Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 18.11.1971

Delo, Šport: ... Zbor alpinistov

Letošnji zbor alpinistov, ki je bil v soboto v Martuljku, je bil po splošni oceni uspešen in bolj konstruktiven kot zadnji. Čeprav je izzvenel v znamenju številnih nesreč ali pa morda prav zato, so udeleženci nanizali številne sklepe. Ne gre za slabo opremo, temveč za neupoštevanje varnostnih norm - to pa je lahko le posledica nenačrtne ali nepopolne vzgoje.
Poročila niso bila posebno vzpodbudna. Veliko akcij namreč ni steklo tako, kot so bile zamišljene. Uspešnejše je bilo delo posameznih navez, kar je razvidno tudi iz seznama vzponov tistih, ki jim je komisija za alpinizem PZS priznala finančno pomoč kot delno nadomestilo za bogato aktivnost v preteklem letu. Uspešni sta bili tudi obe odpravi: III. JAOH v organizaciji PD Kranj in odprava na Lofote, ki jo je organiziralo Akademsko PD.
Drugi del zbora je bil posvečen posebnim pregledom in prikazu diapozitivov in filmov. Stane Jurca je zelo izčrpno analiziral plezalske nesreče AAO, Franci Savenc je poročal o šampionatu SZ v športnem plezanju, Peter Ščetinin pa je prikazal delo posebne komisije UIAA, ki se ukvarja z ocenjevanjem plezalskih težav. Z diapozitivi sta zbor popestrila Rudi Rajar, ki je prikazal Lofote in Janez Brojan, ki je pokazal delo letošnje odprave na Istro-o-Nal. S filmom, ki sta ga posnela Janez Kosec in Bojan Pollak (Tri spominske smeri v Vežici) so končali zbor.

Možnost zamenjav
Komisija za alpinizem je dobila ponudbe za več zamenjav s tujimi alpinisti. Informacije za zamenjavo s poljskimi alpinisti (KW Katovice) ima AO Kamnik, za zamenjavo z alpinisti iz ZR Nemčije pa PZS.

Darilo reševalcem
Bernarda Kavka je nakazala komisiji za GRS 100.- din s pripombo, da je to njen skromni prispevek za nabavo reševalne opreme, in sicer v znak hvaležnosti kamniškim reševalcem, ki so dne 2. avgusta pomagali pri reševanju njene nečakinje ponesrečene pod Kokrskim sedlom.

Klini so pripravljeni
Komisija za alpinizem ima v skladišču več kot 10.000 kosov novih plezalnih klinov štirih različnih velikosti po ceni 4,80 din. Ker člani posameznih odsekov večkrat poudarjajo, to je bilo slišati tudi na zboru alpinistov, kako te opreme primanjkuje, poziva KA vse AO, ki so kline že naročili, da jih čim prej dvignejo.

Odpravo pripravljajo
Prve izkušnje z organizacijo odprav enega ali več AO so vzpodbudile zanimanje. Med tem, ko je o pripravah na odpravo El Capitan znano še zelo malo, je več podatkov o pripravah koroških in štajerskih alpinistov. Poseben odbor, ki ga sestavljajo: Stane Veninšek (Celje), Danilo Škerbinek (Kozjak), Ciril Debeljak (Celje), Dušan Kukovec (Šoštanj) in Marjan Prelog (TAM) je že naredil prve korake. Za sedaj razmišljajo še o treh ciljih - Pamirju, Kavkazu in Mongoliji, toda kmalu se bodo morali, odločiti, saj je ena od variant, da odpotujejo že prihodnje leto. Odprava naj bi štela 10-12 članov ne glede na članstvo v odsekih.

Vzpon v Patagoniji
Štirje Argentinci so se lotili proslulega prečenja kontinentalnega ledu v Patagoniji. Zaradi slabega vremena niso uspeli, toda ker sta bila med njima dva naša rojaka - Peter in Jurij Skvarčo in ker se je zadnji skupaj z obema drugima udeležencema - Poljakom Ryszardom Czerniawskim ter Mariom Serrano prav zaradi te »odpravice« uvrstil v III. Argentinsko odpravo v Himalajo (njen cilj v pomonsumu je bil Mt. Everest, vendar niso uspeli) je o njej vredno povedati kaj več.
Iz Buenos Airesa so odpotovali v ustaljeni smeri do Lago Argentina in nadaljevali prek ledenika Upsala do pogorja Campana. Ker sta jim izreden veter in mraz preprečila prečenje ogromnih ledenih prostranstev do Čila, so se odločili, da se poskusijo s steno Cerro Campana. 20 ur sta rabila Peter Skvarča in Ryszard Czerniawski za 1200 m visoko ledeno steno. V začetku solidno vreme (za patagonske razmere) se je malo pred koncem vzpona sprevrglo v neurje. Zvečer sta bila na vrhu, nato pa sta imela še ravno dovolj časa za sestop, zakaj neurje je postajalo vedno hujše, dokler veter ni dosegel tudi 250 km/uro.

Baski na Everest?
Španski alpinisti se menda odpravljajo na Mount Everest. Toda v odpravi bodo sami Baski. To je bila prva novica, ki jo je bilo slišati že letos poleti v Cbamonixu. Sedaj so znane še nekatere podrobnosti. Vodja odprave naj bi bil Juan Ignatio Lorente, zdravnik iz Bilbaa, sodelovalo naj bi 11 alpinistov, stroškov pa bo okoli 100.000 dolarjev. Med udeleženci bosta tudi Angel Landa in Angel Rosen, dva odlična plezalca, ki sta opravila že številne težke ponovitve v Zahodnih Alpah, odlične zimske vzpone in sta sodelovala tudi že v odpravi v Ande.

  18.11.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti