Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Iz poročila komisije za alpinizem Planinske zveze Hrvatske

AR 2/1979 - Miroslav Pleško: Na Hrvatskem deluje šest alpinističnih odsekov ...

... (AO Mosor Split, AO PD Kamenjak Rijeka, AO Ravna gora Varaždin, AO PDS Velebit Zagreb, AO PD Zagreb-Matica, AO PD Željezničar Zagreb) in trije pododseki (pri PD Dubovac, Karlovac, PD Klek, Ogulin in pri PD Petehovac, Delnice). Delo koordinira komisija za alpinizem pri Planinskem savezu Hrvatske. Vsi AO-ji vsako leto organizirajo alpinistično šola po enotnem republiškem programu.

Med drugimi letošnjimi akcijami komisije za alpinizem sta bili najbolj uspešni ledeniški alpinistični tečaj pod Grossglocknerjem z 18 udeleženci in odprava na Mount Kenyo s 15 udeleženci iz vseh AO. Odprava je bila organizirana namesto obiska Kavkaza, ker ni bilo mogoče dobiti sovjetske vstopne vize. Neposredni cilj odprave je bil vzpon po ozebniku Diamond, kar je uspelo dvema navezama, osvojena sta bila tudi oba glavna vrhova (Nelion in Pation 5199 m) in opravljeno 27 vzponov. Odprava pomeni glede na priprave, organizacijo, potek in uspehe izreden napredek v hrvatskem ekspedicionizmu.

Izredni uspehi so bili doseženi na alpinističnem taboru v Centralnih Alpah nad Chamonixom. Organiziral ga je AO Zagreb-Matica, sodelovalo je 13 udeležencev.

AO Mosor je organiziral lastni ledeniški tečaj z 12 udeleženci.

KA PSH dvakrat letno organizirajo sestanek z vsemi načelniki AO-jev. Poleg tega deluje tudi ožja komisija za alpinizem, ki jo sestavljajo predsednik KA, vsi načelniki zagrebških AO-jev in predstavnik planinske zveze Zagreba.

Letos so v organizaciji visoke šole za telesno kulturo in planinske zveze Zagreba začeli s seminarji in študijem alpinističnih inštruktorjev. Vsem uspešnim udeležencem bosta dovoljenje za inštruktorsko delo izdala zagrebška telesnokulturna zveza in visoka šola za telesno kulturo.

Med drugimi problemi komisije za alpinizem Hrvatske je tudi slaba obveščenost o delu komisije za odprave v tuja gorstva in koordinacijske komisije za odprave pri Planinski zvezi Jugoslavije.

Pregled vzponov v Centralnih Alpah:

- Ozebnik Couturier in smer Boivin Gabarou-Cordier v severovzhodni steni Aiguille Verte (16. VII. Krešo Kučinič, Pavle Vranjican)
- Švicarska smer in severoseverozahodni greben Les Courtes (18. VII. Krešo Kučinič, Pavle Vranjican)
- Col de l'Aiguille Verte, severna stena (24. VII. ista plezalca)
- Zahodna stena Mont Blanc du Tacula- Triangle (17. VII. Davor Butkovič, S. Marinac)
- Severna stena Aiguille d'Argentière (20. VII. Davor Butkovič, Vlado Mesarič)
- Davor Butkovič je poleg tega sam opravil naslednje vzpone:
Ozebnik Couturier (24. VII.), Via nuova (24. VII.) in smer Contamine-Payot (25. VII) vse v Aiguille Verte, severovzhodna stena, poleg tega tudi Whymperjev ozebnik v južni steni;
prvenstvena Hrvatska smer v severni steni Les Courtes (700 m, 50-55°, IV, 23. VII.) in severovzhodna stena istega vrha (24. VII.), severna stena Aiguille de Triolet (Lachenalova varianta, 26. VII.).

Miroslav Pleško
Alpinistični razgledi, št. 2., december 1979

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
AR HR novosti

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti