Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Mladič orla na Volovji rebri

Večer, Narava, gore in ljudje: je močan in zdrav in v teh dneh že samostojno raziskuje grebene

Mladič orla na Volovji rebri


V ponedeljek so ornitologi na Volovji rebri opazovali starša planinskega orla, ki je mlademu orliču prinesel plen. Mladič je močan in zdrav in v teh dneh že samostojno raziskuje grebene Volovje rebri. Letos sta planinska orla vzredila orliča v gnezdu, ki je od načrtovane verige vetrnih elektrarn oddaljeno le dobrih 200 metrov.
Že od začetka avgusta ornitologi vsakih pet dni spremljajo prelet ujed na Volovji rebri. To nedeljo je popisoval Paul Tout iz Devina na Tržaškem. Ker je bilo vreme lepo, je bil prelet ujed še posebej živahen: dva beloglava jastreba, ribji orel, dva orla kačarja in še več drugih manjših vrst ujed. Letošnji orlič je uspešno poletel iz gnezda prve dni avgusta. S starši bo skupaj še kakšna dva meseca. V tem času ga stara orla učita loviti in skrbita zanj. Proti zimi bo orlič vse samostojnejši in se bo podajal na vedno daljše potepe po regiji.
Par planinskih orlov z Volovje rebri ima v bližini načrtovane vetrne elektrarne tri gnezda, ki jih uporablja izmenično. Gnezdo, kjer je par gnezdil letos, so ornitologi po dolgotrajnem iskanju odkrili to pomlad. Praviloma planinski orli gnezdijo v skalnih previsih, kjer so zaščiteni pred slabim vremenom. Gnezda na drevesih si izberejo, le kadar v bližini zares dobrega lovnega območja ni primerne skalne stene. To je še eno dejstvo, ki kaže na velik pomen Volovje rebri za ohranitev planinskega orla v regiji.

(ušp)


Orlič je uspešno poletel iz gnezda prve
dni avgusta. (Aleš Jagodnik)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

1 komentarjev na članku "Mladič orla na Volovji rebri"

Tomaž Ogrin,

Jaz tega ministra za okolje ne razumem. Kako si upa uničevat, kar je tako težko ohranjat! Kje se je vzel tak človek? Kdo ga je spravil na tako zahtevno mesto, ki mu očitno še zdaleč ni kos! Dela proti ciljem svojega ministrstva (http://www.mop.gov.si/si/o_ministrstvu/naloge_in_cilji/). Mar se ne zaveda, da tisto železje, ki nima nobene praktične vrednosti v našem energetskem sistemu, sramoti celotno ministrstvo in vlado zraven. Kako smo zaostali! Za zgled slovenske nekulture!

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti