Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Informacija o bosansko-hercegovskem alpinizmu

AR 4/1980 - Muhamed Gafić: Pri komisiji za alpinizem Planinarskega saveza BiH je registriranih pet alpinističnih sekcij.

Delujejo pri planinskih društvih v Sarajevu, Zenici in Mostarju ter imajo približno 70 alpinistov. V letu 1978 je bilo preplezanih približno 440 vzponov. Med temi vzponi je mnogo ponovitev težkih vzponov, pa tudi prvenstvenih. Posebno izstopata Davorova in Centralna smer v severni steni Veleža. Višina stene je 450 metrov, ocena obeh smeri VI. Plezali so Naim Logič, Branimir Maltarič in Muhamed Šišič.

V Alpah je bilo v štirih skupinah 15 alpinistov. Pristopili so na Mont Blanc in Matterhorn, naveza Naim Logič in Muhamed Gafič pa je preplezala Welzenbachovo smer v severni steni Lyskamma (850 m). V jugoslovanski odpravi na Everest sta sodelovala Muhamed Gafič in Muhamed Šišič.

Branimir Maltarič in Mujo Mulaosmanovič sta sodelovala v jugoslovanski odpravi Pamir 1979 in dosegla vrh Korženevska (7105 m) po smeri Budanova (ocena 5b).

Pri ponovnem obiskiu Alp je bila najuspešnejša skupina AS Željezničar: Ismet Mulalič, Dženinir Abaza, Redžep Grabus, Slobodan Pandžič in Boris Kovačevič. Povzpeli so se na Mont Blanc, preplezali severno steno Tour Ronde, zadnja dva pa sta preplezala tudi Gervassuttijev ozebnik v Mont Blanc du Taculu.

Jesensko tradicionalno sarajevsko alpinistično šolo je obiskovalo 45 udeležencev.

Uspeh naše odprave na Mount Everest je dvignil ugled alpinizma tudi v javnosti naše republike. Poleg drugega pripravljamo tudi drugo, bosansko-hercegovsko odpravo v Ande, ko pa bo rešen tudi problem sredstev za alpinizem kot kvalitetni šport, pa lahko pričakujemo tudi intenzivnejši razvoj in množičnost.

Muhamed Gafić
Alpinistični razgledi, št. 4., februar 1980

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
AR novosti YU

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti