Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Enajsto srečanje alpinistk

AR 1/1979 - Slava Mrežar-Suhač: 1968. leta je bilo na vrhu Titlisa ustanovljeno žensko alpinistično združenje »Rendez-vous Hautes Montagnes«.

Ustanoviteljica in predsednica združenja je baronica Felicitas von Reznicek - zelo prijetna in vitalna 74-letna gospa, po rodu Avstrijka, sicer pa živi v Engelbergu v Švici. Podpredsednica je Nadja Fajdiga - naša znana in tudi v tujini zelo priznana alpinistka. Članstvo narašča leto za letom in klub združuje danes že več kot 200 alpinistk z vsega sveta.

Letošnje srečanje je bilo od 1. do 7. julija v Dauphineji s središčem v mestu Briancon. Udeležilo se ga je okrog 70 alpinistk iz 11 držav s treh celin. Med njimi so bila tudi znana imena, na primer Vanda Rutkiewicz, prva Evropejka na Everestu, Simone Badier, odlična francoska plezalka, sicer pa pariška profesorica fizike, Agnes Couzy, hčerka znanega že pokojnega francoskega alpinista Jeana Couzyja, Loulou Boulaz, Jeanne Franco ter še mnogo drugih alpinistk starejše in mlajše generacije.

Na nesebično pobudo podpredsednice Nadje Fajdigove smo bile Jugoslovanke številno zastopane. Poleg nje smo sodelovale: Irena Markuš (AO Kamnik), Vanda Reščič-Šušteršič (AO Mengeš), Barbara in Marija Perčič (AO Kranj), Marička Sabolek (Akademski AO), Gita Vuga (AO Železničar), Marjana Šah (AO Celje) in Slava Mrežar-Suhač (AO Matica). Že prvi večer smo navezale stike, zlasti z mlajšimi udeleženkami srečanja. V enkratnem, prijateljskem vzdušju so se stiki še utrdili.

Najvišje ležeče mesto v Evropi Briancon (1326 m) nas je v čudovitem vremenu lepo sprejelo. Zdelo se je, da nam hočejo v tednu dni razkazati vso Dauphinejo. Bilo je naporno, saj ni ture, ki bi trajala manj kot 10 ur.

Alpinistke smo bile razdeljene v dve skupini: plezalke in sprehajalke. Mlajše smo se seveda lotevale plezalnih tur, starejše pa so se udeleževale tur, za katere ne bi mogli reči, da so ravno sprehajalne, saj je treba znati uporabljati vrv, dereze in cepin. Jugoslovanke smo opravile 25 vzponov, ki sodijo med najlepše v tem masivu. Najpomembneje pa je, da smo postale članice kluba in navezale stike z alpinistkami z vsega sveta. Doživetij je bilo kar preveč za en sam teden.

Namen teh srečanj ni plezanje ekstremno težkih smeri, temveč navezovanje stikov in utrjevanje starih prijateljskih vezi, nekakšno družabno srečanje, povezano s spoznavanjem drugih dežel in gorstev.

Pregled vzponov:

Barre Noir des Ecrins (2. 7., 45-50°, 500 m) - Mrežar-Sabolek, Vuga-Šah, sestri Perčič, Reščič-Markuš
Arête de Sialouze (4. 7., IV, V) - Mrežar-Sabolek, Vuga-Šah, sestri Perčič, Reščič-Markuš
Pic du Replat - smer Chèse (V, IV, 6. 7.) - Markuš-Mrežar-Šah
Prečenje celotne La Meije (6. 7.) - Vuga-Sabolek, sestri Perčič
Arête des Cinéastes (III, IV) - Sabolek-Cathy Woodhead (Velika Britanija)
Pointe Louise - Nadja Fajdiga-Janez Šušteršič


Z odličnimi vzponi so nas naše alpinistke res častno zastopale. Njihovo sodelovanje je bilo precej odmevno tudi v tujini. Za pomoč pri vsem seveda velja posebna zahvala pobudnici obiska naši znani alpinistki Nadji Fajdigovi.

Komisija za alpinizem
Slava Mrežar-Suhač


Ali že veste ...

... da je zimska soba v Kocbekovem domu na Korošici brez odej in žimnic? Vprašanje je, če je strogi ukrep v skladu z varnostjo in preventivo. Vsekakor pa opozarjamo vse, naj to dosledno upoštevajo in prinesejo vse s seboj.

... kako priti do opreme? Priporočamo vam kratek sprehod pod našimi, najbolj razvpitimi stenami. 28. oktobra je osem alpinistov pod Koglom v pol ure našlo 14 klinov, 4 vponke in kladivo. Vseeno priporočamo, naj se vsi že doma pred plezanjem odločijo, ali bodo plezali res povsem prosto, ali pa bodo spotoma odmetavali vse, kar jim je odveč.

... da je potrjena novica, da je naša himalajska odprava v južni steni Makaluja zares našla doslej najvišjo rastlino na svetu?

... da glede vremena lahko povprašate na telefonsko številko 982? Še več vam povedo na številki (061) 313-583 (Prognostična službe Meteorološkega zavoda Slovenije), oboje pa je cenejše in varnejše.


Alpinistični razgledi, št. 2., oktober 1979

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti