Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V soboto počastili sto let Ruške koče na Arehu

Večer, Slovenija: Sobotne prireditve se je udeležilo kakšnih 500 planincev, enako kot ob odprtju

V soboto počastili sto let Ruške koče na Arehu


S krajšo slovesnostjo, na kateri so v kulturnem programu nastopili člani Godbe Ruše z mažoretno skupino (mažoretke tokrat niso nastopale), Frajhamske godbe, folklorne skupine KUD Franja Sornika s Smolnika pa tudi recitatorji in člani Mladinskega pevskega zbora OŠ Janka Glazerja iz Ruš, so v soboto ob Ruški koči na Arehu počastili stoletnico omenjene planinske koče, ki stoji na 1249 metrih nadmorske višine.
Sobotne prireditve se je udeležilo kakšnih 500 planincev, kar je približno enako kot ob odprtju Ruške koče pred 100 leti. Tokratni slavnostni govorniki so med drugimi bili mag. Franci Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenije (PZS), ki šteje kar 52 tisoč članov, Rafael Razpet, predsednik Planinskega društva Ruše, Tone Purg, predsednik medobčinskega odbora PZS, pa tudi Vili Rezman, župan občine Ruše in državnozborski poslanec. Omenjen je bil podatek, da je PZS po številu članstva med planinskimi zvezami na šestem mestu na svetu, glede na število prebivalcev pa celo na prvem.
Milan Klančnik, ki je že 21 let oskrbnik in najemnik Ruške koče, katera je v lasti Planinskega društva Ruše, je povedal, da Ruško kočo obišče približno 800 ljudi na teden. Po njegovem je za kočo najbolj značilna ugodna lega, saj je na stičišču mest Slovenska Bistrica, Ruše in Maribor. Po Klančnikovih besedah je koča zaradi čudovite pokrajine idealna točka za različne pohodniške poti. Ruška koča je znana tudi po dobri domači hrani in po tem, da je dobro vzdrževana in opremljena, oskrbnik Klančnik pa opozarja, da je ob dobri dostopnosti Ruške koče z mariborske strani precej slabša dostopnost iz smeri Osankarice in Treh kraljev. Ker se v Ruški koči ukvarjajo tudi z gostinstvom in prenočitvami, kot zanimivost zapišimo, da stane prenočitev od 10 evrov, polni penzion pa od 25 evrov naprej.

Damijan Toplak


Na prireditvi ob 100-letnici Ruške koče so v starih narodnih nošah nastopili folkloristi iz Smolnika pri Rušah. Foto: (Janko Rath)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti