Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.03.1972

Delo, Šport: ... Dva turna smuka

Aprila bo priredila podkomisija za turno smučanje pri PZS dva smuka. Prvi izlet bo v soboto in nedeljo, 8. in 9. aprila iz Mojstrovke v Drevesnico. Smuk je zelo zahteven zato naj se zanj prijavijo samo dobri smučarji. Prijave sprejema do 4. aprila pisarna PZS (tel. 312-553). Cena je 5 din. Zbirališče bo v soboto zvečer v Erjavčevi koči na Vršiču, kjer brez prijave ne bo mogoče dobiti prenočišča.
Drugi izlet bo 16. aprila na Krvavec - Kalški Greben - Kriška planina -Krvavec. Odhod bo ob 5.30 izpred PZS, Dvoržakova 9. Cena izleta je 30 din. Vračunan je prevoz z avtobusom, žičnica, sedežnica, vlečnica, organizacija, vodstvo in spremstvo članov GRS. Pijave sprejema pisarna PZS do 11. aprila.

Poljaki na Tirič Mir
Varšavski alpinistični klub pripravlja odpravo, katere cilj je najvišji vrh Hindukuša, 7706 m visoki Tirič Mir. Vrh je bil že dosežen, zato Poljaki načrtujejo novo smer, zanimivo pa je, da bodo v odpravi tudi tri alpinistke. Vodja odprave bo A. Kurčab.

Cordillera Real
Berlinska sekcija nemške planinske organizacije je izdala lično brošuro, ki obravnava njihovo jubilejno odpravo (1969) v Cordillero Real - Bolivija. Brošuro je uredil udeleženec odprave Dietrich Hasse, za nas pa je zanimiva, ker zelo obsežno omenja tudi našo andsko odpravo, ki se je pod vodstvom Sandija Blažine v tem gorstvu mudila leta 1964. Omenjenih je vseh 11 prvih pristopov in tudi večina ostalih.

Avstrijci na Durmitor
Medtem, ko je med našimi alpinisti že dolgo časa zelo malo zanimanja za gore, v drugih republikah, med tujimi planinci interes vedno bolj narašča. Letošnji mariborski odpravi, ki jo pripravlja Inko Bajde (AO Kozjak) so se odločili priključiti tudi člani NF iz Gradca, ker bi odpravo zaradi nepoznavanja razmer sami le težko uresničili.

Skalolazenje v ČSSR
Od 7. do 9. maja bodo na skalah blizu Bratislave češkoslovaškim alpinistom pokazali sistem športnega plezanja, kakršen je v navadi v Sovjetski zvezi. Udeleženci lanskoletnega šampionata na Krimu žele namreč na konkretnih primerih prediskutirati možnosti za podaljšanje plezalne sezone in izboljšanje fizične pripravljenosti češkoslovaških plezalcev. Iz teh vzrokov so namreč pričeli s tem športom tudi v SSSR.

Beograjska skripta
V založbi planinsko-smučarske zveze za mesto Beograd so končno izšle vse tri napovedane skripte: Meterologija, Praktična prva pomoč in Sneg - plazovi. Skripte so prevodi (dr. Marta Tolič) učnih pripomočkov znane šole ENSA iz Chamonixa, cena posamezne skripte je 10 din, naroče pa se lahko tudi po povzetju.

Prva prvenstvena
Postala je že tradicija, da obišče Veliko Paklenico prvi Peter Ščetinin s svojim nemškim tovarišem Georgom Haiderjem. Letos žal nista imela sreče z vremenom, toda edini vzpon, ki sta ga opravila, je bil vreden dolge poti. Preplezala sta markanten steber v Manita peči, ki se dviga na levi strani kanjona malo pod skokom. Smer po njej si je zamislil že prenekateri, izpeljala pa sta jo šele ona v nedeljo 26. t. m. Ocena VI, mestoma IV-V in A2, višina 200 m, čas plezanja 9 ur (ponekod krušljivo).

Še v zimski sezoni
France Malešič je bil zadnji, ki je izkoristil lepo vreme na koncu zimske sezone. V ponedeljek 21. t. m. je sam preplezal grapo med Kalško goro in Čmaževskim turnom. Ker je bil to po razpoložljivih podatkih prvi zimski vzpon, jo je imenoval »Mihova grapa« (v spomin na Miho Laha, ki se je lani ponesrečil v Čmaževskem turnu). Ker se grapa pričenja zelo nizko, je visoka 800, povprečna naklonina 50° (skoki). Po vzponu se je spustil na Kalce in se povzpel še po jugovzhodnem žlebu na Kalški greben (poleti ga je verjetno prvi plezal Janez Gregorin leta 1927, 300 m, povprečna naklonina 45°). Za konec se je povzpel še na Kompotelo in se spustil v Kamniško Bistrico po severni poti. Vse skupaj je trajalo le osem ur in pol.

Skrb za zimske sobe
Vedno več ljudi zahaja pri nas v gore tudi pozimi, ko so odprte le redke planinske postojanke. Prenočujejo v zimskih sobah in se vesele vsake, ki je primerno opremljena. Toda kaj, ko nekateri gledajo le nase! Ko jo zapuste,
se ne prepričajo, če so vrata dobro zaprta, ne pospravijo za seboj in včasih puste preprosto opremo ležati pred kočo. Letos so samo zimsko sobo na Kamniškem sedlu pustili dvakrat odprto in kakšno so jo dobili naslednji obiskovalci, si je lahko predstavljati. Ali bodo PD res ponovno morala vpeljati prakso, da bo potrebno imeti za zimske sobe ključ, ki ga bodo izdajali le v društveni pisarni?

Zadnjič - na Kanin
Zadnji letošnji pomladanski planinsko-smučarski izlet Komisije za planinski turizem PZS bo v soboto 8. aprila in sicer na Nevejski prelaz (Sella Nevea). Smučarji bodo lahko smučali na prostranih severnih pobočjih Kanina, drugi pa se bodo lahko povzpeli na planino Pecol pod Montažem. Odhod avtobusa iz Ljubljane (Dvoržakova 9. bo ob 5.45 h, cena prevoza, vodstva in organizacije je 40 din, prijave pa sprejema pisarna PZS (312-553).

Razpis za nove gorske vodnike
Podkomisija za gorsko vodništvo pri PZS bo sprejemala prijave kandidatov za vodniške izpite do 15. aprila letos, izpiti pa bodo od 2. do 4. junija na Vršiču. Tisti, ki so se prijavili že lansko leto in so tudi že dobili gradivo, se jim ni potrebno ponovno prijavljati. Vse informacije o pogojih, ki jih morajo izpolnjevati kandidati, posreduje pisarna PZS.

Alpinistična šola AAO
Danes zvečer ob 20. uri bo v društvenih prostorih AAO (Trg revolucije 1, soba 56/1) drugo predavanje alpinistične šole. O plezalni tehniki bo predaval načelnik AO Janez Gradišar. Tisti, ki se še niso prijavili, pa bi se želeli pridružiti, lahko pridejo kar na predavanje.

Turni smuk AO Jesenice
Alpinistični odsek PD Jesenice vabi na pohod po modificirani »Triglavski smučarski magistrali« prek Za Planje in s spustom v Vrata. Zbor udeležencev, ki morajo biti dobri smučarji s kondicijo in primemo opremljeni, bo v četrtek 6. aprila popoldan na Zadnjem Voglu (bivak železarjev ali koča Avtomontaže). Pot udeležencev, med katerimi bodo tudi kandidati za IV. JAHO, bo vodila prek Komne in Triglavskih jezer na Hribarice in Kanjavec, nato pa na Dolič in Za Planjo (bivak v Morbenji) ter prek Triglava na Kredarico in skozi Za Cmirom v Vrata. Organizatorji prosijo za poimenske prijave.

  30.03.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti