Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Helikopter padel: 4 mrtvi

Delo - Žarko Hojnik: V gozdu pod Blejsko Dobravo so umrli alpinist Aleš Kunaver, zahodnonemški publicist Toni Hieberel in njegova žena Erika ter pilot Gorazd Šturm

JESENICE, 2. novembra - V gozd pri Vršah pod Blejsko Dobravo se je danes ob 9.25 zrušil helikopter republiškega sekretariata za notranje zadeve. V nesreči so umrli eden najboljših slovenskih alpinistov Aleš Kunaver, znani zahodnonemški planinski publicist in himalajec Toni Hieberel in njegova žena Erika ter pilot Gorazd Šturm.
Nesreča se je zgodila, ko je na tem območju prevladovala nizka oblačnost z meglo, med uradnim poletom v okviru priprav za izda jo bogate publikacije »Alpe iz zraka«, ki naj bi zajela ves evropski alpski svet. Žal se je življenjska pot dveh odličnih alpinistov svetovnega slovesa končala v predgorju naših Julijcev, na obronkih Mežaklje.

• Aleš Kunaver, ki se je rodil 23. junija 1935, je bil eden naših največjih alpinistov. Plezati je začel že s trinajstimi leti, saj je imel v družini znanega ljubitelja narave Pavla Kunaverja veliko zgledov. Kot alpinist je bil z mislijo zmeraj pred svojim časom. Tako se je pozimi nameraval lotiti najtežje stene v Alpah, za kar je imel dober temelj iz domačih gora, kjer je prvi pozimi preplezal Dolgo nemško smer in Čopov steber. Uveljavil se je tudi v Himalaji, kamor je vodil pet naših alpinističnih odprav, z Makalujem leta 1975 pa je odprt novo obdobje vzponov na himalajske vrhove. Nepal je večkrat prekrižaril po dolgem in počez, velik pa je bil tudi njegov prispevek pri postavitvi jugoslovanske gorniške šole za Nepalce v Manangu. Kot strojnik je med drugim patentiral vitel za reševanje ponesrečencev iz sten, njegova poklicna pot pa ga je vodila do komercialnega direktorja Avtomontaže. Njegovo vsestranost potrjuje tudi dejstvo, da je bil konstruktor uspešne jadrnice. 

Regionalna cesta med Javornikom in Gorjami, približno 200 metrov nad spomenikom NOB, je bila prizorišče ene doslej najhujših helikopterskih nesreč v naši ožji domovini. Prostor nekaj desetih kvadratnih metrov je bil dobesedno posejan z različnimi kovinskimi deli, ki so pripadali helikopterju jet ranger. Preiskovalci so imeli težavno delo, saj je bilo treba natančno pregledati in oštevilčiti vsak predmet posebej, da bi olajšali delo posebni zvezni komisiji za letalske nesreče.
Tudi gorski reševalci so dobili težko nalogo, saj so morali z akijem spraviti v dolino trupli zakoncev Tonija in Erike Hieberel, ki sta bila v nesreči takoj mrtva, med prevozom v jeseniško bolnišnico pa je zaradi hudih ran umrl Aleš Kunaver. Ko je vse kazalo, da bo morda preživel nesrečo vsaj pilot Gorazd Šturm, so preiskovalci, ki so v gozdu skrbno zbirali drobce, zvedeli novo žalostno novico, pilot in prijatelj mnogih izmed njih je ob 13.15 uri umrl v jeseniški bolnišnici.
Med prvimi, ki so slišali tresk in lomljenje drevja, je bil Ivan Meh iz Lipice pri Blejski Dobravi. »Namenjen sem bil v trgovino, ko sem nad seboj zaslišal brnenje helikopterja. Zagledal sem ga šele, ko je bil malce nagnjen. Letel je že nad Vršami. Dobri dve sekundi potem je treščilo in helikopter se je zrušil med smreke. Brez oklevanja sem stekel proti kraju nesreče, če bi bilo treba kaj pomagati. Medtem sta me dohitela še dva domačina,« je pripovedoval Ivan Meh. Njegovo trditev, da je bilo megleno in precej oblačno, je potrdil tudi Marjan Pavlovič, trgovec z Blejske Dobrave. »Delal sem pred hišo, ko sem nenadoma zaslišal helikopter. Opazil ga nisem, saj je bilo precej megleno. Nekaj sekund zatem sem slišal brneti motor helikopterja povsem drugače kot prej. Trenutek potem je bilo slišati močno lomljenje smrek,« je povedal Marjan Pavlovič. »Stekel sem k sosedu in mu povedal, kaj se je zgodilo, hkrati pa sem telefoniral na jeseniško milico. S sosedom sva se odpeljala proti kraju nesreče in med potjo srečala Ivana Meha, ki nama je pokazal, kje se je zrušil helikopter. Sprva smo vsi osupnili. Aleš Kunaver je ležal pod zlomljenim smrekami in hudo ranjen klical na pomoč,« je končal Marjan Pavlovič. Gorski reševalec Romar Česnik, ki je bil med nesrečo v železarni, je na kraju, kjer je pomagal, povedal, da je slišal helikopter približno nekaj po deveti uri. »Zvok motorja se mi je zdel drugačen, kot sem ga bil vajen. Morda zaradi udarca v smreke,« je povedal.

 • Toni Hiebeler se je rodil 5. marca 1930 v Avstriji, vendar je dolgo živel v Münchnu. V svojem času je bil nadvse pomemben alpinist, med drugim je prvič z navezo pozimi preplezal slovito severno steno Eigerja. Po uspehih v Himalaji pa se je začel uveljavljati kot publicist. Bil je glavni urednik revije Alpinismus, nato pa Bergsteigerja, sedaj pa je bil sourednik revije Berge. Sčasoma se je povsem posvetil pisanju. Izdal je več kot deset knjig, med njimi nekatere v velikih nakladah: Leksikon Alp in zgodovini Eigerja in Matterhorna.

Preiskovalni sodnik kranjskega temeljnega sodišča Vasilij Novak, s katerim smo se pogovarjali na jeseniški milici, je povedal, da so trije člani in pilot helikopterja poleteli davi, nekaj minut po 9. uri, iz Kranjske gore. Namen poleta je bil fotografirati širše območje Triglava. »Vzrok nesreče še ni znan,« je povedal Vasilij Novak. »Delo bomo nadaljevali jutri, ko bo iz Beograda prišla komisija za preiskavo letalskih nesreč pri zveznem komiteju za promet.«

Žarko Hojnik

  03.11.1984


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti