Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 09.12.1971

Delo, Šport: ... Vpis je nujno potreben

Letos je bilo že precej poizvedovalnih akcij gorske reševalne službe za pogrešanimi v gorah. Dve sta bili brezuspešni. In skoraj vedno se je pokazalo, da obiskovalci gora ne spoštujejo temeljnega pravila - da smo vsi in vsakokrat dolžni natančno označiti smer poti in cilj. To najpreprosteje storimo z vpisom v knjigo obiskovalcev, v posebnih primerih pa je bolje, da osebno sporočimo oskrbniku in mu tudi približno nakažemo čas trajanja ture.
V Poljskih Tatrah mora vsak, ki v knjigo ni vpisal točnih podatkov ali se morda sploh ni vpisal, plačati 30 % stroškov za reševanje.

Bilten III. JAOH
Planinsko društvo Kranj je izdalo drugi bilten o III. alpinistični odpravi v Hindukuš. Medtem ko so v prvem - izšel je malo pred odhodom odprave - orisali goro, kot so jo lahko spoznali iz literature, je v drugem vodja dr. Ivo Valič popisal celoten potek. V biltenu je tudi seznam podjetij, ustanov in organizacij, ki so pomagali pri realizaciji ter fotografija vseh članov, vrha in grebenska skica področja.

Zbor gorskih vodnikov
V soboto ob 15. uri se bodo v Ljubljani - v prostorih doma slovenskih planincev Zlatorog - sestali slovenski gorski vodniki na letnem zboru. Hkrati bo to tudi ustanovni sestanek združenja, le na ta način se bodo namreč lahko registrirali kot samostojna organizacija in se včlanili v mednarodno združenje GV.
Gorski vodniki, ki jih kot načelnik podkomisije za GV vodi Peter Janežič, so v zadnjem času dobro zastavili. Letos jih je potrdilo registracijo 30 in čeprav niso uspeli realizirati vsega programa, računajo, da bodo končno prodrli in dobili vlogo, kot jo imajo njihovi kolegi v drugih državah.

AO Jesenice
Alpinistični odsek PD Jesenice je mlad po članstvu, toda z dolgoletno tradicijo. Dvajsetčlanski kolektiv, ki ga vodi neumorni Uroš Župančič je v letošnjem letu opravil 93 plezalnih vzponov. Največ (36) jih je bilo IV tež. stopnje, preplezali pa so tudi po 16 vzponov V in VI tež. stopnje. Večina članov se je v okviru alpinistične šole povzpela tudi na Mt. Blanc in Matterhorn.
Čas mrtve sezone bodo izkoristili za teoretična predavanja, nekaj praktičnih vaj in tečaj, ko bodo v gorah postale razmere ugodnejše, pa imajo namen opraviti tudi nekaj težjih zimskih vzponov.

  09.12.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti