Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.10.1971

Delo, Šport: ... Himalaja pred monsunom

Predmonsumski del letošnje himalajske sezone je minil - tako vsaj trdijo poznavalci - v znamenju najslabših vremenskih razmer tega stoletja. Kljub temu je bilo pet odprav uspešnih.
Največji uspeh je dosegla francoska odprava pod vodstvom Roberta Paragota, ki se je povzpela na »francoski« Makalu (8431 m), in sicer po težavnem zahodnem stebru. Avstrijcem je uspel prvi pristop na Dhaula Himal II (7751 m), ki je bil do njihovega prihoda eden najvišjih še neosvojenih vrhov v Himalaji. Tudi Manaslu (8158 m) je dobil novo smer. Seveda so bili tudi tokrat na delu Japonci, ki so si ga kar nekako prisvojili. Na vrh so prišli od zahoda. Manjša japonska odprava pa je ponovila vzpon na Baudha Peak (6672 m) v Gurkha Himal.
Pomemben uspeh so imeli tudi Slovaki. Ivan Galfy je vnovič povedel močno odpravo na Nanga Parbat (8125 m) in tokrat uspel. 11 julija, torej izredno pozno za Himalajo, sta vrh kot peta dosegla Ivan Fiala in Mihael Oralin, vendar šele druga po klasični Buhlovi smeri preko Rakhiot Peaka.
Razen teh je bilo v Himalaji v letošnjem predmonsumskem obdobju še nič manj kot devet (!) Japonskih odprav, dve južnokorejski in znana mednarodna ekspedicija na Everest. Vse te, ki so večinoma oblegale prvovrstne cilje, pa so morale med vzponom odnehati. Žal pa tudi ta sezona ni minila brez žrtev. Smrtno sta se ponesrečila dva nosača iz rodu Hunza, Korejec in štirje Japonci.

Everest simphony
Lanski Japonski odpravi, ki sta delovali na Everestu (smučarska in tista, ki je poskušala vzpon prek južne stene) sta posneli film, ki so mu dali naslov »Everest simphony«. Film, ki so ga v Evropi že predvajali na festivalu v San Sebastianu, je posnet v tehniki panoram in je dolg uro in četrt.

Prvenstvena v Škrlatici ...
Severozahodna stena Škrlatice ima zopet novo prvenstveno smer. Spodnji del do »gred« sta prepletala 7. avgusta Tine Čopič in Matija Maležič, zgornji del pa 8. oktobra Boris Krivic in Matija Maležič. Smer je v celoti ocenjena s IV+, višina stene okoli 600 m, čas prvih plezalcev: za spodnji del sedem in za zgornji del štiri ure in pol. Spodnji del stene je krušljiv. Smer, ki je še brez imena vodi med »Centralno« (424) in »Skalaškim stebrom«.

... in v Trenti
Boris Mlekuš je v navezi z Miranom Miheličem zopet raziskoval domače trentske gore, ki jih slovenski plezalci dokaj zanemarjajo. 17. t. m. sta plezala vzhodni greben Prestreljenika (1 h, I-II), teden dni za tam pa v južni steni Loupe (nad Prevalo). Prvo smer so prav gotovo, vsaj deloma, poznali že domačini, predvsem pastirji, za drugo pa smatrata, da je prvenstvena in sta jo imela »Bovška smer« (IV/III, 300 m, 2 h). Spodnji del te smeri je poln nasprotij - mestoma zelo krušljiva drugod pa gladka skala z redkimi oprimki.

Aljažev dom
Aljažev dom v Vratih bodo letos zaprli 30. t. m. Planinsko društvo Dovje -Mojstrana, ki ga oskrbuje, obvešča vse kasnejše obiskovalce, da zasilno lahko prespe v zimski sobi, ki je v bivši karavli, le malo naprej od doma in naj zato ne vdirajo v dom, če jih zateče noč.

Na grobovih tovarišev
Dan mrtvih je priložnost, ko se ponovno spomnimo tudi tovarišev, ki so se smrtno ponesrečili v gorah. Planinska društva, alpinistični odseki in posamezniki bodo obiskali njih spominske plošče ali grobove v dolini, kamor so jih pospremili na zadnji poti. Pri tem pa bi bilo prav, da se zamislijo tudi nad vedno večjim krvnim davkom, ki ga v zadnjem času terjajo gore.

El Capitan
Znana stena El Capitana v Yosemitu - Združene države Amerike, je že nekaj časa skrita želja slovenskih alpinistov. O njej razmišljajo, prebirajo literaturo in se obenem pripravljajo na odpravo. Kako načrtne so priprave, najlepše dokazuje obisk na predavanju, ki je bil pred kratkim v Celovcu. Čeprav je bilo le nekaj posnetkov iz stene, drugi so prikazovali nacionalni park, Nemčijo in zadnji nemški vzpon na Nanga Parbat, ki se ga je med drugim udeležil tudi predavatelj Felix Kmel, je bilo v dvorani kar devet zastopnikov našega alpinizma - iz Mojstrane in Kamnika.

  28.10.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46029

Novosti