Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.01.1972

Delo, Šport: ... Še enkrat Raduha

Čeprav so novoletni prazniki obiskovalcem gora zagodli s snegom, je bil obisk mariborskih alpinistov v Raduhi vnovič uspešen. »Tamova« naveza Branko Kavnik in Drago Renčelj je namreč tik pred poslabšanjem vremena prvič pozimi preplezala še »Zajedo«, ki je v letnih razmerah ocenjena s V+, Ivan Cverlin in Davorin Podrepšek pa sta opravila prvo zimsko ponovitev Plat. V tem času so nekaj lažjih smeri preplezali tudi koroški alpinisti.

V Uršlji gori
Stena Uršlje gore je med našimi alpinisti malo znana, čeprav je v njej tudi nekaj težjih smeri. Zadnji dan lanskega leta sta Jože Havle in Berto Vravnik kot prva pozimi preplezala »Jurharjevo smer« (V-VI). Za vzpon sta potrebovala 5 ur.

AO TAM
Člani alpinističnega odseka PD TAM iz Maribora so z doseženim v lanskem letu zadovoljni. Vzponov so opravili 229, kar je doslej največ. 49 je bilo pristopov, 57 vzponov do III stopnje, 102 IV in V stopnje, 21 vzponov pa VI težavnostne stopnje. Razen tega so za planince organizirali množičen izlet na Grossglockner, njihovi odpravi pod Matterhorn in Eiger pa zaradi slabega vremena nista uspeli. Povzpeli so se le na dva vrhova - Monte Roso in Matterhorn, med povratkom pa še na Veliko Cino.
32-članski kolektiv je v lanski zimski sezoni organiziral samostojno alpinistično šolo, ki jo nameravajo ponavljati vsako leto v mrtvi sezoni, spomladi pa ji priključijo še trening v plezalnem vrtcu. Tudi pri delu GRS dobro pomagajo, saj v mariborski postaji sodeluje kar 9 njihovih članov. Za prvo silo so izpopolnili tudi opremo, saj so kupili dve spalni vreči za bivakiranje v gorah in dve plezalni vrvi.

Durmitor
Posamezniki in AO se že pripravljajo za resnejše poletne akcije. Med njimi so tudi alpinisti PD Kozjak, ki načrtujejo za začetek avgusta odpravo na Durmitor. Ker se jim bo bržčas pridružilo tudi nekaj članov mladinskega odseka, bodo temu primerno priredili tudi načrte. Razen ponovitev imajo v načrtu tudi nekaj prvenstvenih vzponov, ob tem pa nameravajo posneti tudi kolekcijo barvnih diapozitivov in krajši ozkometražen film.

Letošnje zvezne akcije GRS
Koordinacijska komisija za GRS je že konec preteklega leta sprejela načrt za vse večje akcije v letošnjem letu. Zvezni seminar z izpiti za inštruktorje GRS bo pripravila slovenska komisija začetkom poletja, trajala pa bo štiri dni. Tudi zbor inštruktorjev (maj-junij) bo v Sloveniji, trajal pa bo dva dni. Sestanek zdravnikov-reševalcev bo v jeseni na Hrvatskem. Razen tega pa se nameravajo vključiti tudi v mednarodno razstavo opreme, pripomočkov in sredstev civilne zaščite (Interprotex), ki bo aprila letos na zagrebškem velesejmu.

Trim tudi za planince
Akcija »Trim« je v Sloveniji že zavzela širok krog prebivalcev, med njimi so tudi številni planinci. Že v sedanjih kartonih je planinstvo upoštevano. Nekateri predlagajo, da bi za planince priredili posebne kartone, kjer bi našle poudarek specifične aktivnosti. Vprašanje je le, kdo jih bo pripravil.

Zapisa o obisku Himalaje
Zapisi o planinskem obisku Himalaje, ki sta ju lani uresničila dr. Željko Poljak iz Zagreba in Ernesto Tomšič z Reke, sta kmalu zagledala luč sveta in še vsak v drugi planinski publikaciji. Dr. Željko Poljak, urednik »Naših planina« je svoje devet strani obsegajoče poročilo ponatisnil kar kot posebno prilogo »Naših planina«, ki jo je posvetil stoletnici organiziranega planinstva na Hrvaškem (1973). Tekst je zanimiv, saj v njem popisuje nam doslej še nez-nano obliko potovanja (turistično) v Himalajo. Tam se je mudil s posredovanjem münchenske športne hiše Schuster in Mountain v Katmanduju, ki jo vodi J. Roberts. In kar je zanj še posebno laskavo - bil je edini udeleženec (izmed 21), ki se je uspel povzpeti na vrh (5100 m visoki »Neimenovani vrh«)
Potovanje Ernesta Tomšiča je popisano v zadnji številki »Planinarskog lista«, ki pod vodstvom Stanislava Giliča izhaja na Reki. Njegov zapis je krajši in tudi manj ilustriran, kar pa je tudi razumljivo, saj je le izvleček iz obširnega dnevnika, ki ga je avtor objavil v italijanskem časopisu, ki izhaja na Reki. Tomšič je potoval v Himalajo z agencijo »Alpinismus International«, vodil pa jih je Reinhold Messner. Tudi on se je povzpel na »Neimenovani vrh« (v skupini Tilicho), le da je bil nekoliko višji - 5700 m.

  13.01.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti