Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Alpinistični razgledi 4/1980

Številka 4
Vsebina in uvod

VSEBINA

  3 P kot polemika
  5 Veliki pionirji alpinizma (IV. del)
  7 Kaj je in kam sodi prosto plezanje v našem alpinizmu
12 Po premisleku
14 Pot razvoja
16 Piz Badile (IV. del)
17 Slovenski planinski film
19 Novi vzponi - Paklenica
20 Informacija o bosanskohercegovskem alpinizmu
21 Odprava v Fanske gore
23 Še drugi pogled v leto 1979
25 Cerro Torre v poldrugem dnevu
26 Kamniško sedlo v februarju


P kot polemika

Pri polemiki se bolj ali manj glasno prijateljsko prepričujeta vsaj dva človeka, od katerih skuša vsak prvi obdržati zadnjo besedo.
Nekako tako kaže naša debata o novostih v našem alpinizmu. Vsak skuša nekaj ugotoviti, dodati ali vsaj ponovno prvič poudariti že povedano in tako bolj ali manj prispevati k temu, da bi se stvari razčistile, in bi nam bilo čim bolj jasno tisto, kar je bistveno. Nikakor pa naša polemika ne pomeni morebitnega obračunavanja s poleni ali celo, da bi morda kdo koga oblajal in obgrizel, čeprav je bilo med drugimi predlagano tudi geslo o psih, ki lajajo, in o slovenskem alpinizmu, ki gre dalje (predlog kaže le to, da nam ne manjka energije).
Slovenski alpinizem gre torej čisto zares dalje. Seveda se spotoma učimo vsega, sem pa tja tudi pravega načina, kako neko stvar povedati, ne da bi zvenela preveč osebno. K sreči pa si nismo zadali nedosegljivega cilja, da bomo šli pri vsej stvari do konca. S tako obljubo se otepa in se zaradi nje stalno opravičuje tudi tako resen in svetovno znan časnik, kot je na primer Teleks.
Alpinistični razgledi so nastali iz želje po tem, da bi bili slovenski alpinisti kar najbolj na tekočem. Kaj kmalu pa se je pokazalo, da si imamo povedati še kaj več kot le novice. Tako so razmišljajoči in razčiščujoči polemični članki kmalu stopili na osrednje mesto.
Pravzaprav niti nismo tako zaspani, kot kaže včasih. Tako Alpinistični razgledi iz glasila komisije za alpinizem vedno bolj postajajo glasilo slovenskih alpinistov, zaenkrat še interno in razmnoženi s prostim delom in na tehnično zelo pomanjkljiv način. Prostovoljno delo vsekakor mora ostati, še posebno, ker tudi avtorji pišejo zastonj; želimo si le, da bi se ledenodobne razmnoževalne tehnike spominjali le še kot hitro prebolele otroške bolezni.
Glede vsebine še vedno velja, da smo veseli pohval še bolj pa prispevkov.

France Malešič


NAŠE SLIKE

1. stran - NEVARNOSTI V GORAH - NAŠE KOLUMBOVO JAJCE. Njega dni so se učenjaki kregali, kako bi bilo mogoče jajce postaviti pokonci, ne da bi se prevrnilo. Zadevo je rešil Krištof Kolumb, ki je jajce postavil bolj trdo ... Lahko se le še vprašano, kako se bomo lotili nevarnosti v gorah, da bo ravno prav?!
Avtor jajčaste razdelitve nevarnosti v gorah je Rado Krpač, diapozitive na to temo pa ima Slavko Šikonja iz alpinističnega odseka PD Domžale.
2. stran - Paklenica - Aniča Kuk - skici novih smeri ALBATROS in EL CONDOR PASSA. Tekst je na strani 19, avtor pa je Iztok Tomazin.
27. stran - Zgornje skice predstavljajo GARDA VOZEL kot nadomestilo za zadrgo na vponko. Besedilo je na sosednji 26. strani. Avtor je Zvone Korenčan.
Srednja fotografija je iz Fanskih gor: 2 - Energija, 3 - Zindon,
spodnja fotografija: 7 - Čapdara (5200 m), Pik Promežutočniji (4810 m), 9 - Adamtaš (4700 m). Tekst avtorja Željka Perka je na strani 21.
28. stran - Grebenski zemljevid FANSKIH GOR, levo spodaj mali zemljevid z okoliškimi gorstvi. Avtor Željko Perko govori o tem področju na strani 21.

Avtorja naslovnic v 2. in 3. številki sta Lidija Honzak in Janez Marinčič. Naveza se priporoča za predloge.

Današnji Alpinistični razgledi so doslej najslabše razmnoženi, čeprav je bilo za to porabljeno doslej največ časa. Zato so izpadli nekateri zelo zanimivi članki. Razmnoženi so na zasilnem stroju, kar je krivo tudi za zamudo naslednje številke, za katero je gradivo že dlje časa pripravljeno, upamo, da bomo to težavo z razumevanjem in pomočjo Planinske zveze Slovenije lahko prebrodili.

Letna naročnina je 100 din oziroma 10 din za številko. V naslednjih Alpinističnih razgledih bodo objavljena točna navodila, vsi načelniki pa bodo prejeli skupne položnice za vse svoje člane, ki glasila ne prejemajo brezplačno. Vsi naj torej obveznosti poravnajo preko domačega AO, da ne bodo kapljali vsak zase.


ALPINISTIČNI RAZGLEDI številka 4, februar 1980,
interno glasilo slovenskih alpinistov.
Prispevke pošiljajte na naslov Planinska zveza Slovenije, Komisija za alpinizem, Dvoržakova 9, 61000 Ljubljana.

Četrto številko so pripravili: Muhamed Gafič, Janko Humar, Mitja Jesenovec, Stane Klemenc, Franček Knez, Zvone Korenčan, Rok Kovač, Rado Krpač, France Malešič, Irena Markuš, Nada in Bine Mlač, Željko Perko, Franci Savenc, Iztok Tomazin, Jure Ulčar in Franci Vrankar.
 

 

 


Za G-L priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti