Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.02.2014

Kanadski previsi na udaru

Gore se odevajo v vse debelejša oblačila, gora željni pa sanjajo o vzponih in spustih, ki bi jih takšna obilna snežna odeja ob dobrih razmerah dopustila. Obisk razmočenih plezališč in turno smučanje na stabilnejših pobočjih so trenutno še najpogostejša dejavnost alpinistov. V polnem teku so le alpinistične šole, ki pa le redko najdejo primerne razmere za vaje višje v gorah. Ko smo že pri šolah poglejmo še k sosedom, natančneje v Sarajevo. Dodajamo polurni film o Sarajevski šoli alpinizma, katere začetki segajo v leto 1972. V filmu nam dogajanje na področju usposabljanja pri njih razkriva več znanih sarajevskih alpinistov. Film...>

Premrl spet v belih previsih

Kaj več dogajanja najdemo v tujini in to s strani našega akterja. Klemen Premrl (AO Tržič) je v Kanadi z  Willom Gaddom in Timom Emmettom preplezal nekaj težkih lednih smeri, ki segajo do zgornje 10. stopnje. Plezali so v votlini Helmcken Falls, ki ponuja plezanje po na previs primrznjenih gobah in svečah. To čudovito votlino sta pred leti odkrila ravno Will in Tim, ki sta opravila tudi prvi vzpon v njej. Linijo sta takrat poimenovala Spray on (WI 10, 30 m). Kasneje je Klemen s Timom smer podaljšal do vrha stene in z njo se je tudi ime podaljšalo v Spray on ... top! (WI 10, M9+, 200 m). Letos so opravili še za en plus težji vzpon v smeri Clash of Titans (WI 10+). Smer ponuja 50 metrov previsnega plezanja in zanjo naj bi zadostovala že 80 metrska vrv. Smer je kmalu dobila prvo ponovitev. Preplezala jo je Italijanka Angelika Rainer.

Festival, podelitev in obletnica

Bliskovito se bliža 8. festival gorniškega filma, ki bo od 24. do 28. februarja. Planinska zveza Slovenije ter njeni Komisija za alpinizem in Komisija za športno plezanje v okviru festivala vabijo na slovesno razglasitev in podelitev priznanj najboljšim alpinistom in športnim plezalcem za leto 2013. S prireditvijo se bo zaokrožilo tudi praznovanje 120. letnice organiziranega planinstva pri nas.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

1 komentarjev na članku "AN - 18.02.2014"

Franci Savenc,

V ponedeljek AN ni bilo, ker je Mitja ostal brez "elektrike" ... Objavljene so bile šele ponoči z običasnim dtm/čas

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti