Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

»Prepoved tiskanja kolesarskih vodnikov je fašizem«

Delo, Aktualno - Blaž Močnik: Ministrstvo je z osnutkom zakona o ohranjanju narave gorskim kolesarjem stopilo na žulj. Vožnja zunaj prometnic ni dovoljena.


Tolmin
- Čeprav so razprave o zakonski sprejemljivosti gorskega kolesarstva v naravnem okolju pri nas že polnoletne, je osnutek popravljenega zakona o ohranjanju narave, ki ga je po več kot treh letih »dela« pripravilo ministrstvo za okolje, enak dosedanji preživeti uredbi: prepoved kolesarjenja ostaja splošna, zato vožnja zunaj prometnic ni dovoljena.

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je z osnutkom zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o ohranjanju narave gorskim kolesarjem stopilo na žulj. Namesto da bi zakonodajalci upoštevali njihove pripombe, ki so jim jih posredovali v zadnjih letih na doslej veljavne uredbe, je osnutek novega zakona zgolj prepisana uredba: z namenom, »da se tudi v naravnem okolju vožnja omeji le na utrjene površine oziroma prometno infrastrukturo, vožnja zunaj cest pa v celoti prepove in ustrezno kaznuje«.

Edini »napredek« višje kazni

Še najbolj vidna sprememba je prav sankcioniranje. Če so lahko doslej kazni pisali samo inšpektorji v navzočnosti policistov, osnutek zakona pristojnost kaznovanja zdaj širi še na carinike in naravovarstvene nadzornike. Nadzor je bil v zadnjih letih tako pomanjkljiv - izdanih je bilo nekaj več kot sto plačilnih nalogov za 41,73 evra -, da so se gorski kolesarji požvižgali na uredbo. V osnutku pa so za kršitelje posameznike predvidene kazni od sto do 2000 evrov, za pravne osebe, ki bi organizirale kolesarjenje v naravnem okolju, pa od 10.000 do 150.000 evrov. »Posebna« novost je izrecna prepoved izdajanja (kolesarskih) knjig, vodnikov in drugih tiskanih publikacij o nedovoljenih dejavnostih.

»Gre zgolj za zaostritev prejšnje uredbe, ki je prepisana v osnutek. V naravnem okolju torej ni dovoljeno kolesariti razen na kategoriziranih gozdnih cestah in določenih vlakah - odprtih v Sloveniji ne poznam - ter po planinskih poteh, namenjenih za dvojno rabo, ki pa jih je v Sloveniji zelo malo. Tretjina planincev pa je deklariranih gorskih kolesarjev,« je z osnutkom nezadovoljen Matej Obu, predsednik Slovenske kolesarske mreže. Osnutek jih je neprijetno presenetil, saj so že pred letom dni ministrstvu posredovali svoje predloge za spremembo zakonodaje: »Čudim se, da v osnutku ni niti ene stvari, ki smo jo predlagali, zdaj pa nas pozivajo, naj posredujemo pripombe. Prepoved tiskanja knjig je fašizem, ampak za to imamo pri nas celo zakonsko podlago, ker vožnja v naravnem okolju ni dovoljena.«

Prepis dosedanjih predpisov

Urednik portala mtb.si Andrej Dekleva pravi, da bi bilo naivno pričakovati izbris splošne prepovedi: »A da pripravljavci zakona vse prepišejo iz dosedanjih predpisov in dodajo še kaj zares čudnega, kot je prepoved tiskanja vodnikov, to pa je zares nenavadno. Bomo videli, kako življenjsko bo zdaj kaznovanje kolesarjev in vodnikov z drakonskimi kaznimi. Težko, da bo kaj drugače kot doslej, le kakšen konflikt več bo, ki bo izhajal prav iz zakonodaje, ne pa iz dejanskega stanja na terenu.«

Marko Lenarčič iz Gospodarskega interesnega združenja pohodništvo & kolesarstvo opozarja, da je osnutek zakona negativna popotnica za razvoj gorskega kolesarjenja pri nas kot turističnega produkta: »Ministrstvo spet izhaja iz načela, povsod je prepovedano, razen tam, kjer je izrecno dovoljeno, namesto da bi bilo nasprotno: povsod je dovoljeno, razen tam, kjer je izrecno prepovedano. Menimo, da bi liberalizacija zakonskih podlag pripomogla k hitrejšemu razmahu kolesarjenja te vrste pri nas.« Obu je na tej točki previdnejši in nastavlja zrcalo tudi gorskim kolesarjem: »Samoomejitve so potrebne tudi v soglasju z lastniki, lokalnimi skupnostmi ter zavodoma za varstvo narave in gozdove. Če bi bila dana možnost, da bi lahko vozili kjer koli, bodo Slovenci to vzeli dobesedno. To pa ne bi bilo prav. Želimo zgolj to, da bi lahko regulirali, ne pa prepovedovali. Da bi bilo gorsko kolesarstvo legalno, kjer je lahko, in prepovedano, kjer mora biti.«

»Pokop za turizem«

Planinska zveza Slovenije, ki vključuje tudi komisijo za turno kolesarstvo, se do osnutka sicer še ni uradno opredelila, a mu ni naklonjena. »Osnutek je dokaz, da nismo naredili koraka k življenjski zakonodaji, ki jo poznajo druge alpske države. Kazni bodo višje, dobili smo še grešno literaturo. To je pokop za turizem in za tiste, ki se organizirano ukvarjamo s to dejavnostjo,« je zatrdil Jože Rovan, predsednik komisije za turno kolesarstvo, ki je dejal, da govori v osebnem imenu.

Vršilec dolžnosti direktorja LTO Sotočje Janko Humar se ob osnutku, ki ga je pripravilo ministrstvo Dejana Židana, sprašuje, kaj so odgovorni počeli dobra tri leta, da se kljub intenzivnim razpravam ni nič spremenilo: »Slovenija ostaja edina pametna dežela na svetu, kjer je gorsko kolesarjenje prepovedano. Še več - izdajanje vodnikov in zemljevidov na to temo naj bi postalo kaznivo dejanje. Menim, da je takšen način obravnavanja tako resne problematike, ki bi v obstoječi gospodarski krizi številnim državljanom zagotovila boljše možnosti za preživetje in poslovni razvoj, neodgovoren. Upam, da bo ministrstvo našlo toliko zdravega razuma, da bo pripravilo predlog, ki bo služil svojemu namenu.« Kakšen naj bi bil osnovni namen osnutka novega zakona in kakšne rezultate nameravajo z njim doseči, smo vprašali tudi ministrstvo za kmetijstvo in okolje, a nam na vprašanja niso odgovorili.

V agenciji Spirit pričakujejo, da bi zakonodaja omogočila razvoj gorskega kolesarjenja, da bi bila prijazna do gorskih kolesarjev in do drugih uporabnikov prostora ter da bi zakonodajalec z njo omogočil razvoj kolesarske infrastrukture, kot so specializirane gorske kolesarske poti. Zakonodaja bi morala biti po njihovem tudi podlaga za legalizacijo in ureditev ponudbe vodenja in vožnje po poteh zunaj klasificirane cestne infrastrukture.

Osnutek zakona bo v javni obravnavi mesec dni, v interesnih združenjih pa že zdaj napovedujejo številne pripombe.

Blaž Močnik, Tolmin

28.01.2014



Dnevnik/G-L, 28.01.: Bo izdajanje vodnikov ...

PZS/G-L, 28.01.14: Sporočilo za javnost

MTB/G-L, 25.01.14: To je osnutek sprememb ...,


27.01.2014

 

Kategorije:
Novosti KOL SLO Vse objave

9 komentarjev na članku " »Prepoved tiskanja kolesarskih vodnikov je fašizem«"

Blaž Grapar,

Češ da naj bi kolesarji uničevali tla ali kako že...

Če je uzurpirano z traktorji, avtomobili itd., ne vem zakaj ne bi po tem vozili kolesarji.


Grega Vida,

Vse zgoraj napisano je neumnost...Velika neumnost, ki jo premore edino Slovencelj... žal pri nas ni in ne verjamem, da kdaj bo posluh za vse... potrebno se je deliti na idiote in bebce, pametne in genije, uspešne in bogate... Slovenija, moja žal, ti si dežela!

Tak kretenizem kot je opisan v tem članku, da ne govorim o osnutku zakona, ki je našim vrlim "posrancem" vzel 5 min njihovega "dragocenega" časa je absurd.

Kar lahko rečem na to, kot alpinist, gorski reševalec, turni kolesar, planinec, turni smučar, pohodnik, tekač ali karkoližepočnem v življenju je... ujemte me pa zaračunejte banda zanikrna!!!!


Stanislav Hribar,

"Prepoved tiskanja kolesarskih vodnikov je fašizem!"To je pa res vsega "spoštovanja" vredna izjava nekega blaženega ljubitelja "naravnega "kolesarjenja.Strinjam se z vsem kar je napisalo ministrstvo !!! Pri nas tudi ljubitelji naravnega kolesarjenja ne spoštujejo ničesar ampak res ničesar ,kar je seveda odraz duha v naši državi!Doma se ti kolesarji povsem drugače obnašajo kot na kolesarjenju v tujini !Mislim -SLABŠALNO !Lastne izkušnje !


Stanislav Hribar,

"Če bi bila dana možnost, da bi lahko vozili kjer koli, bodo Slovenci to vzeli dobesedno."In če prav ta možnost ni dana že sedaj se Slovenci brez problemov vozijo povsod ali skoraj povsod.Zato se strinjam z mnenjem gospoda Štularja !V slovenski zavesti je še zmeraj zacementirano tisto:če je prepovedano, pa kaj pol,toliko slajše je to zame;kdo se pa sploh še ozira na zakone in uredbe,važno da je meni fajn !Poleg tega pa menim;Slovenijo sem dosedaj ,v svojih 65 letih, prepešačil po dolgem in po čez;da je v našem naravnem okolju nešteto primernih makadamskih in gozdnih cest in poti,ki so povsem primerne za zelo zahtevne in manj zahtevne GK-je in na njih ni NE MOTORNEGA prometa in ,zanimivo,tudi NE KOLESARSKEGA prometa!Stem bodi dovolj!LP


Stanislav Hribar,

Sklop besed na"za to označenih vlakah"mi je nejasen !Mi je pa povsem jasen opis :Gozdne vlake so gozdne prometnice v gozdu ali izven gozda, ki so namenjene predvsem gospodarjenju z gozdom. Široke so do 3,5 metra (širina planuma v premi) in primarno omogočajo spravilo lesa s spravilnimi sredstvi.

Ločimo grajene in pripravljene gozdne prometnice. Kriterij za opredelitev je globina odkopa ali nasipa na osi vlake glede na njeno dolžino. Ločitveni kriterij je 0,5 metra, to pomeni, če moramo odkopati ali nasuti vsaj 0,5 metra materiala na sredini vlake, na več kot polovici njene dolžine, vlako opredelimo kot grajeno. Drugače je vlaka pripravljena in se ne obravnava kot objekt v smislu Zakona o graditvi objektov (Ur. l. RS, št. 110/ 2002). Če gradimo grajeno vlako, je to objekt, ki ima status enostavnega in nezahtevnega objekta.

Med enostavne objekte spada grajena gozdna vlaka, ki je krajša od enega kilometra in se ne priključuje na javno cesto ter je namenjena spravilu lesa. V nasprotnem primeru, če se gozdna vlaka priključuje na javno cesto, ali je daljša od enega kilometra, pa spada med nezahtevne objekte, ki potrebujejo enostavno gradbeno dovoljenje.Jih bo pa že država označila,če je tako začrtala z zakonom!Sicer je pa ta predpis šele v javni razpravi,mar ne !Bodi dovolj!Srečno!


Blaž Mojškerc,

Predlog zakona dopušča vožnjo le po makadamih in za to označenih vlakah.

24.d člen

(vožnja s kolesi v gozdnem prostoru)

(1) Ne glede na določbo prvega odstavka prejšnjega člena je v gozdnem prostoru dovoljeno voziti, ustaviti ter organizirati vožnje in tekmovanja s kolesi, vendar le na gozdnih cestah.

(2) V gozdnem prostoru je dovoljeno voziti in ustaviti s kolesi tudi na označenih gozdnih vlakah in drugih označenih poteh na območjih, določenih v prostorskem delu gozdnogospodarskega in lovskega upravljavskega načrta območja.

Glede na to, g. Stanislav, da ste Slovenijo prepešačili po dolgem in počez, povejte, koliko označenih vlak ste že videli? Dejansko to pomeni, da smo gorski kolesarji omejeni na makadam. Temu se pa reče izziv in estetika, kajne?


Blaž Mojškerc,

G. Stanislav, z vsem dolžnim spoštovanjem, izjava, da jih bo država označila, je glede na stanje države nesramen cinizem.


Tine Štular,

Sprememba ZON oglaševanje prepovednih (še enkrat poudarjam) prepovedanih dejavnosti in ravnanj, ki so vezane na naravno okolje opredeljuje kot prekršek in ne »fašizem« pa čeprav je v narekovajih. Me le zanima kako bo lastnik naslovil »rekreativca«, ki ga bo srečal na svoji posesti (naravnem okolju). Če smo res dlakocepski bi se zadevo oglaševanje prepovedanih dejavnosti in ravnanj že sedaj lahko obravnavalo kot pomoč oziroma napeljevanje po Zakon o prekrških. Pooblastilo za izvajanje Uredbe o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju (stvarna pristojnost) imajo naravovarstveni nadzorniki že sedaj in to v vseh zavarovanih območjih v Sloveniji, kjer so organizirani kot prekrškovni organi. In če sem prav ujel sploh niso tako slabi pri svojem delu, saj je bilo kar nekaj vroče krvi zaradi izrečenih sankcij, za globe v višini 40€. Iskreno povedano vsaj oni opravljajo delo za katerega so plačani (in zato so banda zanikrna?), zaradi česar se že opazi razlika v okoljih kjer jih ni (Pohorje, Rogla…). Njihovo ravnanje tudi popolnoma razumem saj takšne izjave kot so »ujemite me«, samo kažejo na čisti naklep z veliko mero objestnosti. Vožnja s kolesi v naravnem okolju oziroma izven za to določenih območij pa je v našem edinem narodnem parku že tako prepovedana. Sem pa, glede na Močnikovo pisanje, še enkrat šel brat besedilo sprememb ZON-a, ki res v začetku prepove kolesarjenje skoraj povsod, vendar v nadaljevanju skozi izjeme oziroma prepovedi, ostane prepoved vožnje s kolesom vezana samo še na vožnjo v naravnem okolju, ki je za povrhu še drugače (blažje) opredeljeno. Bojim se le, da se bo z liberalizacijo prepovedi vpliv voženj odražal na slabšanju ohranjenosti naravnega okolja, zabrisala se bosta osnovni namen in raba določenih poti, povečalo pa se število nesreč, kar bo privedlo (zaradi groženj po tožbah) do izboljšanja standardov in lastnosti poti katere trenutnemu - osnovnemu uporabniku sedaj ustrezajo. Pričakujem, da se bodo prebudili tudi lastniki nepremičnin (še posebej ker bodo plačevali davke) in zadevo z resornim ministrom dorekli tako kot mora biti.


Nejc Mrak,

Spoštovani g. Štular

Vaš komentar je paragrafsko ozek in predvsem črno belo iztrgan iz konteksta marsikomu tako všečnega in modnega naravo varstva.

Splošne prepovedi, kot so kolesarjenje v naravnem okolju in podobnih dejanj se navadno poslužujejo ljudje brez znanja in pomakanja vizije. Čeprav je več kot očitno, da je zadeva lahko uspešna in obenem etična, ob neznanju izvedbe zadevo prepoveš.

Če parafraziram. Ker država ne zna izločiti vinjenih voznikov, se odloči, da z zemljo zravna vse vinograde, populi ves hmelj in poseka vse sadno drevje, katerih plodovi lahko zaidejo v kotle za žganje.

Beseda, ki jo je avtor članka zapisal v navednicah, mi nikakor ne gre izpod prstov, je pa taka reakcija do neke mere razumljiva, saj predlog zakona lepi gorskim kolesarjem na čelo znamenje, ki jim na nek način krati osnovne človekove pravice.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti