Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 22.06.1972

Delo, Šport: ... »Pik Komunizma 72«

Po vsestranskem primerjanju 16 kandidatov, kolikor se jih je javilo na razpis za udeležbo na alpiniadi »Pik Komunizma 72«, sta bili izbrani navezi: Janez Rupar - Franc Jeromen (Akademski AO) in Ludvik Rožič - Marjan Srečnik (AO Tržič), vodja pa bo načelnik GRS Bine Vengust. Ker so skoraj vsi kandidati izpolnjevali pogoje razpisa, je bila izbira težka in je odločila šele privajenost na ostale udeležence, ker je bilo potrebno dobiti dve samostojni navezi, katerih člani bi bili med seboj čim bolj vplezani.
Naša odprava bo odpotovala v Pamir 3. julija, z vlakom do Moskve, od tam pa z letalom v Dušanbe, prestolnico Tadžikske republike. Iz Džirgatala, ki je okoli 300 km oddaljen od glavnega mesta, jih bodo na ledenik Fontambek prepeljali s helikopterji, na njegovi moreni (3600 m) pa bo bazno taborišče. 10. julija se bo pričel prvi aklimatizacijski pohod na Veliki pamirski plato (okoli 6000 m), in sicer po rebru »Burevestnikov«, ki so ga prvič preplezali leta 1968. Na drugem aklimatizacijskem pohodu (16. do 20. julija) se bodo zopet povzpeli na Plato in ga prečili v dolžini 8 km do pod Velike bariere, sam vzpon na vrh Komunizma (7495 m) pa se bo začel 25. ali 26. julija, če bo šlo vse po računih, se bodo alpinisti vrnili v bazo okoli 1. avgusta, 6. avgusta pa v Moskvo in bodo lahko 9. ali 10. avgusta zopet doma.
In še ena zanimivost. Bolgarski alpinisti, ki so tudi povabljeni na alpiniado, se pripravljajo že od 10. t. m. in bodo skupaj vse do odhoda. Razen temeljitih in vsestranskih pregledov ter treninga v gorah, imajo v načrtu tudi privajanje na redek zrak v posebnih komorah, ki jim jih bodo posodili letalci. Naši udeleženca pa so zelo zadovoljni, da so dobili vsaj dopust za odpravo, saj marsikdo prav zaradi tega ni mogel kandidirati.

Tabor v Tamarju
Alpinistični tabor v Tamarju, vodi ga Uroš Zupančič, se je pričel pretekli petek z 18 udeleženci. V soboto je slabo vreme preprečilo vse vzpone, zato so imeli le predavanja o zgodovini planinstva, alpinizma in GRS ter o nesrečah.
V nedeljo se je vreme nekoliko popravilo in čeprav je sneg obležal precej nizko, so vsi odšli na ture. Plezali so Deržajevo smer in Zahodni raz v Mojstrovki, Prevčevo smer, Raz in Tschadovo smer v Travniku, 6 navez je plezalo smer Jesih - Potočnik v Šitah (prvenstveni izstop) ena naveza Kočevarjevo v Šitah, petčlanska naveza pa prvenstveno smer ob Nadiži na Srednjo Ponco. V ponedeljek je v taboru ostalo le pet navez. Dve sta vstopili v Raz Travnika, dve v Tschadovo smer, ena pa se je odločila za Zajedo Šit. Alpinistom iz Celja, Kamnika, Ljubljane, Tržiča, Kranja, Jesenic, Mojstrane in Rateč se bodo nove naveze priključile še pred koncem tedna. Tabor se bo končal v nedeljo.

Zaključek AŠ AAO
Letošnji zaključek alpinistične šole akademskega AO ni potekal po načrtih. V soboto je sicer 16 tečajnikov pod vodstvom 8 inštruktorjev kljub slabemu vremenu opravilo 38 vzponov, v nedeljo pa so se morali zaradi novozapadlega snega zadovoljiti le s turami v Ropov kot in prek Petkovih njiv.

Ledeniški tečaj
Alpinistični odsek PD Kamnik bo na začetku julija organiziral za svoje člane štiridnevni ledeniški tabor pod Grossglocknerjem. Da bi se mladi člani čim bolj privadili na razmere kakršne vladajo na odpravah, bodo bivali v šotorih poleg ledenika, obenem pa je ta varianta tudi najcenejša.

Novi reševalci
Postaje GRS Maribor, Celje in Prevalje so v sodelovanju s komisijo za GRS PZS organizirale izpite za nove gorske reševalce. Čeprav so bili kriteriji zelo ostri, to lepo dokazuje tudi čas, ki so ga porabili za preverjanje znanja (sobota od 9. do 20. ure in v nedeljo od 8. do 13. ure), je izpit opravilo vseh 14 kandidatov za reševalce in oba zdravnika.

Za nagrado planinski izlet
Osnovna šola Frana Albrehta v Kamniku je za svoje najboljše športnike organizirala izlet na Grintovec. Zaradi slabega vremena pa vrha žal niso dosegli in sedaj si vsi žele, da bi izlet čim preje ponovili in da bi bilo v bodoče več planinske aktivnosti.

Ponovitve
Preteklo soboto so Bojan Pollak, Lojze Jerman, Jane Volkar in Franc Vetorac ponovili »Akademsko smer« v Vežici. Za peto ponovitev (zanimivo je, da je pri vseh - tudi zimski - sodeloval Pollak) so v dežju potrebovali 9 ur.
Jože Rožič in Matija Oman sta že pred 14 dnevi ponovila »Direktno« v Špiku. Razmere so bile še dokaj slabe, saj je bilo na vrhu veliko snega in je bila stena zelo mokra. Zadnjo nedeljo pa sta v ne dosti boljših razmerah Rožič in Kristelj Langus ponovila Raz Travnika. Pred 14 dnevi sta bili opravljeni tudi dve prvi ponovitvi (po razpoložljivih podatkih). Simonič - Šlamberger in Jeromen - Rupar so ponovili Ceklinovo smer v Vršacu (8 ur, IV/II-III), naslednjega dne pa sta Rupar in Jeromen ponavljala še Dolarjevo smer v Debeli peči (vzhodni raz), katere spodnji del sta ocenila s IV+.

Še o Gamsovem skretu
Od postaje GRS Kamnik smo prejeli obvestilo, da smo napačno razumeli njihovo delo v Gamsovem skretu pod Koglom. Oni so montirali le močan klin, ki bo omogočal spuščanje ponesrečencev tudi v zimskem času, niso pa prehoda zavarovali, kot smo mi napisali pretekli teden.

Z letalom v Himalajo
Čeprav nepalska vlada za jesenski čas ni izdala še nobenega dovoljenja, naši himalajci zatrdno upajo, da ga bodo dobili in da bodo lahko odpotovali že v prvi tretjini avgusta. Za potovanje tja in nazaj pa pripravljajo atrakcijo za naše planince! Ob odhodu (poleteli bodo z letalom IL-18) bodo lahko s seboj vzeli okoli 40 »gostov«, ki bi ostali v Katmanduju dva do tri dni. Ob povratku (konec novembra) pa bi uporaba večjega letala (DC-8) omogočila pot v Indijo in Nepal celo 150-170 potnikom in to kar za teden dni. Točen program in izračun stroškov sta že pripravljena, z rezervacijami hotelov in voznih uslug pa bodo morali še počakati, dokler nepalska vlada ne bo objavila dovoljenja. Toda pisarna PZS (312-553) že sprejema okvirne prijave, ob ponedeljkih in sredah popoldne med 15. in 19. uro pa lahko dobite tudi že informacije v Planinski knjižnici na Dvoržakovi 9/1.

  22.06.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti