Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Novice

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

sreda, 10. oktober 1979, ob 20:43, Boris Štupar, ogledov: 7762

AR 1/1979 - Jure Ulčar in Janez Bizjak

Izšel je novi American Alpine Journal
Pri American Alpine Club je izšel letošnji AAJ. Na 373 straneh prinaša kopico zanimivosti, ki pridejo prav zlasti ekspedicionistom. Opisana je ameriška odprava na K 2 (Čogori), britanska na isti vrh, štiričlanska ameriška odprava na Latok I (7735 m) nad ledenikom Biafo v Karakorumu, anglo-poljska odprava na Bandako in Čangabang (leta 1977 in 1978), poljsko na južno in srednjo Kangčendzengo, ameriško žensko odpravo na Anapurno I in druge. V rubriki »Vzponi in odprave« so poleg drugih odprav zabeležene tudi naše na Huascaran, Salcantay, Grenlandijo in obisk naših alpinistov v ZDA.

Revija Mountain prinaša v številki 67 nekaj novic iz zimske plezarije v Centralnih Alpah: Walkerjev steber solo pozimi! Vzpon je opravil Japonec Tuneo Hasegawa in sicer med 25. februarjem in 4. Marcem. Med vzponom ga je snemala japonska filmska ekipa. Naslov filma: Balada o severni steni.

Mont Blanc du Tacul. Philippe Martinez in Bernard Muller sta solirala Gervasuttijev ozebnik. Datum 18. januar, čas ura in pol. 18. februarja je Martinez sam ponovil Jaegerjev ozebnik v uri in štiridesetih minutah. 3. in 4. marca je doživel svojo zimsko ponovitev tudi tako imenovani Super kuloar, vendar sta se plezalca Martinez in Patrick Berault prvima dvema raztežajema izognila po Gervasuttijevera stebru.

Les Courtes. 22. februarja je vodniški pripravnik Jerome Saadi v enajstih urah opravil prvo zimsko solo ponovitev Švicarske smeri v severni steni, nato pa sestopil po severovzhodni steni in se vrnil v Argentière.

Eiger. Klasično smer v severni steni sta ponovila plezalca Simon McCartney in Chris Hoyland. Plezala sta med 13. in 20. aprilom, tako da je ponovitev tehnično izven zimske sezone. McCartney je bil tudi član naveze iz Britanije, ki se ji je ponesrečil poizkus zimskega vzpona in so jo reševalci s helikopterjem rešili iz Pajka.

Sovjetski plezalci so se preizkušali tudi v Centralnih Alpah. Lansko poletje so štirje, ki so bili gostje ENSA, ponovili ameriško Direktno smer v zahodni steni, peterica drugih pa je v slabem vremenu v štirih dneh ponovila Bonattijev steber (med njimi je bil tudi načelnik letošnjega Jazgulemskega lagerja Valentin Ivanov ter Edvard Misloveki, alpinist, ki je letos začrtal novo smer v južni steni Pika Revolucije, 6974 m, višina smeri 2500 m, ocena VI).

V Jazgulemskem hrbtu v centralnem Pamirju je bilo letos izpeljano veliko število izredno zanimivih vzponov. Poleg petih jugoslovanskih prvenstvenih so izpeljali dve novi smeri tudi Poljaki in sicer obe v Ljap-nazarju, 5988 m. Prvo smer - zahodni greben (višina 1400 m, mestoma 50° in 55°) je v sestopu v treh urah in pol takoj ponovila naša naveza, druga smer (1200 m, kopna stena, ocena V) pa bo na prvo ponovitev verjetno čakala dalj časa. V vzhodni steni so jo splezali Maczka, Preyzner, Zajac in Strzolski. Dve novi smeri so v južni steni Pika Revolucije splezali sovjetski in češkoslovaški plezalci (o dejavnosti alpinistov na tem območju bomo še poročali).

Wilie Unsoeld se je smrtno ponesrečil. Vsi se še spominjamo tragične smrti Nande Devi Unsoeld, ki je umrla za posledicami embolije na »svoji« gori Nanda Devi leta 1976. 4. marca letos je mejo med življenjem in smrtjo prestopil še njen oče Wilie Unsoeld. Ob dveh popoldne je vodeč skupino 22 študentov sestopal z Mount Rainierja v ameriški zvezni državi Washington. Na višini 3300 metrov jih je presenetil snežni plaz, v katerem je poleg Unsoelda umrl še en študent.
Unsoeld je bil član številnih ekspedicij. Leta 1949 se je povzpel na Nilkanto v Garhwalu in ugledal Nanda Devi, ki je odigrala tako pomembno vlogo v njegovem življenju. Bil je član neuspešne odprave na Makalu leta 1954, leta 1960 je izpeljal prvi vzpon na Mašerbrum v Karakorumu. Leta 1963 je s Tomom Hornbeinom opravil znani vzpon levo od zahodnega grebena Everesta. Pri sestopu sta bivakirala. Masiral je tovariševe noge, svojih pa ne, zato je izgubil devet prstov. Bil je eden izmed obeh vodij na tragični odpravi na Nanda Devi leta 1976, katere člani so izpeljali težko smer v severozahodni steni in preplezali severni greben.

Jure Ulčar

UIAA uradno potrdila sedmo stopnjo. Po dolgoletnih prerekanjih, dilemah in sporih je UIAA tudi uradno potrdila VII. stopnjo. Prenovljen opis posameznih stopenj se pripravili Francozi, novotežavnostno lestvi po UIAA pa bodo v treh uradnih jezikih (nemščina, angleščina, francoščina) potrdili na redni skupščini UIAA v Bruslju.
UIAA se je dolgo upirala sedmi stopnji, velik vpliv na odločitev pa je imelo gibanje Free Climbing (prosto plezanje), ki uspešno seje svoje privržence po vsem svetu.

Prepoved za Špance v Himalaji. Katalonski, alpinisti so dobili dovoljenje nepalske vlade za Zahodno Kangčendzengo v letu 1978 (8433 metrov, po domače tudi Yalung Kang). Zaradi velikih težav in nevarnosti so na višini 7150 metrov obrnili. Kot nadomestilo so si svojevoljno izbrali kar Srednjo Kangčenzendo, visoko 8496 metrov. Premislili so se brez vednosti nepalskih oblasti. Vendar tudi z novim ciljem niso imeli sreče. Dva plezalca sta dosegla nek vmesni vrh, kjer sta izmerila višino 8250 metrov. Še epilog: vlada v Katmanduju je Špancem za pet let prepovedala nepalsko Himalajo.

Novi vzponi. Alpinismus številka 10, 1979 poroča, da je Slovak Pavel Pochyly, star 33 let, med 23. februarjem in 3. marcem letos opravil kot prvi samohodec zimsko prečenje glavnega grebena Visokih Tater. 140 kilometrov dolga pot ga je vodila čez 100 vrhov. Alpinistični krogi v ČSSR ocenjujejo ta uspeh kot »revolucijo v zimskem alpinizmu«. Sicer je Pavel Pochyly znan že iz leta 1970 po »Ekspediciji Tatra 70«, ko je naveza treh alpinistov opravila prečenje Tater v 32 dneh.

Janez Bizjak


Novi tipi zatičev. Zatiči postajajo vedno bolj poenostavljeni, izboljšani in kar najlažji. (Glej levo skico na zadnji strani!)
Tip LAPRADE nam ponuja verigo koničnih pomičnih zatičev, ki na eni zanki nudijo šest variant uporabe. Nad spodnjim najmanjšim zatičem se niza pet v U obliko ukrivljenih zatičev iz duraluminijeve pločevine. Ker so ukrivljeni tako, da po velikosti prehajajo drug v drugega, je uporaba zelo hitra in preprosta, za pasom pa prihranite težo petih zank.
Podoben je model GRIVEL. Ta ima na eni strani kovinske zanke tri različno velike trapezaste oblikovane zatiče, ki se po potrebi premikajo navzgor in navzdol in lahko prehajajo drug v drugega. Glej skico!

Janez Bizjak

Astro folija (zaščitna odeja) tudi pri nas. Končno smo tudi pri nas dobili proizvajalca teh planinskih pripomočkov moderne dobe. Elektrotehna, tozd Elips, je pred nedavnim pričela s proizvodnjo astro folij. Proizvaja jih po tuji licenci v štirih različnih barvnih kombinacijah: v zeleno-srebrni, zlato-srebrni, srebrno-srebrni in rdeče-srebrni. Kot vemo, je aktivna srebrna stran, ki odbija štiri petine toplotnega izžarevanja telesa. Prodajajo jih vse trgovine Elektrotehne in sicer po ceni 248,50 din. Zanimivo je, da stane pri sanitariji folija kar 293,15 din. Najugodnejši je nakup preko GRS!

Speleo market. Na slovenske alpinistične odseke prihajajo sumljivi prospekti »Speleo marketa« iz Trsta. V spačeni slovenščini ponujajo opremo pod čudnimi pogoji, zato svarimo pred nakupom!

Jure Ulčar
Alpinistični razgledi, št,1., oktober 1979

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker