Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nad Triglavskim ledenikom - 06.01.14

Miha Pavšek: Kamera za spremljanje Triglavskega ledenika dela odlično, povezava z dolino prav tako, le velike količine snega nam včasih za krajši čas ponagajajo ... Tako smo lahko že pred 13. uro opazovali nevsakdanji razgled na ...

... obsežne kložaste plazove, oz. plazove suhe sprijetega snega na območju nad Triglavskim ledenikom, ki so se sprožili med in po zadnjem sneženju. Največji strnjen plaz se je sprožil nad vzhodnim delom ledenika (šrafiran), pri drugih, te smo označili s črto, pa se vidijo le še napoke, saj je plazovina najverjetneje že skrita pod napihanim snegom.

Vsekakor je padlo v najvišjih delih Julijcev toliko novega snega, da je 4. stopnja nevarnosti - jutri bodo temperature še za nekaj stopinj C višje (!!!) - smiselna še vsaj nekaj naslednjih dni. Pozor, otoplitev je na dolgi rok dobra za utrditev snežne odeje, prvi dan ali dva pa lahko povzroči še dodatno spontano proženje novih, v teh razmerah tudi obsežnih plazov! Zato je več kot na mestu današnje popoldansko opozorilo kolegov na ARSO. V naslednjih dneh odsvetujemo obisk visokogorja! Zaradi obilice snega lahko dosežejo nekateri večji plazovi, zlasti po grapah in žlebovih, tudi nižje dele dolin, kjer je snežna odeja pičla oz. je že kopno!

Z lepimi pozdravi in varno v gore, ko bodo razmere (in čas) to spet dopuščale oz. omogočale.

Miha Pavšek


Objavo smo zaradi tehničnih težav pripravili šele danes

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Nad Triglavskim ledenikom - 06.01.14"

Miha Pavšek,

Spremljanje Triglavskega ledenika s pomočjo kamere je še v poskusnem obdobju. Z rezultati v talilni dobi smo zelo zadovoljni, več težav v nekaterih primerih - razumljivo in pričakovano - pa imamo v redilni dobi oz. v snežni sezoni. Ko bomo odpravili nekatere tehnične pomanjkljivosti in zagotovili primerno kakovost slik ter njihovo ažurno osveževanje, bomo omogočili tudi javni dostop do dela posnetkov. Predvidevamo, da bomo lahko to realizirali že v prvih mesecih letošnjega leta.

Z lepimi pozdravi,

Miha Pavšek

Geografski inštitut Antona Melika ZRC SAZU

Koordinator za Monitoring Triglavskega ledenika


Matija Demšar,

Ali obstaja javno dostopna povezava do kamere mogoče?

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti