Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Umrla je kitajska alpinistka Phantog (75)

Druga ženska, ki je stopila na Everest (1975), je umrla 31. marca 2014 v mestu Wuxi, provinca Jiangsu, zaradi posledic zapletov pri zdravljenju sladkorne bolezni.

Phantog se je rodila leta 1939 v mestu Chamdo na vzhodu Tibeta. Z alpinizmom se je začela resno ukvarjati leta 1958, ko se je povzpela na Muztagh Ato (7546 m). V naslednjih treh letih ji je uspelo stopiti še na devet drugih sedemtisočakov, kar jo je tedaj uvrstilo v sam svetovni vrh ženskega alpinizma, prineslo nacionalno medaljo za športne dosežke in pet omrzlih prstov.

27. maja 1975, le deset dni za znano japonsko alpinistko Junko Tabei (prvo žensko, ki se je povzpela na Everest), je Phatong kot del kitajske ekipe dosegla vrh Everesta s severa. Takrat so Kitajci s seboj prinesli kovinsko piramido kot zadosten dokaz, da so bili res na vrhu … Čeprav je bila Phatong druga ženska na vrhu Everesta, je postala prva ženska, ki je splezala na najvišjo goro na svetu s severne strani.
Leta 1998 se je upokojila. Ob odprtju olimpijskih iger v Pekingu pa ji je v znak priznanja za njene dosežke pripadla čast, da je z drugimi uspešnimi športniki nosila olimpijsko zastavo …

Almanah - 1. maj
1939 - Phantog, tibetanska plezalka, Everest (1975). Bila je druga ženska na vrhu Everesta le 11 dni za Japonko Junko Tabei in prva s severa.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
BIO novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti