Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kazimir Drašlar - Mikec: Anapurna II – pozabljena zgodba

8. IMFFD: Aleševa ugotovitev, da je treba hitreje teči, če želimo ujeti vlak, je pomenila konec dobe štenfanja na vrhove. Zamudo bo mogoče nadoknaditi samo z vstopom v stene. Sledenje tej viziji je prineslo uspeh.

Prvo smer v triglavski Sfingi sta leta 1961 začrtala z Alešem Kunaverjem in s tem dejanjem začela odstirati največjo skrivnost Triglavske severne stene. Kako so se združile in pozneje oplajale vajine poti?

Bilo je čisto preprosto. Aleš je potreboval soplezalca, meni pa je bilo treba mojstra. Uspešna kombinacija, lepo prijateljstvo, in same lepe zgodbe. Sfinga, Dru, Kapucin, Anapurna.

Kako ste v tistem obdobju kot sonosilec Kunaverjevega vizionarstva videli slovenski alpinizem?
Če bi se oklical za sonosilca, bi bilo to več kot samo napuh. Aleševa ugotovitev, da je treba hitreje teči, če želimo ujeti vlak, je pomenila konec dobe "štenfanja" na vrhove. Zamudo bo mogoče nadoknaditi samo z vstopom v stene. Sledenje tej viziji je prineslo uspeh.

Kaj je botrovalo izoliranosti jugoslovanskega alpinizma od svetovnega in kdaj smo ujeli vlak in se povzpeli med vodilne alpinistične narode?
Ne strinjam se, da je bil naš alpinizem kaj dosti izoliran od svetovnih tokov. Pomembna dela  klasične, moderne in aktualne svetovne planinske in alpinistične literature so in so bila prevedena v slovenščino, v Unionski dvorani smo poslušali predavanja  Mauricea Herzoga, Hermana Buhla in drugih pomembnih alpinistov tiste dobe … Z izkušnjami in uspehi z visokih gora je počasi rasla samozavest, Makalu I in II sta nakazala in potrdila, da je vlak ujet.

Na festivalu boste obudili spomin na pozabljeno zgodbo osvajanja Anapurne II (7937 m), na katero ste se leta 1969 povzpeli z Maticem Maležičem. Zakaj vzpon kljub zahtevnosti in višini ostaja v senci Anapurne I in drugih osemtisočakov?
Verjetno preprosto zato, ker Anapurna II ni v klubu osemtisočakov. Na žalost je bogovom, ki so jo gradili, za tistih piškavih 67 metrov verjetno zmanjkalo materiala. 

Kakšen svet navpičnic se vam odpira kot biologu?

Ko opazuješ jate žerjavov,  kako se prebijajo prek neznansko visokih himalajskih grebenov, v peklenskem mrazu in orkanskih vetrovih, in zmagajo, se zaveš moči življenja.

Manca Čujež

...02.2014
Kazimir Drašlar - Mikec: Anapurna II (7937 m) – pozabljena zgodba




Predavanju Kazimirja Drašlarja -
Mikca
lahko na 8. mednarodnme festivalu gorniškega filma Domžale prisluhnete v torek, 25. februarja, ob 18. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani.
 

Kategorije:
Novosti VTG SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti