Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.05.1972

Delo, Šport: ... Pozdrav s Kilimandžara

Polet letala DC-8 v Kenijo so izkoristili tudi naši planinci. Devet, sedem iz Slovenije in dva iz Zagreba, se jih je pod vodstvom Romana Herleca v nedeljo 30. aprila povzpelo na najvišji vrh Afrike - Kilimandžaro. V Nairobiju so najeli dva avtomobila in se zapeljali v Marangu do Kibo hotela. V petek so se mimo Mandara koče povzpeli do postojanke Horombo, kjer so prenočili. V soboto so se dvignili do Kibo koče, v nedeljo pa so v dobrih petih urah dosegli vrh. V torek ob 22. uri zvečer so bili že zopet v letalu.
Kakor je povedal Roman Herlec je veliko možnosti, da bi v bližnji prihodnosti tudi na ta vrh organizirali množično planinsko odpravo. Potrebno pa bo več časa (6 - 7 dni) in seveda do potankosti izdelati načrt vzpona, da ne bi prišlo do težav. Stike, ki so potrebni za tako organizacijo, pa so že navezali.
In še nekaj je zanimivo za našo planinsko javnost. Snemalec ljubljanske TV, ki je bil tudi v tej skupini, je posnel več kot 1000 m barvnega filmskega traku, tako da lahko že v bližnji prihodnosti pričakujemo zanimivo reportažo na naših malih zaslonih.

Letošnje akcije
Komisija za alpinizem je na zadnji seji sprejela program letošnjih najpomembnejših vzgojnih akcij. Začetniški tabor bo od 24. julija do 5. avgusta v Vratih. Program bo pripravljen tako, da se ga bodo lahko udeležili tudi mladinski vodniki, vodja pa bo Stane Kofler. Letni alpinistični tabor bo v Tamarju (vodja Uroš Župančič) in sicer konec junija. Jesenski alpinistični tabor v Zahodnih Julijskih Alpah pa bo vodil eden izmed tržiških alpinistov. Komisija bo novembra ali decembra organizirala še dvodnevni seminar za inštruktorje alpinizma.

Izmenjava s Poljaki
Visokogorski klub iz Katovic vabi naše alpiniste v poljske Visoke Tatre in sicer v času od 15. julija do 15. avgusta. V avgustu bodo naše gore obiskali njihovi alpinisti, tako da bo mogoča cenena zamenjava. Prijave sprejema AO Kamnik, Tomšičeva 1, 61240 Kamnik.

Direttissima v Kilimandžaru
Švicarski alpinist Fritz Lorcher, ki se je doslej že enaindvajsetkrat povzpel na Kilimandžaro, je v zaledeneli zahodni steni vrha Uhuru (5895 m) preplezal novo smer, ki jo je imenoval »direttissima«. Med vzponom je moral petkrat bivakirati, iz smeri pa je izstopil v hudi snežni burji.

Nove knjige
V letošnjem letu so že izšle številne edicije, ki so izredno pomembne za planinsko vzgojo in bi jih morala imeti praktično vsa planinska društva v svojih knjižnicah, čeprav bo veliko posameznikov, ki jih bodo kupili tudi sami.
Pri Visoki šoli za telesno kulturo v Ljubljani so izšla skripta »Aktivnost, v prirodi 1«, ki jo je napisal Silvo Kristan. Obravnava izlete in pohode, turno smučanje ter letovanja in taborjenja. Pri Partizanski knjigi sta izšli kar dve pomembni knjigi: »Življenje v naravi« (več avtorjev) in »Topografski priročnik«, ki ga je pripravil Tomaž Banovec. Pri Mladinski knjigi pa je v zbirki »Neznani svet« izšla »Himalaja«, svetovno znano delo Tichya.
V kratkem pa lahko pričakujemo še nekatere. Planinska založba obljublja na začetku junija priročnik »Hoja in plezanje v gorah«, ki sta ga napisala Mihelič in Škarja, uredil pa France Malešič. Pri Mladinski knjigi bo jeseni izšla težko pričakovana knjiga »Gore«, ki spada v zbirko »O naravi«, pri založbi Obzorja pripravljajo Kugyevo knjigo »500 let Triglava«, vsekakor najbolj pa bo zanimivo najnovejše delo Toneta Svetine »Stena«, ki jo je posvetil Joži Čopu in njegovih prijateljem ter Klementu Jugu in vsem, ki jih je v stenah doletela smrt. Žal pa še ni znano, kdaj bo knjiga izšla in kateri založbi, čeprav obetajo, da bomo roman lahko kmalu prebirali.

Novice z zamudo
V Presaneli (3564 m) sta Zvone Andrejčič in Franci Najdič 1. maja preplezala južni greben in sestopila po smeri Sohn-Zimmer. Žal na kak težji vzpon niso mogli misliti, ker je bilo v stenah izredno veliko snega. Med prvomajskimi prazniki sta Krivic in Maležič smučala s Škrlatice v Kotel (Zg. Dolek) in nato s škrbine med Rokavi k bivaku II. V Paklenici pa je tržiška naveza Erna Salberger - Dušan Srečnik - Janez Lončar opravila drugo ponovitev smeri »Karabore«, ki so jo prvi plezalci ocenili s V tež. stopnjo. Prvenstveni vzpon Gradišarja, o katerem smo že poročali, pa ni bil opravljen v Manita peči, temveč v steni Velike Glavice.

  18.05.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti