Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.04.1972

Delo, Šport: ... Argentinska plezalna sezona

Letošnja plezalna sezona v Argentini je bila slaba, kakor javlja naš sodelavec Vojko Arko iz Bariloche. Marjan Lynch je z dvema tovarišema sicer izvedel prvi pristop na Cerro Piramide zahodno od Fitz Roya na kontinentalnem ledu, toda vzpon je bil brez tehničnih težav. Italijani pa so morali oditi praznih rok izpod Fitz Roya. Vzhodni steber je bil tehnično prezahteven in predolg. Še posebno ker so tod obdobja lepega vremena silno kratka (Maestri je imel lani neverjetno srečo, saj je imel med drugim vzponom na Cerro Torre skoraj mesec dni lepega vremena). Španci pa so ponovili južno steno Aconcague, tako da ima ta visoka in tudi tehnično zahtevna smer že peto ponovitev (za Francozi so jo preplezali Japonci, nato Argentinci, mešana naveza Avstrijec z Argentincem in sedaj Španci). Drugi poskusi so se končali brez uspeha.

Člana HT skupine ÖAV
Stane Belak in Mitja Košir sta pred kratkim postala člana dunajske sekcije ÖAV,- oziroma točneje njihove ekskluzivne skupine »Bergland«. Za naš alpinizem je to prav gotovo lepo priznanje, še posebno pa za njiju, obenem pa to dokazuje, da imajo uspehi naših plezalcev odmev tudi v tujini.

Štuparjev memorial
V nedeljo bo na Kamniškem sedlu deveti veleslalom za memorial Alberta Štuparja, ki ga organizira AO Kamnik. Ker velja to tekmovanje (poleg Kramarjevega smuka in VTK memoriala) tudi za alpinistično prvenstvo alpinistov, nekateri AO pripravljajo skupinsko udeležbo. Toda upoštevati je potrebno, da sprejemajo zadnje prijave v soboto le do 19. ure in da bo koča le zasilno oskrbovana, tovorna žičnica pa bo obratovala v soboto med 10. in 17. uro. Organizatorji so še sporočili, da je pomoč pri urejanju proge zaželena kolikor pa bo tekmovanje zaradi slabega vremena preloženo, bodo to sporočili v petek popoldan in zvečer ter v soboto zjutraj med radijskimi obvestili.

Triglavski smuk
Planinska društva Javornik - Koroška Bela, Mojstrana in Martuljk bodo 22. in 23. t. m. spet organizirala triglavski turni smuk na katerega vabijo planince - smučarje iz vse Slovenije.
Cesta iz Mojstrane ali prek Bleda in po dolini Radovne je prevozna do Kovinarske koče (892 m) na Zasipski planini, ki jo bodo (prav tako kot Staničev dom) odprli 22. t. m. Skupni odhod udeležencev bo v sobote 22. t. m. ob 6. uri zjutraj izpred Kovinarske koče. Zložne hoje do Staničevega doma je 5 do 7 ur. V primeru večjega obiska bo mogoče prenočiti tudi v domu na Kredarici. Start udeležencev triglavskega turnega smuka bo v nedeljo ob 8. uri pod grebenom Rži (okol: 2380 m), od koder poteka spust pod Dovškimi vratci (okoli 2300 m) na Apnenico (1900 m) in mimo pastirske koče na Polje ter pod Draškimi vrhovi v zatrep Krme (okoli 1000 m). Proga je dolga več kot 7 km in ima okoli 1450 m višinske razlike.
Smuka se lahko udeleže vsi izvežbani smučarji, seveda pa morajo imeti primerno opremo in potrebno kondicijo. O vseh udeležencih vodijo organizatorji natančno evidenco, v planinske izkaznice pa odtisnejo poseben žig. Za enkratno udeležbo dobijo bronasti, za trikratno, srebrni in za petkratno udeležbo zlati znak (letošnji smuk bo v tej organizaciji že četrti).
Snega je v Triglavskem pogorju še dovolj, razmere za smuko pa so odlične, zato organizatorji pričakujejo, da bodo nekatera društva organizirala tudi skupne prihode. Prijave niso potrebne.

Sestanek načelnikov AO
V petek popoldan je bil v prostorih doma slovenskih planincev Zlatorog sestanek načelnikov alpinističnih odsekov. Žal pa je bila udeležba slaba, saj ni bilo niti polovico povabljenih, pa tudi razprava o dosedanjem in bodočem delu ni prinesla jasnih sklepov. Ob tem lahko ponovno ugotovimo, da so uspehi zadnjih let v pretežni meri rezultat truda posameznikov, med tem ko organizacijsko delo in vzgoja naraščaja žal vedno boli šepa. In povrhu vsega je še nadalje ostalo odprto vprašanje novega načelnika, pa tudi nekaterih članov komisije.

V Planjavi
V soboto je imel alpinistični odsek PD Kamnik skupno turo po Kotliški grapi in po SZ grebenu na Brano. Lojze Jerman in Jože Močnik pa sta preplezala Wisiakovo grapo ob Rdečem kupu v Planjavi, ki je poleti ocenjena s IV težavnostno stopnjo.

Bolgari vabijo
Bolgarska turistična zveza, ki združuje tudi planince in alpiniste vabi po dva naša predstavnika na njihovo tradicionalno akcijo »Po poteh partizanskega odreda Ivan Ivanov« (25. maja do 4. junija) in »Po poteh odreda Krista Boteva« (26. maja do 4. junija). Oba pohoda bosta v višini okoli 1600 m po Rodopih oziroma Balkanu. Informacije o pohodih nudi pisarna PZS.
Razen tega vabi bolgarska turistična zveza tudi naše raziskovalce na seminar o športnih problemih alpinizma in orientacijskih tekmovanj, ki bo 14. in 15. novembra letos v Sofiji.

Na Kilimandžaro
Roman Herlec, ki je v zadnjem času postal že pravi svetovni popotnik in obiskovalec daljnjih toda zanimivih gora se konec meseca odpravlja na najvišji vrh Črnega kontinenta, na Kilimandžaro. Kot je povedal, bo po povratku tudi na ta vabljivi vrh skušal organizirati množično planinsko odpravo tako kot na Toubkal v Visokem Atlasu (Maroko). V načrtu pa ima tudi ta japonsko sveto goro Fudžijamo, ki jo je sam tudi že obiskal.

  13.04.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46044

Novosti