Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistični razgledi 5/1980

Številka 5
Vsebina in uvod

 VSEBINA

  3 Peti raztežaj
  4 Naše slike
  5 Veliki pionirji alpinizma (V. del)
  8 Kopitar brez čevljev ali kaj mislim jaz
  9 Kje je javna kritika?
10 Problem zimskih sob
11 Matterhorn (I. del)
14 Piz Badile - vzhodni steber
16 Piz Badile - severovzhodna stena
16 Domači vzponi
18 Sestanek o treningu alpinistov
19 Alpinizem na Madžarskem
19 Dolomiti
20 Še nekaj novic
21 Prosto plezanje
23 Novi opis težavnostnih stopenj
24 Še nekaj o polbičevem vozlu
25 Snežna očala
27 Pregled vzponov 1978/79 (I.)


Peti raztežaj

Vrstice, ki jih napišemo za uvod, so zaradi prostora ponavadi obsojene na kratkost in jedrnatost. Nekako nas oskrbijo z vsakdanjostjo, ki je tu med nami; niso preveč zanimive in obvezne, poudarjajo nujnost in težave, sproti nas spominjajo na probleme in jih poenostavljajo.
Hvalevredno je, da dosedanje polemike ne ustvarjajo novih mask in tančic, ampak jih trgajo. Nimamo namena prodajati učenosti, toda o sedanji polemiki lahko že povemo nekaj pohvalnih besed: naša polemika se ne izčrpava v zanikanju, ampak razkriva vrednote, ki so drugačne od tistih, ki jih izpostavljamo posmehu in kritiki. Upal bi si podčrtati, da je napačna miselnost, ki se je alpinisti zelo radi poslužujejo: kar kot polemik vem, zadeva samo mene, tisto, česar ne vem o svetu in drugih, me ne zavezuje in ne skrbi, saj to zame ne obstaja. Svojega znanja in neznanja sploh ne povezujem. Prizadevanja takšnega polemika so žalostna in ničeva. Bogastva resnice preprosto ne zna strniti in »prevesti« na jezik, ki bi bil razumljiv in dostopen nam vsem.
Vrnimo se še z besedo ali dvema k našemu glasilu. Idej ne manjka, precej je zanimivih in izvirnih, toda ostale bodo le kot mrtve črke na papirju ali neuresničene zamisli v naših glavah, kot kalčki brez vode, če ne bo moče. Pri vsem tem je naše glasilo tisto, kar velja zalivati in to s pisano besedo. Področje tovrstnega delovanja je praktično neomejeno. Samo tako lahko postanejo Alpinistični razgledi res pravi razgledi. O koristnosti glasila se danes ni treba več prepričevati, ni pa hudo, če hočemo še več.
Naši številni morebitni sodelavci, ki so nam večkrat rekli, da se bodo oglasili, so kadarkoli dobrodošli, posebno še s prispevki z vzgojnega področja alpinističnih šol in tečajev.
Za takšne, ki jih »časovno zvija« oziroma preprosto nimajo časa, velja, naj kaj napišejo takrat, ko bodo »naleteli« na kakšno zoprno deževno nedeljo, ko se še v Kogel ne da. Ob hrustanju redkvic (vitamini!) se da dobro pisati. Tudi ob poslušanju country glasbe se da pisati, samo besedilo mora biti dobro ...

Bine Mlač


ALPINISTIČNI RAZGLEDI številka 5, marec-april 1980,
interno glasilo slovenskih alpinistov.
Prispevke pošiljajte na naslov Planinska zveza Slovenije, Komisija za alpinizem, Dvoržakova 9, 61000 Ljubljana.

Peto številko so pripravili:
B. A. (?), Janez Bizjak, Ciril Debeljak, Andrej Dernikovič, Milan Gladek, Janez Gradišar, Viktor Grošelj, Lidija Honzak, Mitja Jesenovec, Stane Klemenc, Zvone Korenčan, Rok Kovač, Tine Kristan, France Malešič, Janez Marinčič, Igor Mezgec, Bine in Nada Mlač, Dušan Podbevšek, Meta Rotovnik - Tavčar, Franci Savenc, Andrej Škafar in Lado Vidmar.


NAŠE SLIKE

1. stran - PAKLENICA, GNEČA, AMERIKANIZACIJA, SONCE, DEŽ, GOSTILNICE OB MORJU, PLEZANJE, PLEZANJE ...
Tudi pobje na sliki zagnano drvijo vzponom naproti in v svoji zagretosti komaj vidijo ostareli znak, ki vsako sezono znova zeleni. Toda ne samo on, kajti pravil o varnem plezanju je tako veliko ... Naj ozelenijo tudi najbolj samovšečnim plezalskim beticam in sploh vsem, ki se bomo to pomlad srečevali v Velebitu.

2. stran - SEVEROVZHODNA STENA PIZ BADILE – A. Rožna smer, B. Bela zajeda, C. Čehoslovaška smer. Glej stran 16.

33. stran - skica JUŽNE STENE KOGLA z vrisanimi smermi, levo skica spominske smeri Ceneta Kramarja. Glej stran 16.

34. stran - dvojni skici zgoraj ponazarjata članek o POLBIČEVEM VOZLU, ki je na strani 24.
Leva spodnja skica kaže MEKINJSKO SMER V STOLPU SKUTE, srednja pa SINJI SLAP POD ČEŠKO KOČO. Opisa sta na strani 17.

Vinjeto v desnem spodnjem kotu sta prav tako kot naslovno stran narisala Lidija Honzak in Janez Marinčič, ki sta tudi avtorja podpisa k prvi sliki.

Vse morebitne avtorje prosimo, da ilustracije člankov po možnosti narišejo na prozorni papir in v okviru običajnega formata, kar precej poenostavi razmnoževanje.

Ali ste morda že opazili, da iz Julijskih Alp doslej še ni bila objavljena nobena prvenstvena smer? Opisi in skice, kje ste?

V prihodnji številki bomo nadaljevali s pregledom plezalne sezone 1979, polog tega pa lahko že napovemo tudi nadaljevanki o velikih pionirjih alpinizma in o Matterhornu. Na vrsto pridejo tudi vsi članki in zanimivosti, ki nam jih bodo poslali vsi, ki jih je strah, da Alpinistični razgledi zaradi pretiranega sodelovanja družine Mlač groze postati družinska revija za kvačkanje in pletenje.


7. aprila je bil svetovni dan zdravja z geslom Kajenje ali zdravje - to ni več vprašanje. Vzhičeni od tega so naslednji dan na spomladanskem zboru načelniki sami od sebe in kljub številnim pepelnikom pozabili kaditi. Snažilka PZS si od tega šoka še ni opomogla, s tem pa je klavrno propadel tudi eden najstrožjih kriterijev za odprave.
 

 

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45952

Novosti