Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Križ na Donački gori - priča slovenske vernosti

Slovenec (1934): Donačka gora — »Štajerski Rigi« jo nazivajo nekateri, ki se kakor prst božji pne proti nebu, je dobila na svoje strmo teme krasno krono.

Vneti prosvetni delavec Polde Vostner je sprožil misel, da se ob 1900-letnem jubileju odrešilne smrti Kristusove postavi vrh Donačke gore spomenik Kristusu Kralju. Dekanijska duhovščina rogaške dekanije je to misel osvojila in agilni križevski kaplan Lojze Sunčič je to idejo realiziral. Ob strani so mu stali vneti akcijonaši križevske nadžupnije, ki se niso ustrašili napora in žrtev; žrtve niso bile majhne.

Načrt za spomenik Kristusu Kralju je izdelal arhitekt Glanz iz Rog. Slatine. Zidarska dela pa je izvršil stavbenik Gologranc iz Celja. Spomenik, ki bo še poznim rodovom priča izredne verske vneme in požrtvovalnosti marljivih graditeljev in vsega ljudstva iz cele dekanije, ima obliko piramide. Na vrhu piramide je križ z zlatim napisom: »Up — edini.« Visok je do vrha križa osem in pol metra. Ob vznožju spomenika je primerna votlina, v kateri je tudi križ in pa oltarna miza.

Na misijonsko nedeljo. 21. t. m. je bil spomenik, ki je bil ves v zelenju, slovesno blagoslovljen. Menda še ni bilo nikdar toliko ljudi vrh Donačke gore, kakor jih je bilo ob tej priliki. Do 500 so jih cenili. Bil je to praznik in poklonitev sv. Križu in Kristusu Kralju cele dekanije. Blagoslovitev je izvršil naš »štajerski Aljaž«, župnik Cilenšek iz Poljčan, ob asistenci kaplana Sunčiča, ki je pred blagoslovitvijo imel krasen nagovor, v katerem je očrtal zgodovino Donačke gore in potek cele akcije za zgraditev spomenika. Sledila je sveta maša, ki jo je daroval g. Sunčič. Med sv. mašo je igrala kongregacijska godba iz Kostrivnice, vsa številna množica pa je glasno molila zborno mašo in pela pesmi, ki so se pele na letošnjem evh. kongresu v Mariboru. Po maši je spregovoril pozdravne besede g. župnik Cilenšek. Vostner Polde je v lepem govoru proslavljal sv. Križ. Lepe in prisrčne besede je spregovoril g. Bratuš, ki se je poslovil v imenu Križevčanov od g. Sunčiča, ki je premeščen k Mariji Snežni. V imenu škofijskega vodstva FKA je pozdravil slavnost Mirko Geratič iz Maribora ter posebno odčrtal, da bi naj bil Križ Gospodov vodilna in tudi v vzgoji in prosveti, v socialnih, gospodarskih in mednarodnih odnošajih. Iz vseh govorov pa je izvenela tudi trpka bolest nad izgubo ljubljenega vladarja in obljuba zvestobe njegovi oporoki: »Čuvajte Jugoslavijo«! Lepa svečanost, ki se je zaključila s pesmijo »Povsod Boga« in z državno himno, bo ostala vsem v trajnem spominu.

Slovenec, 23. oktober 1934

 

 23.10.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti