Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Žalna manifestacija v Kamniku

Slovenec (1934): Kamnik, 10. oktober

V globoki žalosti je včeraj Kamnik manifestiral svojo bol nad bridko izgubo dobrega vladarja. S hiš so že zgodaj zjutraj plapolale črne zastave, v izložbah trgovin so s črnim ovite slike vladarja potrjevale žalostno vest, da ljubljenega kralja Aleksandra ni več. Prebivalstvo, ki je od vseh strani prihajalo v Kamnik, se je ustavljalo pred izložbami in kar verjeti ni moglo novici.
Posebno velika žalost in potrtost je zavladala med prebivalstvom v občini Kamniški Bistrici, kamor je vladar tolikokrat pohitel na lov. Vsi so ga poznali in ljubili kakor svojega dobrega očeta, saj je blagopokojni kralj na vsakem izletu v Kamniško Bistrico prišel v stik z ljudstvom in se prijazno in prav po domače pogovarjal s preprostimi delavci in lovci.

Zastopniki vseh kamniških društev in korporacij so imeli že včeraj ob 7 zjutraj sejo v občinski posvetovalnici, ob 11 pa je bila žalna seja občinskega odbora, na kateri so bili navzoči tudi predstavniki oblasti in vseh društev. Trgovine so bile od 10 naprej zaprte, občina pa je izdala na meščane proglas, da se udeležijo žalne manifestacije, ki je bila ob pol 12 na glavnem trgu. Množica iz Kamnika in vse okolice je napolnila trg, z balkona Kamniškega doma, kjer so bili zbrani najodličnejši zastopniki naše javnosti s komandantom mesta g. polkovnikom Krstičem, zastopnikom okr. načelstva g. komisarjem Vadnjalom in dekanom g. Riharjem na čelu, pa je izpregovoril župan g. Franc Kratnar. ki je v lepih besedah slavil delo blagopokojnega vladarja in njegovo ljubezen do naših krajev, zlasti do Kamniške Bistrice, kamor je tako rad zahajal in ostajal' po več dni pod okriljem naših gorskih velikanov. Po končani žalni manifestaciji se je ljudstvo mimo razšlo, zastopniki društev in vse naše javnosti so na okrajnem načelstvu vpisali v knjigo sožalne izjave.

Slovenec, 12. oktober 1934

 

12.10.1934

dLib.si

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti