Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.04.1978

Delo, Šport: ... Odpotovali pod Everest

 V nedeljo nekaj pred poldnevom je z Brnika odletela predhodnica odprave »Everest 79« - Stane Belak, Štefan Marenče, Roman Robas, Tone Škarja in Nejc Zaplotnik. Naloga predhodnice je proučiti predvsem transportne probleme, pa tudi posneti določene predele gore. V ponedeljek so bili že v Kathmanduju, od koder so imeli namen čim prej poleteti v Luklo v podnožju Everesta.
Sicer pa je letos spomladi v Himalaji izredno živahno. Po ocenah časopisnih agencij je v odpravah blizu 200 alpinistov iz 11 držav, med njihovimi cilji pa je kar osem osemtisočakov. Za nas je najbolj zanimiva avstrijska odprava, ki skuša priti brez uporabe kisikovih bomb na Everest po južnem rebru (po nepopolnih vesteh so že prekoračili višino 7000 m). Messner in Habeler načrtujeta še posebej »alpski vzpon« v tem ostenju. Nairtz pa spust z zmajem z Južnega sedla. Poljaki imajo v Nepalu dve odpravi, na še nezavzeti južni vrh Kangčendzenge in Makalu (nekateri pišejo, da na Lhotse).
In še obvestilo kandidatom za odpravo E-79. Zaradi obilice dela pred odhodom predhodnice ni bilo sestanka selekcijske komisije in bo zadnji izbor mogoč šele sredi maja. Seveda pa to na priprave ne sme vplivati in bo skupina, ki skrbi za trening, zato vseeno nadaljevala z realizacijo načrtov z vsemi, ki pridejo v poštev kot kandidati za odpravo.

V Koglu
V soboto sta Rok Kovač in Andrej Škafar (oba Akademski AO) opravila 1. ponovitev »Hruške« (Črne plošče) v južni steni Kogla, smeri, ki so
jo jeseni lani prvi preplezali Knez, Osolnik in Polak. Za vzpon sta potrebovala šest ur in pol, saj ju je nad gredino precej oviral požled, bil pa je tudi mraz in veter.
Teden dni pred njima, v nedeljo, 2. t. m., sta Frantar in Ivnik preplezala Rumeno zajedo z zgornjim delom Zupanove, to nedeljo pa sta navezi Frantar - Markič in Bence - Perko (vsi člani AO Tržič) ponovili še Kamniško smer, ki je še vedno hudo krušljiva.

Veliki načrti KOTG
Komisija za odprave v tuja gorstva PZS je IO predložila okviren program akcij, ki je bil načelno tudi sprejet. V prihodnjem letu naj bi realizirali že nekaj časa načrtovano odpravo v Fanske gore (10 plezalcev za mesec dni), in sicer kot izmenjavo s sovjetskimi alpinisti. Vse kaze, da bo mogoče organizirati tudi manjšo odpravo v Pamir, kjer naši alpinisti doslej pravzaprav niso bili (Pik Lenina in Pik Komunizma sta namreč v Zaalajskih gorah). Nova Zelandija ostane v načrtu za zimo 1978/79, in sicer za manjšo odpravo (2-3 najkvalitetnejše naveze), ki pa ne izključuje turističnega programa. Zelo zanimiva postaja spet tudi Antarktika, zato je potrebno čim prej navezati stike z New Zeland Antarctic Societ in proučiti možnost vzpona na Mt. Kirkpatrik (ok. 4500 m), ki je po novem najvišji vrh celine. Kot novi (za Everestom) osrednji cilj pa je postavljena južna stena Lhotseja, najvišja stena na svetu, ki naj bi jo spoznali že leta 1980. Kandidatov za odpravo na Everest je namreč več, kot jih bo prihodnje leto lahko odpotovalo v Nepal, za njimi so novi, in potrebno je skrbeti tudi za kontinuiteto. Ne nazadnje pa velja omeniti, da ostaja še naprej aktualna tudi vloga za vzpon na Everest v sodelovanju s kitajskimi alpinisti.

Ekipi iz Mojstrane v Leccu
Tudi letošnjega alpinistično-smučarskega tekmovanja v Leccu sta se udeležili dve ekipi iz Mojstrane. Ekipa, v kateri so bili Franc Rabič, Ivo Skumavc in Stane Šmid je bila sedma, druga v postavi Dorči Kofler, Miro Smodiš in Jože Martinjak pa je bila diskvalificirana.
25. t. m. bodo spet odprli postojanko v Vratih, najprej le v Šlajmerjevi vili, po 23. maju pa še v Aljaževem domu.

Štuparjev memorial
Na XV. Štuparjevem memorialu, ki je bil v nedeljo na snežiščih pod Kamniškim sedlom v organizaciji AO PD Kamnik, je tekmovalo 129 alpinistov in planincev.
Rezultati - alpinistke: 1. Tina Jakopič (Matica) 0:59,8, 2. Ivana Žerovnik 1:07,0 in 3. Danica Černic (obe Šmarna gora); 1:11,6, planinke: 1. Saša Lavtižar (Mojstrana) 0:54,5, 2. Polona Kosec (Domžale) 0:55,9 in 3. Snežana Žlindra (Kamnik) 0:56,3; alpinisti: 1. Luka Karničar 1:37,8, 2. Davo Karničar (oba Jezersko) 1:38,6 in 3. Tomaž Jamnik (Kranj) 1:42.9; planinci: 1. Tomaž Majcen (Mengeš) 1:44,2, 2. Aleš Doplihar (Kamnik) 1:45,0 in 3. Jure Markič (Jezersko) 1:45,1.
Ekipno so med alpinisti zmagali člani AO Jezersko (4.59,9), pred Mojstrano (5:21,3) in Kranjem (5:30.6), med planinci pa PD Mengeš (5:21,9) pred Kamnikom (5:23,8) in Mojstrano (5:45.5).

Na tečaj v Chamonix
Prva dva naša predstavnika (Viki Grošelj - Matica in Milena Ekar - Kranj) sta v soboto odpotovala v Chamonix, kjer se bosta udeležila turno-smučarskega tečaja v okviru znane šole ENSA. Njima bo v naslednjih izmenah sledilo še nekaj naših alpinistov, ki jih bodo organizatori izbrali izmed prijavljenih.

Predavanja in turni smuk
Akademski AO vabi drevi ob 20. uri na predavanje Petra Ščetinina o prostem plezanju, vaje na Turncu pa so danes popoldan, ob 18. uri.
AO Ljubljana-matica prireja drevi ob 19. uri predavanje Milana Vošanka o opremi. Plezalne vaje na Turncu so vsako sredo s pričetkom ob 16. uri.
Podkomisija za turno smučanje pa vabi v nedeljo na smuk izpod Kriške stene, ki ga bo vodil Tone Sazonov. Prijave sprejema pisarna PZS (vplačila 50 din), prevoz individualen, zbirališče pa ob 8. uri pred hotelom Erika.

Prek severne stene Eigerja
Andrzej Čok, Valentin Fjot, Januš Skorek in Jan Wolf, člani poljske alpinistične zveze so v dneh od 1. do 4. marca letos opravili peto zimsko ponovitev klasične smeri v severni steni Eigerja.

Paklenica 78
Letošnje srečanje jugoslovanskih alpinistov v Paklenici bo (uradno) od 28. t. m. do 2. maja, vodja srečanja pa bo v Paklenici že od 27. t. m. Da bi uvedli več reda bo vsak večer sestanek vseh vodij skupin (AO ga morajo javiti AO PDS »Velebit« - Zagreb, prav tako seznam z okvirnim številom udeležencev do 25. t. m.), da bi se pogovorili o problemih, aktivnosti in načrtih za prihodnji dan. Ob večerih bo v hotelu Alan v Starigradu projekcija diapozitivov in filmov, zato organizatorji vabijo skupine, naj filme prineso s seboj. Posebej pa apelirajo na upoštevanje vseh navodil za vzdrževanje snage v narodnem parku.

Turni smuk SD Dolomiti
Smučarsko društvo Dolomiti prireja v nedeljo (16. apr.) turni smuk Vršič - Mojstrovka - Drevesnica. Udeleženci se bodo zbrali v soboto ob 16. uri pri hotelu Erika v Kranjski gori ali zvečer v Erjavčevi koči na Vršiču. Izlet je brezplačen.

  13.04.1978


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti