Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.02.1975

Delo, Šport: ... Tretja JAOA

Če bo šlo vse tako kot načrtujejo, bo sredi junija, v proslavo 25-letnice Akademskega PD, odpotovala v Peru že tretja jugoslovanska andska odprava. Tudi to (kot prvo leta 1964 v Cordillero Real, Bolivija) bo vodil Sandi Blažina (47), člani pa bodo: Igor Golli (21), Janez Gradišar (28), Igor Herzog (23), Franc Jeromen (34), Tine Mihelič (32), Marjan Osterman (20), Janez Rupar (34), Vlado Schlamberger (34) in dr. Igor Tekavčič (26). Če si bodo zagotovili dovolj sredstev, pa se jim bo kot snemalec priključil še Rudi Rajer (34), ki naj bi poleg tega opravil tudi določene znanstvene naloge s področja hidrologije. Na poti bodo mesec in pol do dva, prtljago jim bo do Callaa prepeljala ladja, sami pa bodo razdaljo do Lime preleteli z letalom. Področje njihovega alpinističnega delovanja bo Cordillera Blanca, oziroma gore v okolici najvišjega vrha skupine Huascarana.

16 odprav v Himalaji
Kot je sporočilo nepalsko ministrstvo so letos spomladi odobrili prihod 16 alpinističnim odpravam (turistične niso vključene). Največ jih imajo spet Japonci, in sicer kar 9, po eno pa so poslale planinske organizacije iz Francije, Anglije, Italije, Nemčije in Avstrije, druge so mešane. Največje zanimanje pa vsekakor velja 14-članski japonski ženski odpravi (vodja je Eiko Hisano), ki se je po normalni smeri namenila na Mount Everest. Izkušenj jim ne manjka; odlične ture doma in v Evropi, že doseženo Južno sedlo na Everestu, prva samostojna uspešna ženska odprava na osemtisočak (Manaslu, 8156 m) itd. Trenirale (kandidatk je bilo 60) pa so tudi dolgo. Zato jim uspeh ob ugodnih vremenskih razmerah skoraj ne more uiti.

Kot pred leti
Vse kaže, da se tudi v gorah zgodovina ponavlja. Jeseni naj bi se v Himalaji zopet znašli Angleži (Everest) in Jugoslovani (Makalu), spomladi pa jih bodo nasledili Čehoslovaki (Makalu). Torej situacija, kakršna je bila v obdobju 1972/73, morda s to razliko, da so si med tem nabrali precej novih izkušenj (tudi taktične novosti so na nek način podobne) in da ne bodo terena več otipavali, temveč zastavili tam, kjer je najmanj težav. Zanimivo je, da bodo tudi vodje odprav isti.
Še največjo spremembo načrtujejo alpinisti iz ČSSR. Po izjavi Galfyja, ki je pred dnevi potoval skozi Ljubljano v Ande, nameravajo naskočiti kar dve smeri - »Jugoslovansko« in »Slovaško«. V načrtu imajo, da bi se naveze (ob uspešnem vzponu) na vrhu zamenjale in sestopile po drugi smeri kot sta se vzpeli. Vsekakor ambiciozen načrt, pri katerem naj bi s svojimi predstavniki sodelovali tudi sovjetski alpinisti.

Kalteneggerjeva v Razorju
V soboto 8. t. m. sta Zoran Bešlin in Viki Grošelj (AO Matica) v petih urah preplezala Kalteneggerjevo smer v severni steni Razorja. V steni nista naletela na najboljše razmere (ponekod se jima je udiralo celo prek kolen), toda ker je bila vsa smer tako rekoč ena sama snežna vesina, ste precej plezala paralelno (naklonine so bile mestoma do 55 stopinj). O zimskih ponovitvah te smeri nimamo podatkov. Kot sta imela priložnost opaziti, razmere v severnih stenah niso ugodne, skale so ometane s snegom in precej je napihanega snega.

Opozorila obiskovalcem Stola
22. in 23. t. m. bo masovni pohod na Stol. Zbirališče udeležencev bo pred Valvasorjevim domom z odhodi kolon (oba dneva) med 5.30 in 12. uro. Sestop bo obvezno skupinski. Vsi udeleženci se bodo morali natanko ravnati po navodilih organizatorjev. Pot bo zgažena in označena, kljub temu pa morajo biti udeleženci kondicijsko dobro pripravljeni in tudi primemo opremljeni.

Iz kartoteke prvenstvenih vzponov
Po daljšem premoru je Planinski vestnik zopet pričel redno priobčati opise prvenstvenih vzponov. V prvi letošnji številki je bil na vrsti doslej neznani Macesnovec, v drugi Stenar (vzhodna stena, ki ima kar osem smeri), v marčni bo Sfinga itd. Toda pri pripravi gradiva so velike težave. Predvsem manjkajo primerne fotografije, pa tudi kartoteka smeri s pomembnejšimi ponovitvami še ni tako urejena kot bi morala biti.

Iz zapisnika KA
Na sestanku komisije za alpinizem PZS so sklenili, da bodo prijave (s polnim naslovom) za udeležbo na turnem smuku v Monte Lastrona (2449 m) sprejemali do 20. t. m. Na turni smuk je šest naših planincev povabil CAI iz Gorice (stroške bodo morali kriti udeleženci sami), zbor vseh udeležencev pa bo v soboto 8. marca ob 17. uri v Forni Avolri.
Ker je prijavljencev za zimski tabor in tečaj še izredno malo, poziva KA vse AO da takoj prijavijo svoje člene (v smislu razpisa).
Spomladanski zbor načelnikov AO bo 15. aprila. Na njem bodo morali načelniki prvič prijaviti alpinistične odprave, ki jih načrtujejo in zbor bo moral sprejeti zanje prioriteten red.
Komisija za alpinizem je odobrila tudi izplačilo 1.000 din akontacije, (iz fondov za kvaliteten šport) navezi Bešlin-Erjavec-Suhač (AO Matica), ki odhajajo te dni v Chamonix s plezalnimi načrti.

  13.02.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novi8ce
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45898

Novosti