Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.09.1972

Delo, Šport: ... Zapora pod Araratom

Že nekaj časa je znano, da so se tudi naša dekleta osamosvojila in da pripravljajo samostojno odpravo na najvišji vrh Turčije. Toda na vljudnostno pismo turškemu predstavništvu so dobile telegram, da vzpona ne dovolijo. Nastala je precejšnja nejasnost, ki jo je nekoliko razjasnila šele vest iz Pljevlja v Črni gori. Tamkajšnji planinci so se namreč 14. julija letos prav tako namenili na Ararat (5165 m), pod vznožjem v Dagu Bajazit pa so jih zaustavili policaji, ki so do njihovega prihoda zavrnili že nad 40 skupin iz raznih dežel. Nihče ni namreč vedel, da je v turškem uradnem listu izšla (toda šele 19. julija) prepoved, da vzponi na Ararat do preklica niso dovoljeni. In to sedaj, ko so rasne odprave na ta vrh postale že tako nekaj vsakdanjega.
Dekleta, ki so pripravila odpravo pod pokroviteljstvom Arene, pomoč pa so jim obljubila tudi številna podjetja s našimi časopisnimi hišami pa so še sklenile dogovore za poročanje, pa niso obupale. Dr. Majda Mazovec, Silva Primožič in Martina Šilar iz Ljubljane, Zinka Slapar iz Kamnika in Djurdja Sučevič iz Zagreba so v petek odpotovale. Njihov novi cilj je perzijski Demavend (5671 m).

Poljski obisk
V naših gorah se mudi skupina 32 poljskih alpinistov, ki so bili pred tem tudi v italijanskih Dolomitih. Sedaj plezajo v Kamniških Alpah (ponovili so že »Kamniško« v Koglu in Vršičih, Raz Dedca itd.), obiskali pa bodo tudi Julijske Alpe.

Zajeda v Travniku
Predzadnjo nedeljo sta Jože Rožič in Jože Zupan ponovila »Zajedo« v severni steni Travnika. Po podatkih, ki so na voljo, je to prva letošnja ponovitev.

Nesreča A. Mroza
Eden od najuspešnejših poljskih alpinistov zadnjih let Andrzej Mroz, ki je v zadnjem času živel v Franciji in je v skupini Mt. Blanca opravljal najtežje ponovitve ter tudi prvenstvene vzpone, je izginil.
Nazadnje so ga videli 17. julija letos na Aigu Noire de Peuterey. Ker za njim ni nikake sledi, domnevajo, da je padel v kako ledeniško razpoko.

Vreme mu je zagodlo
Med tistimi, ki jim je zagodlo letošnje slabo vreme je bil tudi Peter Ščetinin. Z Georgom Haiderjem sta bila najprej v Dolomitih, kjer pa sta uspela preplezati Solederjevo smer v Saas Maor. 12. avgusta sta prišla pod Grandes Jorasses, kjer sta v Cassinovi smeri videla že 10 planincev. Toda naslednjega dne, ko sta imela že tretjino stene za seboj, se je vreme zopet poslabšalo in morala sta sestopiti.

Planinska oprema Argentincev
Zanimivo je, da naši ljudje v Argentini ne uspevajo le kot odlični na področju planinske opreme. Praktično edini proizvajalec te opreme v Argentini je Miguel Dediol, ki je po rodu Dalmatinec, živi in dela pa v Mendozi. V svojem obrtnem podjetju že več kot 10 let izdeluje nahrbtnike, kline, cepine, dereze in podobno opremo.
Zanimivo pa je še nekaj! V znanem smučarskem centru Katedral smuča vsaj tri četrtine mladih na smučeh našega Elana, eni od najbolj pogostih smučarskih čevljev pa izvirajo iz Žirov. To je zasluga našega rojaka, trgovca iz Bariloch.

Izlet na Grossglockner
Ker je v zadnjem času zaradi »Poti prijateljstva« naraslo zanimanje za Grossglockner (3793 m), vrh pa je zahteven, se je vodniška sekcija PD Ljubljana-matica odločila, da organizira dvo in poldnevni izlet na ta vrh v Visokih Turah. Odhod bo v petek 8. t. m. okoli 14. ure, povratek pa v nedeljo zvečer. Prijave in informacije v društveni pisarni - Miklošičeva 17.

Obvezna čelada
Večina naših alpinističnih odsekov že zahteva od svojih članov, da so med plezanjem opremljeni s čeladami. Analiza nesreč to odločitev podpira, toda žal se je v praksi vsi še ne drže. Le redko je vzrok temu pomanjkanje čelad. Največkrat je kriva ležernost, ki pa se kaj rada bridko maščuje.

Vabilo na izlete
V soboto in nedeljo bodo praktično vsa slovenska planinska društva organizirala akcije v proslavo dneva planincev. Velik del teh bo namenjen osrednji proslavi v Završnici, ki bo v nedeljo dopoldne. Posamezniki, predvsem reševalci, se bodo udeležili tudi demonstracij reševanja izpod plazov, ki bo v soboto popoldne na plazu pod Prisojnikom, drugi pa se bodo priključili rednim in izrednim izletom PD.
PD Ljubljana-matica vabi na dva izleta. Prvega, katerega cilj bo ZAVRŠNICA, bo vodil Jure Boruta, odhod pa bo ob 6.15 z vlakom do Radovljice. Drugega, katerega smer je: LIVEK - KOLOVRAT - BRDA - SABOTIN pa bo vodil inž. Milan Cigler. Odhod bo ob 6. uri (cena 43 din), povratek pa okoli 20. ure.
PD Mojstrana bo ob dnevu planincev za svoje člane organizirala avtobusni izlet v tuje gore. Pot jih bo vodila v znana alpska središča: Zermatt, Chamonix, Aosto in Cervinio.

Odmevi z gora
V petek ob 19. uri bo na drugem programu radia na sporedu sestanek »Prelistajmo planinski vestnik«, ki ga je pripravil inž. Božidar Lavrič.

  04.09.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti