Uredništvo: [email protected]
komentarji
| Registracija

Proti Stolu, Viševnik


ponedeljek, 6. januar 2014, ob 05:28, Matej Kucler, ogledov: 2326

Od Valvazorjeve koče grem po Žirovniški poti proti Stolu, kjer zaradi neprimernih snežnih razmer obrnem, sestopim in se odpeljem na Rudno polje, od tam pa na Viševnik.

Za novo leto in po pregledu spletnih kamer je bilo nad 1400 metri sončno vreme. Ta dan je bila po gorah razglašena 3. stopnja (nevarnosti proženja snežnih plazov), zato se odločim, da poskusim na Stol. Začnem malo pred Valvazorjevo kočo po Žirovniški poti, sneg je bil že pred kočo. S seboj sem imel popolno zimsko opremo. Z nabiranjem višinske razlike je bilo vedno več snega, gaz predhodnikov pa me je pripeljala v gozd, kjer so ponavadi polena za gretje koče.

Višje pridem na območje preteklega plazu, ki je meril v višino 1 m, to je bilo pred klopco. Prečim še grapo z veliko mero pozornosti in pri klopci naredim na hitro snežni prerez. Pred seboj sem odmaknil sneg in s pomočjo cepina izrezal obliko trapeza, potem pa s pomočjo roke potegnil trapez k sebi. Speljal se je komplet! Še malo se ozrem okoli na tako lep dan, bilo je sončno, brezvetra, potem pa hitro sestopim iz nevarnega območja, saj snežni plazovi nimajo voznega reda. Nižje je bilo varneje.

Ko sestopim se odločim, da poskusim na Viševnik že zaradi tega, ker je bila meja oblačnosti precej visoka. Zapeljem se na Rudno polje, avtov polno, zato kar hitro pot pod noge. Sonce me je že na smučišču pozdravilo, potem je bila samo še zimska pravljica, opreme nisem potreboval na vrhu pa čudoviti razgledi, brezvetra. 

Matej Kucler

eXTReMe Tracker