Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Symonispitzen in Grosser Geiger

Bor Šumrada: dva vrhova v zahodnem odmaknjenem delu Visokih tur v soseščini Grossvenedigerja

Symonispitzen in Grosser Geiger

vrhova v odmaknjenem delu Visokih Tur v soseščini Grossvenedigerja: 24. in 25. avgusta


V četrtek zvečer sva v hudem nalivu ob koncu deževne fronte dostopila do koče na višini 2200 metrov. Cilj sta bili gori v najbolj odmaknjenem zahodnem delu Visokih Tur, v bližini znanega Grossvenedigerja. Za razliko od množic na njem sva bila midva ta dva dni večinoma sama. Za ta predel so značilne dolge doline, dostopi in odmaknjenost ter višje, izredno razbiti ledeniki, tako da je pot med in nad razpokami zelo pestra in traja kar dolgo.


V petek sva se povzpela na Symonispitzen (3488 m), dvojni vrh, na katerega sva splezala po jugovzhodnem grebenu.

V soboto pa sva se povzpela na zelo znano goro, ki pa je deležna zelo malo obiska: Grosser Geiger (3360 m). Gora ima od najine koče gromozansko dolg dostop po doooooolgi dolini. Ko sva prišla končno do njenega konca, pa sva morala premagati še strmo razbito moreno, kjer so vzpon popestrile ledeniške luknje ter drseči led pod kamni. Sledil je še vzpon po razbitem ledeniku z številnimi razpokami ter vršni skalni greben. Razgled pa: fenomenalen. Povsod okoli sami ledeniki ter vsi visoki vrhovi Visokih Tur z Grossvenedigerjem in Grossglocknerjem na čelu. Pogled je segal vse do Dolomitov.
Zaradi velikih višinski razlik sva v dveh dneh opravila okoli štiri tisoč metrov vzpona ter veliko veliko kilometrov po dolgih dolinah.
Je pa scena tukaj zelo lepa in območje ni tako zelo obiskana kot bližnji Grossvenediger. Z vrha Grosser Geigerja sva opazovala prave kolone na ledenikih, ki vodijo na Grossvenediger. Naj povem še, da so ljudje v koči Essener-Rostocker, kjer sva spala zelo prijazni. Prvi dan, ko sva po dežju in temi hodila proti koči, so nama brez da bi jih prosila pripeljali nahrbtnika do koče z tovorno žičnico. Koča pa je velika in lepo opremljena (celo tuši z toplo vodo!).

Bor Šumrada

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave
Značke:
novosti v2

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti