Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 14.01.2014

Grintovec se je pustil

Topla zima se nadaljuje, dogajanje v gorah pa se je nekoliko povečalo. Na udaru so predvsem lažje snežne grape, po katerih so se nekateri že začeli spuščati s smučmi. Vseeno se med lažjimi najde tudi kakšna bolj začinjena smer.

Dogajanje na Jezerskem

Kljub kritiziranju, se razmere le najdejo tudi v strmejših stenah. Klemen Gerbec in Matej Arh (oba AO Kranj) sta se v nedeljo, 12. januarja,  naplezala v Grintovčevem stebru (V/IV, 250 m). V smeri sta naletela na ponekod odličen trd sneg, drugod na zadovoljiv mehkejši sneg, ki je zahteval dovolj nežnosti, kamin pa je pobral kar nekaj energije. Pozimi nekoliko bolj poznana na tem koncu je Teranova smer, ki ob dobrih razmerah povleče cele horde plezalcev. Letošnjo zimo se le občasno kdo pozpne po njej. Zadnja sta se vanjo podala Igor Radovič (AK Črna) in Davo Karničar (AO Jezersko) v ponedeljek, 13. januarja. Snežno ledne razmere so bile odlične in plezanje je potekalo brez težav. Kljub temu trenutne razmere zahtevajo preudarnost. Udarci so namreč marsikje votlo doneli, voda pa je prav veselo curljala pod snežno ledno podlago.

Preplezanih je ogromno krajših snežnih grap. Obiskane so bile grape nad Vršičem, še večkrat grape v Begunjščici, Lanežu, Raduhi in Mrzli gori.V Brani je je bil preplezan Zgornji steber. O slapovih ni pri nas ne duha ne sluha, v sosednji Avstriji pa se kakšen kos ledu le najde. Pred kratkim sta Rok Barbič (AK Črna) in Jan Špiler (AK Ravne) plezali Superfeucht (WI 5) v Maltatalu.

Prvi strmi zavoji

Snežne razmere dopuščajo tudi kakšen strmejši spust zmernih težav. Znani so spusti iz Palca, po Vzhodni grapi Tosca, Prestreljenika, Špika nad Plazom in najbrž še kje.

Spominski večer Aleša Kunaverja

Planinsko društvo Tolmin vabi na spominski večer ob 30-letnici smrti Aleša Kunaverja, ki bo v sredo,15. januarja, ob 19. uri v Knjižnici Cirila Kosmača v Tolminu. Gostja bo Dušica Kunaver.

Iz tujine

13. januarja je preteklo 40 let od prvega vzpona na Cerro Torre. Pajki iz Lecca  Daniele Chiappa, Mario Conti, Casimiro Ferrari in Pino Negri so leta 1974 po dveh mesecih obleganja, na zadnji dan in z zadnjimi zalogami hrane uspeli osvojiti vrh tega sanjskega stolpa. Smer je po izbitju svedrovcev iz Maestrijeve smeri spet postala »najlažji« možen prehod na vrh. Lani se je ob nenavadno dobrih razmerah preko nje povzpelo kar veliko število alpinistov, letošnja sezona pa je očitno spet običajna.

 Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti