovški Storžič je prijetna gora nad mejnim prehodom Jezersko, s katere sega mogočen pogled proti Koroški na severu s planinama Svinjo in Golico pa na naše Karavanke iz nam neznane perspektive ter na naš Storžič, ki je iz Avstrije prav tak, kot ga vidimo z naše strani. Na južni strani občudujemo Grintovec in Kočno s svojima prepadnima severnima stenama, pod njima pa sta koča na Ledinah in Češka koča.
Cesta nas po ozki dolini mimo Železne Kaple pripelje na Zgornje Jezersko v prijetno zeleno in lesketajočo se gorsko kotlino, v kateri sta na travnikih dve ljubki vasici, nad njima pa se mogočno dviga Grintovec. Ta odprta dolina pozna bogastvo kmečkega življenja in je tako mikavna, da veliko planincev ostane tam dalj časa, kot so naprej mislili.
Jezersko je pred drugo svetovno vojno sodilo h Koroški in danes ga z njo povezuje dobra cesta čez prelaz Jezerski vrh.
Obdobje habsburške monarhije je v kraj uvedlo turizem. Češka gospoda, ki je imela v lasti bližnje kranjske tovarne, je bila prva, ki je ta kraj gledala z očmi človeka, ki išče tisto najlepše, ne le najkoristnejše. Prebivalstvo se je hitro prilagodilo novim zahtevam in opremilo številne tujske sobe in tako botrovalo razcvetu številnih obrti. Prva vojna je vse nekoliko zavrla, a po njej si je kraj zelo hitro opomogel in se razvijal naprej. Vse drugače pa je bilo po drugi svetovni vojni. Čeprav ima kraj na tem območju status zdravilišča, so leta 1982 ukinili bolnišnico za očesne bolezni. Prebivalstvo se je množično selilo v Kranj, kmetije so nazadovale, nekatere propadle. V zadnjem desetletju pa gre spet na bolje in vse več mladih družin se odloča ostati v domačem kraju.
Znamenitosti Jezerskega so stara cerkev sv. Ožbolta, Hubertova kapeli
ca, Jenkova kasarna, Šenkova domačija, stare kmečke kašče, Planšarsko
jezero, izvir mineralne vode, ledenik pod Skuto, slap Čedca.
Slabe tri ure za na vrh
Začetek vzpona je na vrhu prelaza Jezersko, na avstrijski strani, takoj za mejnim prehodom levo navzgor. Pot je lepo označena. Po kakih dveh urah pridemo na vrh.
Pristovški Storžič, 1759 m, je vrh s čudovitim razgledom na mogočne bližnje KamniškoSavinjske Alpe in drobne zaselke med njimi. Pot je lepa, prvi del manj naporen, zgornji del pa je strm in opremljen z jeklenicami. Razgled sega daleč v prostrane hribe. Na vrhu stoji kovinski križ, na katerem v nemškem jeziku piše "Koroška svobodna in nerazdeljena“. Postavljen je bil ob 42. obletnici koroškega plebiscita.
Ves gozdnati del je že odet v jesenske barve. Gozd nad Planšarskim jezerom pa je tak, da ga lahko samo občuduješ in uživaš v njem. Mešanica smreke, jelke, macesna in bukve v različnih odtenkih je res privlačna in zanimiva.

Urška Šprogar



Pristovški Storžič, vrh s čudovitim razgledom



Sledimo smerokazom Koroška pot



Križ na vrhu

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti