Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Alpinistični tabor pod višem v Zahodnih Julijcih

 

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

sreda, 10. oktober 1979, ob 20:39, Boris Štupar, ogledov: 1964

AR 1/1979 - Jože Žumer: ... 2. do 9. septembra 1979

Kljub manj ugodnemu času in dolgi poti iz Slovenije se je letošnjega tabora v Zahodnih Julijcih v Viševi skupini se je udeležilo 30 alpinistk in alpinistov iz devetih odsekov: iz Akademskega AO (Marija Sabolek, Jože Žumer, Matjaž Šinkovec, Marko Košir, Marko Klobčič, Dušan Blažin, Matjaž Vrtovec), AO Jesenice(Mitja Noč, Janez Pšenica, Martin Brvar, Alojz Javorski), AO Matica (Andreja Žagar), AO Nova Gorica (Peter in Pavel Podgornik, Tamara Likar, Leon Markič), AO Ravne (Milan Kolar, Milan Vošank, Rok Kolar, Anton Maklin, Franc Pušnik), AO Postojna (Matjaž Lenassi), AS Sežana (Marjan Olenik, Iztok Bernetič, Miro Škapin), AO Tržič (Slavko Frantar) in iz AO Železničar (Gita Vuga). Opravljenih je bilo 64 vzponov, kar je veliko, glede na to, da je bila večina na taboru le po nekaj dni. Za večino je bil to prvi obisk skupine, zato so obiskovali najbolj znane smeri, vendar pa tudi obisk manj znanih smeri ni bil nič manj privlačen, saj so bili izredno dragoceni novi vodnički Tineta Miheliča, pripravljeni namenoma za tabor. V knjižici je zbranih 58 opisov smeri in skic z območja koče Pellarini. Vsaka naveza je dobila svoj vodniček in ni bilo nepotrebnih zapletov zaradi orientacije.

Posebno je treba omeniti skrbnost oskrbnikov koče Pellarini, saj smo bili z njimi ves čas najtesneje povezani. Živo so se zanimali za našo dejavnost in nam pomagali, znali pa so nas tudi vpreči v hišna opravila, za pomoč pa so se vedno tudi primerno oddolžili. Menim, da smo se tudi mi primerno odrezali, saj smo vabljeni, da se vrnemo prihodnje leto.

Cena prenočevanja na skupnih ležiščih je bila le 1000 lir, zato smo ves čas raje spali v koči, prav tako tudi tisti, ki so imeli s seboj šotore. Tabor je minil brez nezgod. Kot vodja moram pohvaliti vse udeležence, saj so se odlično odrezali. Bilo je prijetno!

Važnejši vzponi:

Smer Peters-Deye v Turnu Gamsove matere (V, V+, 520 m): R. Kolar-Vošank-Žumer, Brvar-Javorski, Marička Sabolek-Andreja Žagar, Peter in Pavel Podgornik, Klobčič-Košir.
Smer Krobath-Metzger v Trbiški Krniški špici (V-, 550 m): Maklin-Pušnik, Brvar-Noč-Javorski, M. Kolar-Lenassi, Frantar-Marija Sabolek, Blažin-Andreja Žagar, Klobčič-Košir, Tamara Likar-Markič.

Smer Krobath-Metzger v Divji kozi (IV+, V, 7oo m): Brvar-Javorski, Noč-Pšenica, Tamara Likar-Markič.

Slovenska smer v Višu (IV, V, 75o m): Lenassi-Žumer.

Smer Comici-Fabian v Divji kozi (IV+, V, V+, 700 m): Gita Vuga-Žumer, Frantar-Marija Sabolek, brata Podgornik.

Uspeh tečaja, že sam kaže, kako potrebno je bilo obnoviti nekdaj tradicionalni tabor v Zahodnih Julijcih. Zasluge za to imata vodja tabora Jože Žumer in avtor plezalnega vodnička Tine Mihelič, za kar se obema najlepše zahvaljujemo.

Akademski AO sporoča, da bo Miheličev plezalni vodniček (Zahodne Julijske Alpe, Viševa skupina, Ture v območju koče Pellarini) v kratkem ponatisnjen in ga bodo lahko naročili vsi AO.
Komisija za alpinizem

Jože Žumer
Alpinistični razgledi, št,1., oktober 1979

eXTReMe Tracker