Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Vrhovi nad Preddvorom s krplji


 

ponedeljek, 17. februar 2014, ob 05:29, Stane Škrjanec, ogledov: 1779

Iskanja - Stane Škrjanec: Med sprehodom z malim Nejcem v vozičku so me z vrhov nad Preddvorom vabile debelo zafrajhane smreke ...

Z nadležnim prehladom in s krplji na hrbtu se [15.02.14] odpravim po cesti nad Mačami proti izhodišču za Kališče. Mimo spodnje postaje tovorne žičnice s težavo sledim markirani poti proti Srednjemu vrhu (polomljene veje). Še pred grebenom Kozjeka sledi žledoloma izginejo. Stopinje predhodnika me pripeljejo do razpotja Hudičev boršt - Dolga njiva. Uberem jo proti slednji. Kaj kmalu globoke stopinje zamenja ploski podplat (krplji). Seveda jim v enaki opravi še lažje sledim. Višina snežne odeje narašča. V gostem smečju si nič kaj rad ne predstavljam napredovanja brez krpelj ali smuči. Kočica na Dolgi njivi sameva v spokojni belini. Neustavljivo me žene med košate postave, odete v debele kožuhe. Zdi se mi, da sem se znašel v nezemskem svetu. Vrh Cjanovce se, sicer dodobra kosmat, pokaže v podobi nežne dojenčkove ritke. Kakšna zimska idila! Streznitev napoči na robu med Srednjim vrhom in Cjanovco, kjer mi med fotografiranjem skorajda zmrznejo prsti. Veter je neprizanesljiv.

Jetijevske stopinje predhodnika me (z)vabijo proti Srednjemu vrhu. Uživam v pogledu na nagajive opasti. V pravo pravljično popotovanje proti Malemu Grintovcu me pospremi sonce. Počutim se kot bi hodil po oblakih. Prečnica proti Zgornji Dolgi njivi je sicer malce trša kot bi si želel, a derezice krpelj opravijo svoje. Na teme Malega Grintovca pristopim v difuzni svetlobi. Čeprav s sosednjega brega izstopa mogočnejši Stožec, mi tokrat pogled večkrat odplava nazaj ... Strmino malega Grintovca previjugam z izdatno mero previdnosti (trdo) ter z Mačenskega sedla zadrsam v dolino pod Lanežem. Še v zgornji tretjini doline sledim širokim stopinjam, ki zavijejo desno v breg in me po krajšem vzponu pripeljejo naravnost k tovorni žičnici na Kališču. Krplje romajo nazaj na nahrbtnik in hop - z drsečim korakom po dobro uhojeni poti v spust proti domu.

Pa lep gorniški pozdrav!

eXTReMe Tracker