Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Nesreča helikopterja RSNZ

 03.11.1984Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

petek, 2. november 1984, ob 09:30, Boris Štupar, ogledov: 8244

Dnevnik: Včeraj okrog 9.30 med Blejsko Dobravo in Poljanami ...  umrli so: alpinist Aleš Kunaver, zahodnonemški publicist Toni Hieberel in njegova žena Erika ter pilot Gorazd Šturm

(tp) JESENICE, 3. november 1984: Med Blejsko Dobravo in Poljanami je včeraj okrog 9.30 strmoglavil helikopter RSNZ. Na kraju nesreče so umrli Aleš Kunaver in državljan ZR Nemčije Toni Hiebeler ter njegova žena Erika. Pilot helikopterja Gorazd Šturm je umrl po prevozu v jeseniško bolnišnico. Vzroke nesreče raziskuje posebna komisija Zveznega komiteja za promet in zveze.
Anton Bregar iz republiškega sekretariata za notranje zadeve nam je včeraj po nesreči dejal, da je šlo za helikopter znamke jet ranger in za izredno izkušenega pilota, vajenega najtežavnejših nalog - zlasti pri še tako težavnih reševanjih ponesrečencev v gorah.
In tudi tokrat bi moral helikopter poleteti v gore. Znani alpinist in alpinistični publicist Toni Heibeler je pripravljal knjigo o Alpah in je potreboval nekaj posnetkov slovenskih Julijcev.
Toni Hiebeler med drugim je prvi pozimi preplezal steno Eigerja, bil je odličen mednarodni alpinistični organizator in politične meje zanj niso bile ovira. Bil je tudi ustanovitelj revije »Alpinismus«.

Aleš Kunaver
Z izgubo Aleša Kunaverja je izgubil jugoslovanski alpinizem enega izmed najuglednejših športnikov, organizatorja naših najuspešnejših alpinističnih odprav na Himalajo, najbolj znani jugoslovanski alpinisti pa so z včerajš-njim dnem izgubili učitelja. Z znanjem, ki so si ga pridobili od njega, so ponesli sloves jugoslovanskega alpinizma po svetu.
Aleš Kunaver se je rodil 23. junija leta 1935 v Ljubljani. Sodeloval je v več kot desetih alpinističnih odpravah - od Trisula, prek Makaluja do Lhotseja, kjer je kot vodja odprave dosegel enega največjih uspehov sodobnega alpinizma: povzpel se je prek do takrat nepremagane južne stene. Večkrat je ušel smrti. Nazadnje letos pod vrhom Manasluja, kamor je uspešno vodil hrvatsko-slovensko alpinistično odpravo.
Z njegovim imenom so povezane številne inovacije in konstruktorski uspehi pri izdelavi posebne alpinistične opreme. Bil je pobudnik in realizator jugoslovansko alpinistične šole v Nepalu za tamkajšnje ljudi. Bil je tudi ugleden član mednarodne alpinistične unije (UIAA ) in kandidat za predsednika komisije za alpinizem.
Leta 1974 je prejel Bloudkovo nagrado za številne športne dosežke in red zaslug za narod z zlatim vencem.

Polet je bil pripravljen v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, v helikopterju pa je bil tudi znani slovenski alpinist Aleš Kunaver.
Helikopter je padel na dostopen teren in je bila pomoč reševalcev izredno hitra - žal so bile posledice strmoglavljenja prehude.
Za sedaj ni moč govoriti o nikakršnih podrobnostih, saj le-te niso docela znane, posebna komisija pa bo o ugotovitvah pravočasno poročala. Znano je le to, da je imel pilot helikopterja vsa potrebna dovoljenja za polet, ki je sodil v okvir rednih dejavnosti letalske enote milice, katere tesno sodelovanje z Planinsko zvezo Slovenije - zlasti z gorsko reševalno službo, je bilo vedno uspešno. Prav Gorazd Šturm je najpogosteje sodeloval pri reševanju v gorah.

Gorazd Šturm
Danes se izteka tretji teden, kar smo ga zadnjič srečali in delali skupaj z njim, oziroma ob njegovi veliki pomoči. Gorski reševalci iz vse Slovenije so se urili v severni triglavski steni. Kot vedno je bil tudi tokrat zraven Gorazd Šturm, pilot helikopterja milice RSNZ. In tako kot vselej, smo bili novinarji z njegovo pomočjo tik zraven dogajanj, pa čeprav je bila skala nedostopna in zahrbtna. Nesreča, ki ga je doletela, nas je spomnila na mnoge nesreče in življenja, ki jih je skupaj z gorskimi reševalci reševal v najtežavnejših razmerah.
Rodil se je 3. avgusta leta 1951 v Ljubljani, 1. junija letos pa je postal že namestnik poveljnika letalske enote milice RSNZ. Komaj 33 let star, se je ponašal lahko s prepričanjem vseh, da je kos najtežjim razmeram. Izpit za pilota helikopterja je naredil leta 1979 v Aeronautični šoli v Zagrebu, tri leta poprej pa je stopil v vrste delavcev organov za notranje zadeve.

Pomagati: hitro in priti čim bližje k ponesrečenemu. To je eno poglavitnih vodil pilotov letalske enote milice RSNZ in je bilo tudi vodilo Gorazda Šturma. Umrl je med poletom v gore, kamor je tolikokrat poletel. Naš posnetek je star tri tedne, nastal pa je v severni triglavski steni med urjenjem slovenskih gorskih reševalcev. (Foto: Tomaž Skale)

eXTReMe Tracker