Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

AN - 28.04.1978

  28.04.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

petek, 28. april 1978, ob 00:01, Boris Štupar, ogledov: 1005

Delo, Šport: ... Gneča v Paklenici

Vsako leto znova ugotavljamo, da prvomajsko srečanje jugoslovanskih alpinistov privabi v kanjon Velike Paklenice preveč udeležencev, kar ima za posledico prenekatero nevšečnost, nepravilnost, pa tudi nesreče. Tudi letos je pod ostenjem Anič kuka, tako kot vsa zadnja leta. Poročajo, da je že v nedeljo (23. t. m.) stalo 28 šotorov, v torek menda že prek 40, »uradno« pa se srečanje pričenja šele jutri.

Razmere v gorah
Ciril Praček, ki že dolga leta sistematično zasleduje snežne razmere v Triglavskem pogorju, je poslal informacijo, prav gotovo zanimivo za vse, ki se odpravljajo v gore, čeprav je zadnje dni v višjih legah zapadlo še nekaj novega snega. Cesta v Krmo je kopna do Zgornje Krme, do Zasipske planine pa je z rezkalnim strojem preozko obdelana, tako da se avtomobila ne moreta srečati. Na koncu Krme (Spodnje) je 1,40 m snega, na Pleši (1370 m) 4 do 5 m lavinskega, na Polju okoli 3 m. Pastirska koča je popolnoma pokrita s snegom in zato neuporabna, med Zgornjo Krmo in Kredarico pa je povprečno 3,5 do 5 m snega. Zadnji sneg v glavnem še ni plazil in zato so pobočja še nevarna.
V soboto, 22. t. m. ter v nedeljo je bila na Kredarici večja skupina mladih, ki se je vzpela po plazovom najbolj izpostavljenem svetu (čez Prode in prek strmin nad Muravo). Vprašanje, če niso hodili tudi v strnjeni skupini!? Zdi se, kot da so vsi opomini zaman. Sicer pa je smuka za sedaj še slaba, sneg še ni uležan in opoldan gnil ter težak.

Letos kar štirikrat v Ande
Če bo šlo vse tako, kot načrtujejo organizatorji, bodo peruanski Andi letos doživeli pravo invazijo slovenskih planincev. Pripravljata se dve odpravi (PD Celje in Gorje), v Huandoy in Chacrarahu ter v Salcantay pa še dve popotovanji (trekinga) okoli skupine Huay Huash. Prva skupina, ki naj bi šla na pot 22. junija (do 8. julija), je praktično že popolnjena, zadrugo (6. do 21. julija) pa je na voljo še nekaj mest. Informacije v pisarni PZS (tel. 312-553), cena osnovnih stroškov pa je okoli 20.000 din.

Naši imajo slabo vreme
Skupina naših alpinistov, ki je pod vodstvom Toneta Škarje 9. t. m odšla v Nepal, da prouči pot odprave »Everest 79«, nima posebne sreče z vremenom. Kot so javili, so bili še 13. t. m., v Katmanduju, kjer je hudo deževalo, kar je za ta letni čas dokaj nenavadno.

Kuželjska stena
V soboto, 22. t. m., so Milan Vošank (Ravne) in Filip Bizjak ter Mare Klopčič (oba AAO) ponovili dve smeri v Kuželjski steni ob Kolpi, Raz (V/III) in Zajedo Marjan-Marko (V). Plezanje je bilo čudovito - pišejo - le klinov je ponekod že preveč zabitih. Torej stena ne sameva!

Pomembna sklepa
Ker koordinacijska komisija za alpinizem PZJ ni dobila odgovorov od vseh komisij za alpinizem glede udeležbe naših na II. mednarodnem prvenstvu v športnem plezanju, ki bo jeseni na Krimu (ZSSR), je prijavila le udeležbo opazovalcev. Sestanek KKA, ki bi moral biti 20. maja v Ljubljani, bo zaradi tehničnih ovir (izpiti za inštruktorje alpinizma) šele v soboto, 10. junija, kar je ugodno tudi zato, ker bo 2. junija v Ljubljani sestanek načelnikov slovenskih AO, ki naj bi obravnaval nekaj zelo perečih vprašanj.

Srečanje pristopnikov na Everest
Ministrstvo za turizem Nepala je sporočilo, da se bo vsaj 40 od skupno 56 alpinistov, ki so se doslej povzpeli na Mount Everest, udeležilo srečanja ob 25-letnici prvega pristopa (29. maja 1953). Srečanje bo maja letos v Katmanduju. Med njimi bo tudi Japonka Junko Tabej.

Oznake: AN
eXTReMe Tracker