Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.02.2014

Med tednom tudi uživaški vzponi

Še en umirjen teden brez izstopajočih vzponov. Več fizičnega dela je bilo opravljenega v nižinah, ob popravljanju nastale škode, v hribih pa se v večje težave ni zašlo. Glede na vremensko napoved, ki padavinam še ne piše konca, bo takšno stanje še nekaj časa trajalo. Ko bo prišlo do umiritve in kakšnega daljšega obdobja lepega vremena, nam lahko tale zima prinese še prav zanimiva gorska doživetja.

Kljub redkim vzponom popolnega zatišja ni in kdor pokuka v kakšno steno, lahko najde povsem solidne razmere.
V Begunjski Vrtači sta Juš Avguštin (AO Radovljica) in Miha Zupan (AO Tržič) v torek, 28. januarja, preplezala Kozorogovo smer (III/3, 80/40°, 500 m). V smeri je razen na dveh mestih prevladoval škripavec.
Dan kasneje sta v Begunjščici plezala Luka Plut in Miha Zupin (AO Kranj). Plezala sta v območju smeri Povabilo. Tudi onadva sta naletela na dobre razmere. V spodnjem delu sta plezala po strmih zmrznjenih travah, v srednjem po škripavcu, le v zgornjem delu smeri sta gazila.

Korošci so bili spet aktivni v svojem rajonu.  Igor Radovič je z Grego Lačnom preplezal Lojzetov kamin (III/II, 270 m) v Veliki Raduhi. Tudi tu so v steni našli dobre razmere. V Lanežu je bilo preplezanih več krajših smeri. Andrej Jež in Rok Barbič sta povezala več smeri. Pričela sta s Smerjo pojoče travice in jo v zgornjem delu dopolnila s smerjo Kidam u desno, nato sestopila po Butalski grapi ter čez steno nadaljevala s kombinacijo Naše grape in Grebena šepavega gamsa in se po Hojnikovi smeri spet spustila pod steno. Od tu sta nato pod steno prečila do Baklave, kjer sta zaradi slabih razmer obrnila in se podala v smer Kalvarija. Verjetno gre za prvo zimsko ponovitev smeri. Serijo sta zaključila s sestopom po Detektivski.

Filmi in predavanja

V mladinskem centru Podlaga v Sežani bo v februarju cikel predavanj naših odličnih alpinistov in alpinistke. Cikel se je že začel v soboto s predavanjem Luke Kranjca, na vrsti pa so še Luka Stražar (4. februar), Nastja Davidova (8. februar) in Dejan Koren (20. februar).

Kdor si bo želel napasti oči na čudovitih fotografijah in izvedeti kaj več o fotografiranju, se lahko poda v Studio SonataPHOTOGRAPHICA v Senčur, kjer bo v četrtek, 6. februarja, ob 19.uri, imel fotografsko predavanje Marko Prezelj.

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti