Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Stol 1974 — rekorden

   Železar

 

 01.03.1974

petek, 1. marec 1974, ob 11:47, Boris Štupar, ogledov: 859

Železar (1974): Stari in mladi, obojega spola iz vse Slovenije so v soboto v idealno lepem vremenu ...

... in v ugodnih snežnih razmerah ter v nedeljo v strašansko viharnem vremenu pokazali in dokazali, da si želijo in da tudi življenjsko potrebujejo aktivno rekreacijo na soncu in na svežem zraku, čeprav v viharnem vremenu. To pa tudi opravičuje zamisel organizatorjev vsakoletnega zimskega spominskega pohoda na najvišji vrh Karavank, Stol, v počastitev obletnice bitke štiridesetih prvoborcev jeseniško Cankarjeve čete z Nemci, 20. februarja 1942.

Člani alpinističnega odseka Jesenice so že v petek odlično utirili in zgazili globoko gaz od Valvasorjevega doma mimo Prešernove koče na vrh Stola in jo na gosto in vidno označili in markirali z zastavicami časopisnega podjetja Delo. Že v petek je bilo vse pripravljeno za sprejem in pozdrav številnih udeležencev devetega zimskega spominskega pohoda v spomin na 32-letnico bitke na Stolu in v počastitev stoletnice jugoslovanskega planinstva.

V soboto, 23. februarja, so že v zgodnjih jutranjih urah prihajali na Stol prvi udeleženci pohoda. Le-te je bogato nagradilo lepo sončno vreme z edinstvenim razgledom na koroško in gorenjsko stran. Že prvi udeleženci pohoda, ki so prihajali iz Nove Gorice, Tolmina, Kočevja. Postojne. Kopra, Velenja, Maribora in drugih delavskih središč Slovenije, so obetali rekordno udeležbo. Zaradi premajhne zmogljivosti Prešernove koče na Malem Stolu, so se prvi udeleženci pohoda vračali že isti dan.

V noči od sobote na nedeljo pa so se vremenske razmere na viharnem Stolu močno spremenile. Silni ledeni viharji so vrtinčili snežne zastave po pobočjih in grebenih Stola in sosednjih karavanških vrhovih v pozdrav množicam, ki so prihajale k Valvasorjevemu domu in dalje v zasnežene in viharne strmali Stola. Prvi so prihajali v Prešernovo kočo že v najzgodnejših jutranjih urah. Organizatorji so se v skrbi za varnost številnih udeležencev odločili, da začno slabo opremljene in kondicijske slabo pripravljene udeležence vračati s strmin Stola nazaj v dolino.
Mladi navdušeni planinci, lovci, graničarji, taborniki, pripadniki JLA, člani SLO in drugi pa so kljub besnečim viharjem vztrajali pri vzponu. Ob 10. uri sta bili v Prešernovi koči in pred Valvasorjevim domom osrednji slovesnosti. Navdušenim in zadovoljnim ter srečnim udeležencem v Prešernovi koči je spregovoril organizator pohoda Uroš Zupančič in se jim zahvalil za udeležbo. Poudaril je namen pohoda in jih povabil na deseti jubilejni pohod, ki bo 22. in 23. februarja 1975. Graničarji iz Radovljice so izstrelili častno salvo, pred sobo dr. Franceta Prešerna v Prešernovi koči pa so udeleženci položili šopek rdečih nageljnov, planinsko društvo Kočevje in uredništvo Dela ter organizacije ZB NOV Žirovnica in Jesenice pa vence. Udeležencem, ki jim je viharno vreme preprečilo in onemogočilo vzpon na vrh Stola, sta pri Valvasorjevem domu spregovorila in jih pozdravila predsednik občinskega odbora ZZB NOV Jesenice Franc Konobelj-Slovenko, udeleženec bitke na Stolu pred 32 leti in predstavnik Planinske zveze Slovenije dipl. inž. Pavle Šegula.

Letos se je na vrh Stola povzpelo 900 udeležencev, med njimi tudi lepo število novih, ki so za prvo udeležbo prejeli legitimacijo pohoda in bronasti spominski znak. Med udeleženci so bili tudi slepi iz Škofje Loke, Kranja in Ljubljane. Vseh, tako tistih, ki so imeli najboljši namen, da se udeležijo spominskega zimskega pohoda na Stol, pa jih je vreme zadržalo pri Valvasorju, kot tistih, ki so se povzpeli na Stol, je bilo prek 1300. Poleg bronastih značk za enkratno udeležbo je bilo podeljenih tudi preko sto srebrnih značk za trikratno in preko petdeset zlatih spominskih značk za petkratno udeležbo. Na desetem pohodu leta 1975 bodo podeljene že prve častne značke za desetkratno udeležbo.

Deveti zimski pohod je bil ob pomoči in sodelovanju gorskih reševalcev iz vseh gorenjskih GRS Kranj, Tržič, Radovljica, Jesenice, Bohinj in Dovje-Mojstrana, brezhibno izveden, brez kakršne koli poškodbe ali nesreče, za kar gre zasluga tudi discipliniranim številnim udeležencem. Manjše, neznatne ozebline pa so dokaz, da si ljudje in mladina žele takih in podobnih množičnih, rekreacijskih, tudi zahtevnejših množičnih pohodov. Znaten prispevek k letošnjemu uspešnemu zimskemu pohodu na Stol so prispevali tudi jeseniški vodniki lavinskih psov s svojimi varovanci.

Železar, 1. marca 1974

 

eXTReMe Tracker