Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 16.03.1972

Delo, Šport: ... V nedeljo na Kramarjev smuk

V nedeljo bo na smučiščih pod Storžičem (v neposredni bližini Doma) tradicionalni Kramarjev smuk, ki ga vsako leto za člane PD in AO iz vse Slovenije priredijo tržiški alpinisti. Tekmovalni skupini bosta dve: planinci in planinke ter alpinisti in alpinistke (vključno pripravniki), vsi pa morajo imeti potrjene izkaznice. Prijave bodo sprejemali tudi še na predvečer tekmovanja, do 20. ure v domu pod Storžičem, ki bo redno oskrbovan. Najboljša ekipa alpinistov bo dobila prehodni pokal, spominske diplome pa prvi trije iz vsake skupine tekmovalcev. Ekipa šteje tri člane.
Letos bosta na programu še dve alpinistični smučarski tekmovanji AO Kamnik bo 16. aprila organiziral Štuparjev memorial na Kamniškem sedlu, Akademski AO pa 28. maja VTK memorial na plazu pod Jalovcem.

Prvenstvo AO in GRS Kamnik
V nedeljo so imeli kamniški alpinisti in reševalci klubsko prvenstvo. Med ekipami je zmagal AO z ekipo, v kateri so bili Volkar, Schnabl in Ribič pred Trobevškom, Podjedom in Baumanom, ki so tekmovali za GRS. Med posamezniki je bil najboljši Tone Trobevšek, pred Janetom Volkarjem in Marjanom Schnablom.

Zbor načelnikov
Letošnji zbor načelnikov alpinističnih odsekov iz vse Slovenije je v načrtu že konec meseca, točen datum pa bodo določili na sestanku KA 21. t. m. Ker bodo načelniki morali potrditi osnutek popravljenega pravilnika in program dela, bi bilo prav, da to gradivo čim prej temeljito prouče na sestankih AO.

Še tretji avtobus
Zaradi izrednega zanimanja za turni smuk Komna - Krma (prva dva avtobusa sta bila zasedena v nekaj dneh), je podkomisija za turno smučanje sedaj naročila še tretji avtobus. Odhod avtobusov bo v soboto ob 6. uri, tako da bodo udeleženci lahko prespali že v koči pri Triglavskih jezerih. V nedeljo je na programu vzpon na Kanjavec in nadaljevanje prek Velega polja v Krmo. V Ljubljano se bodo vrnili okoli 19. ure. V koči pri Triglavskih jezerih bodo lahko prespali le tisti, ki se bodo pravočasno prijavili v pisarni PZS (312-553).

Vabilo na Kavkaz
Planinska zveza Jugoslavije je dobila vabilo sovjetske sindikalne športne zveze za 15 naših alpinistov, ki naj bi se od 7. do 26. avgusta mudili v taboru Adil Su na Kavkazu. V zameno bi konec avgusta prišlo k nam 15 alpinistov iz Kazahstana. Koordinacijska komisija PZJ bo v kratkem razposlala vsem alpinističnim odsekom natančnejše pogoje, da se bodo lahko alpinisti pravočasno prijavili.

Alpinistični smučarski reli
Poročali smo že o lepem uspehu mojstranške ekipe, ki nas je zastopala na VII. mednarodnem alpinističnem smučarskem reliju v Italiji. Izmed 25 ekip iz devetih držav so zasedli četrto mesto, za GRS iz Innsbrucka, bolgarskimi reševalci in ekipo Avstrije. V naši ekipi so bili Janko Ažman, Janez Dovžan in Dorči Kofler.
Tekmovanje so pričeli na planoti Ressinell (1000 m), s katere so morali v 3 urah in 40 minutah prek 2000 m visokih obronkov Grigne priti do vasi Pasturo. Druga etapa jih je vodila iz vasice Moggio (850 m) v višino 1650 m in nato prek treh dvatisočakov (Pizzo Sodatura, Cima di Piazzo, Zuccone Campelli) v smuški center Piani di Bobbio, nato pa še veleslalom z improviziranim reševalnim čolnom. Po obveznem bivakiranju na višini 1800 m so morali voziti še dva veleslaloma: enega v navezi in drugega s skupnim startom vse ekipe.

Alpinistična šola
Akademski alpinistični odsek bo letos pričel s tradicionalno alpinistično šolo v četrtek 23. t. m. Sestanek bo v društveni pisarni na Trgu revolucije 1, soba 56 ob 19.30. Šola bo imela teoretična predavanja, plezalne vaje na Turncu pod Grmado in izlete, udeleže pa se jo lahko vsi člani naše planinske organizacije.

Zanimivi avtobiografiji
V Parizu sta izšli dve zanimivi avtobiografiji. Prvo je napisal Rene Desmaison, drugo pa Pierre Mazeaud. Znana francoska alpinista v njih popisujeta svojo uspešno alpinistično pot po domačih in tujih gorah. Mazeaud je v svoji knjigi obdelal tudi vzroke, zakaj je propadla lanskoletna mednarodna odprava na Everest.

»Blisk« v Freneyu
Alpinistom je gotovo še v spominu tragedija na Mt. Blancu julija 1961. Takrat se je sedem izmed najboljših italijanskih in francoskih alpinistov s slavnim Bonattijem na čelu združilo, da bi rešili eno zadnjih velikih ugank - centralni Freneyski steber. Ko so bili že skoraj na vrhu, jih je nenadno neurje prisililo k vrnitvi. Toda četverici je zmanjkalo moči predno so dosegli kočo Gamba. Umrli so Francozi Kohlman, Vieille in Guilleaume ter Italijan Oggioni. Le trije: Mazeaud, Gallieni in Bonatti (»mož, ki se vedno vrne«), so se rešili z zadnjimi močmi.
Deset let po nesreči je bilo v stebru zopet živahno. Filmska ekipa pod vodstvom Lotharja Brandlerja, je skušala posneti čim bolj verno podobo tragedije, ki ji v novejši zgodovini skoraj ni enake. Nič niso ponaredili, stena, neurje ... vse je bilo pristno. Le plezalci so bili drugi z izjemo Mazeauda, ki tudi jamči za avtentičnost filma. O težavah pri snemanju ni vredno izgubljati besed. V eni najtežjih sten Zahodnih Alp je že plezanje samo naloga, ki so ji kos le izbranci. Sem pa je bilo treba prinesti kamere, plezati po režiserjevih napotkih, igrati.
Ekipa si je bazo uredila na skoraj 4000 m visokem sedlu Peuterey, kamor jih je prenesel helikopter. Od tod so potem odhajali na snemanje. Le vreme jim ni šlo na roko: bilo je - smešno se sliši - prelepo! Ker niso uspeli v poletnem času dočakati neurja, podobnega onemu, ki je bilo usodno za plezalce leta 1961, so se morali vrniti še novembra. Tokrat so v že zimskih razmerah in v neurju, kot so si ga lahko le želeli, posneli še zadnje, najtežje in obenem najvažnejše kadre tega enkratnega filma.
Sedaj je končana tudi že montaža in še malo pa si ga bodo gledalci v Franciji, Nemčiji in drugod lahko ogledali. Ali bomo film videli tudi pri nas? Alpinistične filme snemajo na Mt. Everestu, v najtežjih stenah, predvajajo jih v dvoranah in na televiziji skoraj po vsem svetu, le k nam ne zaide nobeden!

  16.03.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti