Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Peti jeseniški železarski bivak na Zadnjem Voglu

   Železar

 

 08.02.1964

Jlib.si

 

sobota, 8. februar 1964, ob 10:26, Boris Štupar, ogledov: 1282

Železar (1964) - Uroš Župančič: Vzporedno z gradnjo in urejevanjem novih visokogorskih smučarskih in rekreacijskih centrov ...

... na Veliki planini, Krvavcu, Voglu in Triglavu so se pokazale nujne potrebe po gradnji gorskih zavetišč v teh predelih, kjer lahko v prihodnje pričakujemo zaradi vedno večjega obiska v teh gorskih skupinah več nesreč. Prvi so se pogumno lotili dela, kljub pomanjkanju sredstev, planinci z Jesenic. Začeli so dobro premišljeno akcijo, Katero so vsi merodajni z velikim razumevanjem vsestransko podprli in pozdravili.
Alpinistični odsek Planinskega društva Jesenice je začel graditi peti železarski bivak na Zadnjem Voglu pod Snežno konto, na vmesni relaciji klasične visokogorske smučarske ture Vogel — Konjsko sedlo — Komna. Zamisel Jeseničanov je hvale vredna, ker je gorsko zavetišče na tem sektorju nujno potrebno. Pobudo delovnih alpinistov iz našega mesta je toplo pozdravilo tudi matično planinsko društvo, občinska zveza za šport in telesno vzgojo in kot vedno pri pozitivnih in koristnih akcijah je pokazala polno razumevanje tudi železarna.

Bivak bo iz železne montažne konstrukcije zaradi lažjega prevoza z Jesenic v Bohinj in iz Bohinja na mesto, kjer bo bivak najbolje služil svojemu namenu. V novem železarskem zavetišču št. 5 bo prostora za 12 ljudi. Prav in primerno bi bilo, da bi to pobudo jeseniških alpinistov podprli vsi, ki so odgovorni za varnost ljubiteljev in obiskovalcev novega visokogorskega smučarskoplaninskega turističnega centra Vogel — Komna. Prepričani smo, da bo delovni in ustvarjalni polet jeseniških alpinistov naletel na odobravanje ter izdatno pomoč pri vseh, ki poznajo težave pri uresničevanju koristnih in potrebnih delovnih akcij. Novo železarsko zavetišče št. 5 bo s privoljenjem organov samoupravljanja izdelano v železarni, na določeno mesto pa ga bodo jeseniški planinci prenesli sredi letošnjega poletja.

Žuro
Železar, 8. februar 1964

 

eXTReMe Tracker