Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Državna prvakinja v plezanju

Jeseniške novice - Matjaž Klemenc: Jana Ravnik, 11-letnica z Jesenic, članica Športno plezalnega odseka Jesenice (ŠPO Jesenice), ... 

... je konec lanskega leta v kategoriji cicibank na državnem prvenstvu v športnem plezanju osvojila naslov državne prvakinje.

Preteklo leto si zaključila z naslovom državne prvakinje. Kako si videla ti to tekmo?
"Čez celo leto so bile tekme, zaključna pa je bila v Kranju. Seštevek petih tekem mi je prinesel naslov državne prvakinje med cicibankami. Če sem iskrena, na začetku sezone nisem pričakovala, da bom dosegla tako velik uspeh. Po tihem sem pričakovala, da se mi mogoče uspe uvrstiti na stopničke. Je pa res, bolj ko je šlo proti zadnji tekmi v Kranju, večje želje so bile v meni po visoki uvrstitvi."

Imaš pred tekmami kaj treme?
'Trema je pri meni kar prisotna. Pojavi se tako pred tekmo kot tudi tedaj, ko sem že v steni. Bolj ko je tekma pomembna, večjo tremo imam."

Je naslov državne prvakinje tvoj največji uspeh do sedaj?
"Naslov državne prvakinje je sigurno moj največji uspeh do sedaj. Pred tem je bita zmaga v zahodni ligi in tu bi dodala še kakšno manjšo zmago."

Kakšna je konkurenca v tvoji starostni kategoriji?
"Konkurenca prihaja iz cele Slovenije. Smo dokaj enakovredne, saj prva trojica nikoli ni ista."

Kdaj si se spoznala s plezanjem?
"Plezati sem začela pri šestih letih, zanj pa sem se odločila iz dveh razlogov. Pred menoj je plezal že starejši brat Domen, drugi razlog pa je ta, da je telovadnica, kjer je plezalna stena, zelo blizu mojemu domu. V tem športu sem se res našla in z velikim veseljem hodim tako na treninge kot na tekme."

Je bilo na začetku kaj strahu?
"Na začetku je bil strah kar prisoten. Na enem od treningov me je trenerka potegnila do vrha stene, kjer sem videla, da zgoraj ni nič posebnega, in strah je minil."

Imate na Jesenicah dobre pogoje za trening?
"Kar se tiče samega treninga, je v redu. Glede na stene na posameznih tekmah, pa je naša stena prenizka. Za samo učenje, za začetnika, pa je zelo primerna."

Kdo so trenerji, ki so te spremljati na plezalni poti?
"Začela sem pri Poloni Kobentar, nadaljevala pri Mateji Košir, danes pa me k delu priganjata Tjaša Kosič in Polona Kobentar."

Se spominjaš svoje prve tekme?
"Prve tekme se dobro spominjam. Bila je hitrostna tekma, za Zahodno regijo, v Ljubljani. V spominu mi je ostala predvsem zato, ker mi je uspelo zmagati. To mi je dalo še večji zagon za naprej."

Plezaš na umetni steni. Ti je všeč tudi plezanje na naravnih stenah?
"Plezamo tudi na naravnih stenah v bližnji okolici. Se pa tudi zgodi, da gremo plezat kam v tujino, če imam izbiro plezanje, mi je bolj všeč umetna stena."

Kje vse doma si tekmovala?
"V Sloveniji sem tekmovala v Kranju, Ljubljani, Radovljici. Slovenski Bistrici, Tržiču, ško-fja Loki, Grosuplju. Izven Slovenije sem tekmovala v Italiji. Avstriji in na HrvaŠkem"

Katere so tvoje prednosti, katere so tvoje slabosti?
"Sem vztrajna, trmasta. Manjka mi »kilometrine« v steni in tekem, da se znebim treme."

Kolikokrat na teden treniraš?
"Na teden imam štiri treninge, ob koncu tedna pa so na sporedu tekme ali pa se za cel dan odpravimo v kakšno plezal išče."

Kako izgleda tvoj trening?
"Na začetku delamo vaje za moč, za kondicijo, raztezne vaje. Največji poudarek pa je na plezanju."

Kako usklajuješ šolo in plezanje?
"Šolo in trening poizkušam čim bolj uskladiti, kar mislim, da mi kar uspeva. Ko pridem iz šole, se učim, naredim naloge, če mi kaj ostane, dokončam po treningu."

Kaj si želiš v prihodnosti doseči v plezanju?
"Želim si kakšne zmage v avstrijski ligi. ki je odprtega tipa. Ob tem si želim biti uspešna še naprej na državnih prvenstvih, kar mi mogoče odpre vrata v državno reprezentanco."

Matjaž Klemenc
Jeseniške novice, 24. januar 2014 (PDF)

 24.01.2014

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti