Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinske postojanke in njihova vloga v prihodnjem obdobju

Železar (1964): Z občnega zbora Planinskega društva Javornik — Koroška Bela

Minulo soboto je bil v dvorani osnovne šole redni letni občni zbor Planinskega društva Javornik — Koroška Bela. Kot vsako leto so tudi letos odborniki pripravili obširna in zanimiva poročila, v zanimivi razpravi pa so sodelovali številni gostje. Največji uspeh, ki so ga dosegli planinci z Javornika v letu 1963, je. prav gotovo dograditev Staničevega doma pod Triglavom. Podrobneje o gradnji smo že v pisali, zato bi raje opozorili na nekatere misli iz poročila predsednika in iz razprave zastopnika Planinske zveze Slovenije tovariša Fetticha. Ker bo že prihodnje leto uveden skrajšan delavnik v gospodarskih organizacijah, lahko z gotovostjo računamo, da bodo številni ljubitelji planin izkoristili proste sobote in nedelje za obisk planinskih postojank. Čez tri ali štiri leta pa se bo obisk gostov v planinskih postojankah še bolj povečal, ko bodo začele redno obratovati triglavske žičnice. Vse to narekuje planinskim društvom, da že sedaj razmišljajo o tem, kako bodo založile planinske postojanke z vsem potrebnim, kar potrebujejo planinci in drugi gostje.
Gostje niso štedili s pohvalami in laskavimi priznanji planincem za delo pri izgradnji Staničevega doma. Inž. Fettich je dejal, da je to morda edinstven primer -v razvoju povojnega planinstva na Slovenskem in da tako naporno delo lahko zmorejo samo kleni ljudje, ki so tudi sicer vajeni požrtvovalnega in trdega dela, kot ga imajo na primer javorniški planinci — železarji.
Gradnja Sta ničevega doma je v zaključni fazi in bo letos v celoti zaključena, če bi Staničev dom pod Triglavom gradilo neko gradbeno podjetje, bi morala naša skupnost odrini ti dobrih 100 milijonov dinarjev, ker pa so planinci delo opravili v rekordnem času in v lastni režiji, so družbi prihranili težke milijone, saj so za gradnjo pora bili le 13 milijonov dinarjev. Tudi podatki o finančnem poslovanju ter delovanji društva so bili zelo zanimivi, vsi navzoči pa so želeli, da bi člani Planinskega društva Javornik — Koroška Bela, na čelu z novoizvoljenim odborom, bili tako marljivi tudi v prihodnje.

Železar, 21. marec 1964

 

   Železar

 

 21.03.1964

Jlib.si

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti