Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na letošnjem pohodu na Stol

Železar (1984) - Janko Rabič: ... predvsem varnost in disciplina udeležencev

Konec tega tedna, od 24. do 26. februarja, bo letošnji 19. zimski spominski pohod na Stol. V petek, 24. februarja, bo najprej pohod šolske mladine iz radovljiške in jeseniške občine »po poteh Cankarjevega bataljona«. Odhod skupin učencev bo ob 8. uri s Koroške Bele in iz Žirovnice. Ob 11. uri bo pri Valvasorjevem domu proslava s kulturnim programom. Zbranim bo spregovoril udeleženec bitke na Stolu 20. februarja leta 1942 Franc Konobelj- Slovenko, v kulturnem programu pa bodo nastopili učenci osnovne šole Karavanških kurirjev NOB Koroška Bela. Vsi udeleženci pohoda bodo prejeli spominsko značko in topel čaj. V soboto, 25. in nedeljo, 26. februarja, bo pohod ostalih udeležencev na najvišji vrh Karavank. Vzpon izpred Valvasorjevega doma bo možeh od 5.30 do 11. ure. Ob odhodu bo vsakdo prejel kontrolni listek in ga zamenjal pri Prešernovi koči na Stolu, z njim pa bo ob povratku v gostilni »Pod Stolom« dokazal udeležbo in dobil ustrezno značko.

Oba dneva bo na Stolu krajša spominska slovensnost ob spominski plošči padlemu partizanu Jožu Kodru, osrednja proslava pa bo oba dneva ob 12. uri pred Valvasorjevim domom. V soboto bo zbranim spregovoril predsednik Planinske zveze Slovenije Tomaž Banovec, v nedeljo pa predsednik Skupščine občine Radovljica Boris Šetina. V soboto bodo v kulturnem programu sodelovali člani moškega vokalnega okteta DPD Svoboda France Prešeren Žirovmca- Breznica, v nedeljo pa člani moškega pevskega zbora DPD Svoboda Podnart. Oba dneva bodo v kulturnem programu sodelovali recitatorji DPD Svoboda Franc Mencinger Javornik-Koroška Bela. Na omenjenih proslavah bodo podelili plakete desetkratnim udeležencem pohoda.

Odbor za pohod na Stol si tudi letos prizadeva zagotoviti čim večjo varnost za vse udeležence. Ob tem so-člani odbora prav pred letošnjim letom nemalo presenečeni nad številnimi govoricami, da bo letos na vsak način pohod prav na vrh Stola. Ob tem je treba ponovno opozoriti, da bodo v četrtek, 23. februarja, gorski reševalci in miličniki pregledali pobočja Stola in zatem ocenili, ali je pot dovolj varna ali ne. Izključno njihova strokovna ocena bo dokončno odločala, po kateri poti bo pohod potekal. Brez dvoma razmeroma ugodne vremenske razmere in skromne snežne padavine vabijo tokrat planince in druge ljubitelje gora na vrh Karavank, ki pa na svojih pobočjih skriva nešteto poledenelih opasti. Mimogrede naj povemo, da je bil zadnji pohod na vrh leta 1980, ko je bil jubilejni 15. pohod. Marsikdo je morda že pozabil, da je bilo takrat več težjih nesreč, med njimi tudi smrtna, čeprav je pohod potekal v idealnih vremenskih razmerah. Vzrok za nesreče sta bili premajhna disciplina pohodnikov in prevelika samozavest, da se na sončnih pobočjih ne more nikomur nič zgoditi.

Zadnja tri leta je bil pohod vedno po planinah pod Stolom, ker razmere niso dopuščale, da bi bil možen varen vzpon na vrh. Marsikdo se je morda že naveličal vsako leto hoditi le po »sprehajalni poti« pod Stolom, vendar moramo reči, da je tudi ta pot včasih dosti zahtevna. Zakonitosti, čeprav nenapisane, v gorah obstajajo, še posebno so izrazite v zimskih mesecih, zato bi bilo skrajno neodgovorno izzivati goro za ceno človeških življenj. Tega se marsikdo ne zaveda, cilj spominskega pohoda vidi le v vzponu na vrh. Ob tem pa prav ti planinci očitno ne vedo, da je pohod množična planinska manifestacija z več tisoč udeleženci, za katere je tudi v idealnih razmerah težko zagotoviti popolno varnost. Če odpove disciplina (to se je doslej že dogajalo), potem glavno breme odgovornosti za posledice nosi prav odbor za pohod. Člane odbora je letos še posebno presenetila novica, da je vodstvo Planinskega društva Celje pozvalo svoje člane enostavno prek časopisa Novi tednik (!), da se bodo letos udeležili pohoda na Stol in da bodo odšli na pot tokrat preje, ne bodo pa čakali uradnega začetka pohoda, kajti želijo se povzpeti prav na vrh Stola. Prav neverjetno je slišati, da vodstvo društva poziva svoje člane, da enostavno ne spoštujejo odločitve organizacijskega odbora in se skušajo za vsako ceno povzpeti na vrh. Kdo so torej odgovorni tovariši v tem društvu, ki takorekoč javno silijo ljudi v nevarnost? Očitno jim je planinska etika kaj malo mar, da o neodgovornem obnašanju in zavajanju v nevarnost ne izgubljamo besed.

Stališče odbora za pohod na Stol je tudi pred letošnjim pohodom jasno. Če bo pot varna, bo vzpon na vrh, v nasprotnem primeru pa bo po planinah pod Stolom. Dokončno odločitev o smeri poti bodo organizatorji objavili v petek, 24. februarja, v oddajah lokalne radijske postaje Triglav, radiu Ljubljana in dnevnem časopisju.

In še nekaj posebnih opozoril za vse udeležence. Pohod na Stol je v zimskih mesecih zahtevna planinska tura, zato naj se ga udeležijo le dobro telesno pripravljeni planinci in drugi ljubitelji gora. Pohodniki ne smejo pozabiti na primerno zimsko opremo. Vsakdo mora imeti v nahrbtniku toplo zimsko obleko in perilo, rokavice, kapo, snežna očala, gamaše, vetrovko, volnene nogavice, čevlje s profiliranimi podplati, po možnosti dereze, cepin ali smučarske palice. V nahrbtniku naj ima vsakdo kalorično hrano za en dan in toplo pijačo v termovki, ne alkohol! Ob koncu pa še naslednje posebno opozorilo. Vsi udeleženci naj upoštevajo opozorila gorskih reševalcev in alpinistov, ne glede na to, ali bo pohod na vrh ali ne. Predvsem naj bodo disciplinirani in naj se držijo označene poti. Le z največjo disciplino bo mogoče zagotoviti kar največjo varnost vseh udeležencev, to pa je letos še posebno pomembna in odgovorna naloga organizatorjev. Naj Še zapišemo, da v dneh pohoda ne bo mogoče prenočevati v Valvasorjevem domu.

J. Rabič
Železar, 23. februar 1984

 

   Železar

 

 23.02.1984

Jlib.si


Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti