Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Za razvoj regije, planinstva in za ves slovenski narod

Večer: Slovesnost pred začetkom gradnje slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani.

Za razvoj regije,
planinstva in za ves slovenski narod

Slovesnost pred začetkom gradnje slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Prva faza naj bi bila zaključena v začetku leta 2009


Konec prejšnjega tedna so v Mojstrani, na zemljišču ob stavbi Triglavske muzejske zbirke, položili temeljni kamen za slovenski planinski muzej, ki bo “z raznovrstnimi dogodki in aktivnostmi spodbudno vplival na ponovni razvoj in vzpon turizma v Mojstrani in na Dovjem, obenem bo pa tudi dopolnilo k turistični ponudbi celotne Slovenije. Tako bomo zagotovili sistematično obdelavo in proučevanje kulturne dediščine slovenskega gorništva in planinstva ter s tem varovanje, evidentiranje ter zbiranje tovrstnega znanja in njegovo dostopnost na enem mestu,“ je na slovesnosti povedal vodja projekta Miro Eržen. Želja je, da bi slovenski planinski muzej obiskal vsak Slovenec in turist, ki bo prišel v širše zaledje Julijskih Alp. Stavbo bodo gradili v dveh fazah, vendar bo funkcionalno zaključena celota s 1200 kvadrati za razstavne površine, knjižnico, dvorano, prodajalno s spominki in za poslovne prostore urejena do začetka leta 2009. Ko bo objekt končan, bo muzej pridobil še 800 kvadratnih metrov razstavnih prostorov. Za neposredno muzejsko dejavnost bo namenjenih skupno 1346 kvadratov.
Stavba bo oblikovana kot skalna gmota, ki se vklaplja v naravno okolje. Zunanjost in notranjost sta oblikovani v visoki tehnologiji, upoštevaje najsodobnejše smernice muzejskih zasnov.
Predvidena vrednost investicije prve faze skupaj z opremo je 2,4 milijona evrov, financirana bo iz strukturnih skladov EU za regionalni razvoj (1,2 milijona evrov), 0,5 milijona bo prispevalo Ministrstvo RS za kulturo, preostanek pa naj bi zagotovili partnerji v projektu in Fundacija Avgusta Delavca, ki se bo ukvarjala izključno s pridobivanjem planinskega gradiva in materialnih sredstev za realizacijo celotnega projekta in jo bodo ustanovili septembra.

Za varovanje narave in trajnostni razvoj Alp
“V muzeju bomo ohranjali slovensko planinsko dediščino, predstavljali vzgojnonaravovarstvene vsebine naših planin, evidentirali, preučevali ter promovirali planinsko dediščino doma in po svetu. Dejavnost bomo dopolnjevali s prireditvami, predavanji, občasnimi razstavami, videoprojekcijami, izobraževalnimi delavnicami, predstavitvami najnovejših domačih in tujih planinskih in gorniških dosežkov. Organizirali bomo tudi strokovne izlete na najzanimivejše točke širšega alpskega okolja. Obiskovalcem bomo posredovali napotke o varnem gibanju in naravovarstvenem obnašanju v gorah ter sveže turistične informacije o možnosti izletov, vzponov in prenočitev,“ je v uvodu predstavitve povedal Miro Eržen, predsednik Planinskega društva Dovje Mojstrana.
Z umestitvijo informacijske točke Triglavskega narodnega parka bo slovenski planinski muzej prispeval k dvigu ozaveščenosti za varovanje narave in trajnostni razvoj Alp. Muzej bo postal prepoznavna točka za srečanja, vzgojo, kulturo in izobraževanja o slovenskem planinstvu, gorah in gibanju v gorah.
Temeljni kamen za slovenski planinski muzej je položil predsednik vlade Janez Janša.
Mag. Franci Ekar, predsednik Planinske zveze Slovenije, je v nagovoru poudaril: “Vrednote slovenskega planinskega muzeja, njene vsebine, se bodo morale odražati v prikazovanju kar najbolj verodostojnih resnic in dejstev, podkrepljenih le na osnovi objektivnosti in dokumentov. Za subjektivna, politična nagnjenja in kreiranja ter predstavljanja ne bi smelo biti prostora. Ogledalo hrama slovenske planinske preteklosti in slavne dediščine slovenskega planinstva pa tudi dela slovenske državnosti bi se moralo odražati le v popolnih resnicah, brez kakršnih koli olepšav, popravkov ali celo spreminjanj.“
Vsaka alpska država ima nepisano obvezo, da je alpski planinski muzej nuja za lastno in mednarodno promocijo, da z eksponati in arhivi urejuje sedanjost in programira prihodnost. Muzej je priložnost tudi za oblikovanje mlade osebnosti v utrjevanju odnosa, do gora, planinskega domoljubja pa tudi kot oblika učinkovite promocije slovenstva kot takega. Nacionalni planinski muzej je tudi oblika kulturne razpoznavnosti in naprednosti države in prav sedaj je priložnost, da se zamujeno vendarle uredi in nadoknadi. Skrb za kakovostno in zanesljivo uresničitev projekta sta prevzela kranjskogorska občina in PD Dovje Mojstrana.
Ob tej priložnosti so odkrili doprsni kip Avgusta Delavca, soustanovitelja Triglavske muzejske zbirke in idejnega očeta planinskega muzeja v Mojstrani.

Urška Šprogar

Ob stavbi Triglavske muzejske zbirke je položen temeljni kamen za slovenski planinski muzej in tam stoji spomenik Avgustu Delavcu. (Urška Šprogar)

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti