Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 21.01.2014

Razmere še pridejo

Velikega števila vzponov, predvsem težjih, ni bilo pričakovati. Pretekli teden se res ni veliko dogajalo v gorah. Preplezalo se je kakšno lažjo snežno grapo, opravilo kakšen turni smuk, pred padavinami so bili še dobri pogoji tudi za strmejše spuste, te dni pa se je pričelo obdobje čakanja.

Od škripavca do pršiča

V Kalškem grebenu je v ponedeljek, 13. januarja, Miha Zupin s soplezalcem Luko (oba AO Kranj) opravil vzpon po Smeri skozi okno. V spodnjem delu sta plezala po sklali, v zgornjem delu pa se je našel relativno dober škripavec. Koroški alpinisti so ob poslabšanju vremena tešili žejo po gorah v Lenuhovi smeri Laneža. V Jezerski Kočni je Matevž Kastrin (AO Ljubljana-Matica) s soplezalcem plezal Spomladansko smer. Preplezane so bile še grape nad Ljubeljem in Vršičem.

Svetovni pokal v lednem plezanju

V Cheongsongu se je od 11. do 12. januarja odvijala prva tekma za svetovni pokal v lednem plezanju. V težavnosti sta tako v moški kot ženski kategoriji zmagala ruska tekmovalca. Tekme se udeležil tudi naš tekmovalec Janez Svoljšak, ki je zaradi zlomljenega orodja s plezanjem končal že v kvalifikacijah.

Od visokih vrhov do polarnih prostranstev

V Mladinskem centru Celje bo v četrtek, 23. januarja, predaval Stane Klemenc. Predavanje nosi naslov Alpinistične in polarne odprave in bo obsegalo širok spekter njegovega delovanja na človeku manj prijaznih območjih.

Slovenski alpinizem 2013

Komisija za alpinizem PZS objavlja poziv za zbiranje gradiva za Zbornik Slovenski alpinizem 2013. V poštev pridejo vsi prvenstveni vzponi, pomembnejše ponovitve, pomembnejši alpinistični spusti ter vse odprave. Gradivo oddajte najkasneje do 3. februarja 2014.

Dogajanje na tujem

Zimski Nanga Parbat

Prodiranje proti vrhu gore se nadaljuje. Po odpovedi Dujmovitsa sta v bitki ostala Moro in Göetler, ki sta pretekli konec tedna postavila tabor dva na višini 6400 metrov ter napeljala nekaj vrvi nad taborom. Pod goro bo kmalu začel z delom še Italijan Nardi. Poljaki nadelujejo steno do tabora 2.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

1 komentarjev na članku "AN - 21.01.2014"

Igor Radovič,

Koroški alpinisti, še posebej Rok in Andrej, smo pretekli teden v Lanežu, Durcah in Srednji Raduhi preplezali več grap in smeri, a Lenuhove ni med njimi, ker je tam ni.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti