Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novoletna zimska idila na Nanosu

SLOmedia.it - Olga Knez: Zima letos še ni pokazala svoje prave podobe. A kljub temu so se nekateri zvesti in vneti pohodniki podali na najbolj značilno goro na Notranjskem, ...

... na več kot 1200 metrov visoki Nanos in tako na prvi novoletni dan osvojili zasneženo kraško planoto. Eden takih je bil tudi vsestranski športnik in ljubitelj narave Ludvik Husu, ki je posnel te prečudovite fotografije.
Ludvik je velik ljubitelj planin. O tem priča tudi podatek, da je že dvakrat v celoti prehodil slovensko planinsko transverzalo, vodil prvi nočni pohod slovenskih jamarjev iz doline Vrat na Triglav idr. Na Nanos se je podal tudi pes iz domačega Orleka in tako prehodil 25 kilometrov do Razdrtega, se povzpel na 1313 metrov visok Suhi vrh na Nanosu, nato pa ga je čakal še sestop z gora in povratek v domači kraj. Seveda peš celo pot in to v enem dnevu. Zahvala gre njegovi dobri kondicijski pripravljenosti.

Ludvik je tudi zvest jamarstvu. V letu 1974 je s sežanskimi jamarji, med katerimi je bil tudi starosta slovenske speleologije sedaj 92-letni Viktor Saksida iz Sežane, raziskoval Drčo in Dolenco jamo v Brestovici pri Komnu, od koder so kasneje speljali brestoviški vodovod po celem Krasu. Po njem se imenuje tudi Ludvikova jama v bližini Orleka, kjer je našel rosomaha, ki je na našem območju izumrl pred zadnjo ledeno dobo.
Ima pa tudi veliko zaslug za izid monografije o Orleku, ki je izšla v samozaložbi izpod peresa Iris Birse.
Že desetletja ga zanima tudi fotografija. Zato je fotoaparat vedno v nahrbtniku. Tako je bilo tudi na prvi dan letošnjega leta, ko je posnel čudovite prizore zimske idile na Nanosu. Mogoče bodo te fotografije nekoč na ogled širši javnosti, saj se je s svojimi motivi lipicancev – zaposlen je v Kobilarni Lipica - , prekrasne kraške motive s pastirskimi hiškami in razna tihožitja predstavil že na nekaterih razstavah doma in po svetu. Kod velik poznavalec kraške gmajne je pomagal pri snovanju bodočega parka Gropajska gmajna.
»Biti na pravem mestu ob pravem času in delati prave stvari – to fotografija tudi nedvomno je - mi veliko pomeni. Ob lepotah Snežnika in Javornikov je tudi naš Nanos nam Planincem v velik ponos,« še dodaja Ludvik.

Besedilo: Olga Knez
Foto galerija: Ludvik Husu

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti