Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.07.1972

Delo, Šport: ... Neugodne razmere v Alpah

Od vsepovsod poročajo, da so v gorah, še posebno velja to za Zahodne Alpe, še zelo slabe razmere. Snega je še veliko, kamenje se še ni odletelo in nenadne vremenske spremembe so sila pogoste. Zato tudi ni čudno, da je nesreč več, kot pa jih bi bilo v razmerah, ki so za ta letni čas običajne.
V Civetti se je smrtno ponesrečil znan tržiški plezalec Enzo Cozzollino. Kakor je povedal njegov plezalski tovariš Armando Bernardini (z njim sta npr. preplezala »Zajedo« v Malem Mangartu, kar so proglasili za zadnji veliki problem Vzhodnih Julijskih Alp), ki je pred tednom dni plezal v Vratih, se je ponesrečil med samostojnim vzponom na Torre di Babele in to med služenjem vojaškega roka.
In še na nekaj bi bilo potrebno opozoriti pred odhodom v Zahodne Alpe. Letos bodo tod plezali številni alpinisti, med njimi nekateri tudi prvič. Tem bi morala vodstva AO posvetiti posebno skrb in jih usmeriti pri izbiri tur, opreme, zavarovanja in vsega drugega. Ne bi bilo namreč prav, da bi v tujih gorah preskušali svoje sposobnosti na turah, kakršnih po težavah niso spoznali niti doma.

Nov priročnik
Te dni so prišli iz tiskarne prvi izvodi nove vzgojne brošure HOJA IN PLEZANJE V GORAH, ki bi jo moral temeljito proučiti vsak, ki se pogosteje odpravlja v gore. Planinska založba bo po nekaj izvodov razposlala v komisijsko prodajo vsem AO in večjim PD, kasneje pa bodo na razpolago tudi v knjigarnah (cena 20 din).
Sredi preteklega meseca so oddali v tiskarno tudi prvi del novega priročnika za gorske reševalce. Komisija za GRS pri PZS računa, da bo zadnje gradivo oddala v tisk v začetku jeseni, kdaj pa bo priročnik dotiskan, pa za sedaj še ni mogoče napovedati.

Izlet na Mont Blanc
Odsek GV pri PD Ljubljana-matica bo tudi letos organiziral izlet na Mont Blanc, za katerega je izredno zanimanje. Udeleženci bodo konec tedna odšli na preizkusno turo. Ponoči se bodo iz Vrat (od Peričnika) povzpeli na Kukovo špico in nato prečili prek Škrnatarice, Dovškega križa in velikega Oltarja na Veliko Dnino in sestopili v Krnico.
Prijave za izlet, podrobnejše informacije in rezervacije, za prihodnje izlete (Mt. Blanc, 20. do 27. avgusta v skupino Bernina itd.) v društveni pisarni na Miklošičevi 17 (tel. 312-645).

Tabora v Krnici
Od srede do nedelje se bodo v ostenjih nad Krnico vrstili vzponi članov AO Kranj. Kranjčani, ki so imeli to nedeljo v Vratih zaključek alpinistične šole, bodo tako skušali še pred glavno sezono posredovati mladim pripravnikom čim več izkušenj.
Od prihodnje nedelje dalje pa bodo v Krnici alpinisti iz Srbije. Računajo, da se jih bo zbralo okoli 15, težave pa imajo z vodstvenim kadrom (ki ga v Srbiji trenutno skoraj ni), zato bodo zelo veseli pomoči naših plezalcev, če se jim bo kdo pridružil.

Tržičani v Dolomitih
Tržičani tudi med drugim letošnjim obiskom italijanskih Dolomitov niso imeli sreče. Zaradi slabega vremena so uspeli ponoviti le Dibonov raz Velike Cine (Ferči Meglič, Irena Perko in Janez Rožič) ter Preussovo poč (Borut Bergant in Janez Lončar).

Nove smeri
V torek 4. t. m. so Mihelič, Plausteiner in Lačen preplezali novo smer v Cmiru (Nad Kuhinjo špica) - 7 ur, III/IV-, V. Smer poteka med smerema 202 ih 203. Dan pred njimi sta Stane Belak in Zvone Andrejčič preplezala novo smer v SV steni Stenarja (v »Veliki črni glavi« - direkten podaljšek smeri 241). Imenovala sta jo »Miška« in ocenila: 1200 m, IV/V-. Janez Gradišar pa je z Dornikom 9. t. m. preplezal novo smer v Jalovcu (desno od Dularjeve zajede). Imenovala sta jo »Metkina smer«, ocena: IV-V, A1, 300 m.

Ponovitve
Erna Salberger in Libor Andrle sta 29. junija odpravila prvo ponovitev »Kranjske smeri« v Koglu. Pollak in Kosec sta v nedeljo ponovila Direktno smer in »Glavo« v Planjavi, Trobevšek in Volakar pa sta ponovila v isti steni Drofenikovo smer. Jože Rožič in Matija Oman sta prav tako v nedeljo ponovila Aschenbrennerjevo smer v Travniku.

  13.07.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti